2015-06-17 09:13

2015-06-17 09:14

"Jag tävlar för att vinna"

HÄSTSPORT: Åmålsryttaren Nathalie Persson är klar för ponny-NM

I slutet av nästa vecka hålls de nordiska mästerskapen i ponnyhoppning. För 11-åriga Nathalie Persson från Åmål innebär det tävlingsdebut i landslaget. Men hennes ambitioner sträcker sig betydligt längre än så.
– Jag ska bli bäst i världen, säger hon.

NM, eller The Nordic Baltic Championships, som tävlingen officiellt kallas, blir den största utmaningen hittills för många av de totalt cirka 25 ryttarna som utgör svenska landslaget. Konkurrensen från bland andra Norge, Finland och arrangörslandet Danmark väntas bli stenhård på hoppbanorna i Köpenhamn. Fast det är ingenting som verkar bekymra den internationella debutanten Nathalie Persson, snarare tvärtom.

– Jag tävlar för att vinna. Det brukar jag alltid göra, säger den 11-åriga Åmålsbon.

Har fullt av priser

Det var i förra veckan som svenska ridsportsförbundet hörde av sig och berättade att Nathalie Persson har blivit uttagen i B-ponnyklassen. Beslutet baserades i första hand på en lång radda av fina tävlingsresultat.

– Jag har inte längre plats för någonting annat än rosetter och hederspriser på rummet, säger Nathalie Persson, som tävlar för Kinda ridklubb.

Där tillhör hon ett elitlag som ingår i ponnyallsvenskan. Tillsammans knep de silver i säsongens första omgång, men de finaste meriterna har 11-åringen från Åmål uppnått helt själv. Det kanske mest imponerande är att framgångarna har kommit med tre olika ponnyhästar: Ard Chuan Delight, Musboro Bishop och Killaloe Pondi. Med den sistnämnda hästen lyckades Nathalie Persson så sent som i söndags att kvalificera sig för ungponny-SM, som hålls utanför Stockholm i mitten av augusti. Några veckor dessförinnan väntar även ponny-SM i hoppning på travbanan Sundbyholm i Eskilstuna. För att kvalificera sig dit krävdes det två felfria tävlingsresultat på medelsvår nivå, vilket uppnåddes på fyra starter.

Mycket träning

– Jag vill bli bäst i världen, säger Nathalie Persson, som trots sin ringa ålder vet vad som krävs för att lyckas: En total satsning.

– Ändå har hon toppresultat i skolan, säger den stolta mamman Sandra Persson.

Tillsammans tillbringar de flera timmar i stallet varje dag och tävlingsfria helger tillhör numera undantagen. Så har det varit ända sedan de flyttade till Åmål från Vingåker förra hösten.

– Vi har ett ganska komplicerat träningsupplägg för samtliga av våra ponnyhästar. Det är också någonting som landslagsledningen tittar på när de tar ut sina ryttare, säger Sandra Persson.

NM, eller The Nordic Baltic Championships, som tävlingen officiellt kallas, blir den största utmaningen hittills för många av de totalt cirka 25 ryttarna som utgör svenska landslaget. Konkurrensen från bland andra Norge, Finland och arrangörslandet Danmark väntas bli stenhård på hoppbanorna i Köpenhamn. Fast det är ingenting som verkar bekymra den internationella debutanten Nathalie Persson, snarare tvärtom.

– Jag tävlar för att vinna. Det brukar jag alltid göra, säger den 11-åriga Åmålsbon.

Har fullt av priser

Det var i förra veckan som svenska ridsportsförbundet hörde av sig och berättade att Nathalie Persson har blivit uttagen i B-ponnyklassen. Beslutet baserades i första hand på en lång radda av fina tävlingsresultat.

– Jag har inte längre plats för någonting annat än rosetter och hederspriser på rummet, säger Nathalie Persson, som tävlar för Kinda ridklubb.

Där tillhör hon ett elitlag som ingår i ponnyallsvenskan. Tillsammans knep de silver i säsongens första omgång, men de finaste meriterna har 11-åringen från Åmål uppnått helt själv. Det kanske mest imponerande är att framgångarna har kommit med tre olika ponnyhästar: Ard Chuan Delight, Musboro Bishop och Killaloe Pondi. Med den sistnämnda hästen lyckades Nathalie Persson så sent som i söndags att kvalificera sig för ungponny-SM, som hålls utanför Stockholm i mitten av augusti. Några veckor dessförinnan väntar även ponny-SM i hoppning på travbanan Sundbyholm i Eskilstuna. För att kvalificera sig dit krävdes det två felfria tävlingsresultat på medelsvår nivå, vilket uppnåddes på fyra starter.

Mycket träning

– Jag vill bli bäst i världen, säger Nathalie Persson, som trots sin ringa ålder vet vad som krävs för att lyckas: En total satsning.

– Ändå har hon toppresultat i skolan, säger den stolta mamman Sandra Persson.

Tillsammans tillbringar de flera timmar i stallet varje dag och tävlingsfria helger tillhör numera undantagen. Så har det varit ända sedan de flyttade till Åmål från Vingåker förra hösten.

– Vi har ett ganska komplicerat träningsupplägg för samtliga av våra ponnyhästar. Det är också någonting som landslagsledningen tittar på när de tar ut sina ryttare, säger Sandra Persson.