2015-07-08 19:59

2015-07-08 20:55

Energitj glänste på Åmåls bluestrav

TRAV: Storstilad prestation av den Grumstränade valacken

Ingemar Holm från Grums tränar sjuårige valacken Energitj, som svarade en femstjärnig prestation tillsammans med Linda Sedström i sulkyn i uttagningsloppet till Dam-SM.
Även Daniel Schützers Lovelorn, som slutade tvåa för Anna Rönning, kvalade in till finalen.

Till tonerna för blues, då Åmåls bluesvecka hade flyttat ut till Åmålstravet, segrade Linda Sedström med Ingemar Holms Energitj inför 1 813 personer. Ekipaget körde fram utvändigt om ledande Lovelorn med Anna Rönning i sulkyn redan efter ett varv.

Energitj satte upp farten rejält under slutvarvet och slog klorna i ledaren redan halvvarvet från mål. Över upploppet satt Linda Sedström lugn och kunde mottaga publikens applåder när Energitj defilerade hem segern på vassa 14,3a/2080 meter.

– Allt lät bra från tränaren innan loppet och jag vet sedan tidigare att det är en stark och rejäl häst när han är i form. Han trivs bäst när han är med där framme direkt och det var ett givet val att köra fram utvändigt om ledaren och sätta upp farten i ett tidigt skede av loppet. Energitj svarade för en topprestation och det ska bli spännande att köra finalen, säger Linda Sedström.

Final på Färjestad

Finalen av Dam-SM avgörs på Färjestad den 8 augusti, dit även Daniel Schützers Lovelorn kvalade in genom sin andraplats. Anna Rönning tog programenligt ledningen direkt bakom Lovelorn, men tempot var högt hela vägen och ekipaget var ett nummer mindre än Energitj och Linda Sedström.

V5-spelet inleddes med en enkel spetsviktoria för Jenny Mahony och Adam Kievitshof, som vann smått överlägset före ettrigt spurtande Superman Tour och Andreas Andersson, som fick alldeles för långt fram till ledaren från bakspår.

Seger för Nysäter

I den andra V5-avdelningen gick segern till Värmlands Nysäter, när Maija Rajalas Fina Rosalita spurtade hem segern tillsammans med Emil Sillén i sulkyn. Ekipaget hade mycket långt fram till tätklungan varvet från mål, men ledande favoriten Bol Perla stannade helt till slut för Göran Antonsen efter att ha fått tuff mangel av Hans-Olof Lundgren och Björkejento under vägen.

Mikael J Andersson tog hem V5-4 med Pär Hedborg-tränade treåringen Aron Palema, som var klart starkast till slut trots en resa ytter om ledaren.

Även i V5-finalen blev det Andersson som fick besöka vinnarcirkeln, denna gång med V5-omgångens mest streckade häst, Yazoo Flow. Ekipaget fick bestämma tempot till långsamma 1.19 första kilometern och hade inga problem att gå undan till en vattentät seger efter en 11-repa sista 500 meterna.

– Hon stannade till lite i sista sväng, men när jag drog ner skygglapparna så tände hon om, säger Mikael J Andersson.

Berglöf vann enkelt

Utanför V5-kupong glänste Erik Berglöfs sexåring Val d’Amour vid enkel seger. Berglöf kom iväg snabbast av tilläggshästarna och redan två varv från mål satt ekipaget i ledning och vann och vann överlägset. Hemmahästen Mils Gany, tränad av Stefan Johansson, höll starkt som tvåa en bit bakom vinnaren.

Hemmaseger i lopp två

Hemmaseger blev det när Ingela Liljestrand-Rooths Adamo Dior vann tävlingsdagens andra lopp med Per Ludvig Nilsen i sulkyn. Ekipaget attackerade i tredjespår på sista långsidan och avgjorde hur enkelt som helst efter en rapp slutstöt längst ut i banan.

I det avslutande loppet segrade Carl Johan Jepson efter ledning från start till mål med Di Stefano. Anders Elehn knep andrapriset med Björn Ceders Martin C.B. efter att ha liftat med i rygg på vinnaren hela loppet.

Till tonerna för blues, då Åmåls bluesvecka hade flyttat ut till Åmålstravet, segrade Linda Sedström med Ingemar Holms Energitj inför 1 813 personer. Ekipaget körde fram utvändigt om ledande Lovelorn med Anna Rönning i sulkyn redan efter ett varv.

Energitj satte upp farten rejält under slutvarvet och slog klorna i ledaren redan halvvarvet från mål. Över upploppet satt Linda Sedström lugn och kunde mottaga publikens applåder när Energitj defilerade hem segern på vassa 14,3a/2080 meter.

– Allt lät bra från tränaren innan loppet och jag vet sedan tidigare att det är en stark och rejäl häst när han är i form. Han trivs bäst när han är med där framme direkt och det var ett givet val att köra fram utvändigt om ledaren och sätta upp farten i ett tidigt skede av loppet. Energitj svarade för en topprestation och det ska bli spännande att köra finalen, säger Linda Sedström.

Final på Färjestad

Finalen av Dam-SM avgörs på Färjestad den 8 augusti, dit även Daniel Schützers Lovelorn kvalade in genom sin andraplats. Anna Rönning tog programenligt ledningen direkt bakom Lovelorn, men tempot var högt hela vägen och ekipaget var ett nummer mindre än Energitj och Linda Sedström.

V5-spelet inleddes med en enkel spetsviktoria för Jenny Mahony och Adam Kievitshof, som vann smått överlägset före ettrigt spurtande Superman Tour och Andreas Andersson, som fick alldeles för långt fram till ledaren från bakspår.

Seger för Nysäter

I den andra V5-avdelningen gick segern till Värmlands Nysäter, när Maija Rajalas Fina Rosalita spurtade hem segern tillsammans med Emil Sillén i sulkyn. Ekipaget hade mycket långt fram till tätklungan varvet från mål, men ledande favoriten Bol Perla stannade helt till slut för Göran Antonsen efter att ha fått tuff mangel av Hans-Olof Lundgren och Björkejento under vägen.

Mikael J Andersson tog hem V5-4 med Pär Hedborg-tränade treåringen Aron Palema, som var klart starkast till slut trots en resa ytter om ledaren.

Även i V5-finalen blev det Andersson som fick besöka vinnarcirkeln, denna gång med V5-omgångens mest streckade häst, Yazoo Flow. Ekipaget fick bestämma tempot till långsamma 1.19 första kilometern och hade inga problem att gå undan till en vattentät seger efter en 11-repa sista 500 meterna.

– Hon stannade till lite i sista sväng, men när jag drog ner skygglapparna så tände hon om, säger Mikael J Andersson.

Berglöf vann enkelt

Utanför V5-kupong glänste Erik Berglöfs sexåring Val d’Amour vid enkel seger. Berglöf kom iväg snabbast av tilläggshästarna och redan två varv från mål satt ekipaget i ledning och vann och vann överlägset. Hemmahästen Mils Gany, tränad av Stefan Johansson, höll starkt som tvåa en bit bakom vinnaren.

Hemmaseger i lopp två

Hemmaseger blev det när Ingela Liljestrand-Rooths Adamo Dior vann tävlingsdagens andra lopp med Per Ludvig Nilsen i sulkyn. Ekipaget attackerade i tredjespår på sista långsidan och avgjorde hur enkelt som helst efter en rapp slutstöt längst ut i banan.

I det avslutande loppet segrade Carl Johan Jepson efter ledning från start till mål med Di Stefano. Anders Elehn knep andrapriset med Björn Ceders Martin C.B. efter att ha liftat med i rygg på vinnaren hela loppet.

  • Roger Pettersson