2015-04-07 11:01

2015-04-07 11:21

Skidtalang med potential

LÄNGDSKIDOR: Första steget mot eliten

Upprepade sjukdomar höll nästan på att spoliera skidtalangen Linn Halvardssons mål att bli antagen till skidgymnasiet i Torsby. Men envist och inspirerad av Petter Northugs framgångar har Linn kommit tillbaka och också klarat att komma in på skolan.

Linn Halvardsson beskriver sig själv som envis och målmedveten. Och en dålig förlorare. Under de tre senaste åren har det varit två värdefulla egenskaper som har hjälpt henne att fortsätta satsa på sin passion trots tunga motgångar.

– Flera gånger har jag tänkt att jag lika gärna kan lägga längdskidorna på hyllan. Men så har jag hittat lite motivation och fortsatt ändå, säger Linn Halvardsson.

Hårt drabbad

Motvinden har bestått av sjukdomar som inte gett med sig. Tre gånger har hon drabbats av influensan och under två säsonger fick hon äta medicin istället för att träna.

I somras gav de envisa sjukdomarna med sig och Linn Halvardsson kunde börja träna igen.

– Jag hade inte insett i vilken dålig form jag blivit, förrän jag gick ut och sprang. Från att ha kunnat träna i två timmar, orkade jag inte jogga i mer än 20 minuter.

Ligger två år efter

Att ha dragits med sjukdomarna gör att hon träningsmässigt halkat långt efter sina jämnåriga konkurrenter:

– Visst är det tungt att veta att jag ligger två år efter mina jämnåriga med vissa bitar av träningen, men jag vet att jag kan komma tillbaka. Det viktigaste är att jag har varit frisk i år, säger hon.

Dröm blev verklighet

I år var det Linn Halvardssons tur att söka till gymnasiet. I första hand sökte hon till Torsby, eftersom barndomskompisen Hanna Fritz går där på idrottsgymnasiet med inriktning längdskidor.

Av 26 sökande var Linn Halvardsson en av 14 elever som antogs.

– För ett år sedan hade jag nästan slutat drömma om att komma in på en inriktning med längdskidor.

Hög potential

Hon tror att hon blev antagen på grund av sin utvecklingskurva. Även om laktattestet, där mjölksyretröskeln testas, visade att hon hade sämre kondition än de flesta av de som sökte, ligger hon inte långt bakom dem resultatmässigt. Med andra ord har hon hög potential.

Northug inspirerar

Förutom hennes egen envishet, är Petter Northug den främsta anledningen till att Linn Halvardsson inte gav upp under de sjukdomsfyllda åren.

Petter Northug Han är också anledningen till att hon slutade med discodans för att helhjärtat satsa på längdskidåkningen:

– Det var efter OS 2010 som jag fick upp ögonen för Peter Northug. Han är en speciell person som vinner lopp efter lopp och som reser sig efter tunga händelser i livet. Han är skälet till att jag vill bli bäst på det jag gör.

Vill bli bäst

Linn Halvardssons långsiktiga mål är att bli en del av det svenska skidlandslaget. Hennes kortsiktiga mål är att bli bäst inom sin åldersklass.

Torsbys skidgymnasium är ett steg i rätt riktning.

– Det blir spännande att flytta och umgås med människor som har samma intresse. Hushållssysslorna blir en utmaning i början, men de kommer inte skapa några problem, säger Linn Halvardsson.

Linn Halvardsson beskriver sig själv som envis och målmedveten. Och en dålig förlorare. Under de tre senaste åren har det varit två värdefulla egenskaper som har hjälpt henne att fortsätta satsa på sin passion trots tunga motgångar.

– Flera gånger har jag tänkt att jag lika gärna kan lägga längdskidorna på hyllan. Men så har jag hittat lite motivation och fortsatt ändå, säger Linn Halvardsson.

Hårt drabbad

Motvinden har bestått av sjukdomar som inte gett med sig. Tre gånger har hon drabbats av influensan och under två säsonger fick hon äta medicin istället för att träna.

I somras gav de envisa sjukdomarna med sig och Linn Halvardsson kunde börja träna igen.

– Jag hade inte insett i vilken dålig form jag blivit, förrän jag gick ut och sprang. Från att ha kunnat träna i två timmar, orkade jag inte jogga i mer än 20 minuter.

Ligger två år efter

Att ha dragits med sjukdomarna gör att hon träningsmässigt halkat långt efter sina jämnåriga konkurrenter:

– Visst är det tungt att veta att jag ligger två år efter mina jämnåriga med vissa bitar av träningen, men jag vet att jag kan komma tillbaka. Det viktigaste är att jag har varit frisk i år, säger hon.

Dröm blev verklighet

I år var det Linn Halvardssons tur att söka till gymnasiet. I första hand sökte hon till Torsby, eftersom barndomskompisen Hanna Fritz går där på idrottsgymnasiet med inriktning längdskidor.

Av 26 sökande var Linn Halvardsson en av 14 elever som antogs.

– För ett år sedan hade jag nästan slutat drömma om att komma in på en inriktning med längdskidor.

Hög potential

Hon tror att hon blev antagen på grund av sin utvecklingskurva. Även om laktattestet, där mjölksyretröskeln testas, visade att hon hade sämre kondition än de flesta av de som sökte, ligger hon inte långt bakom dem resultatmässigt. Med andra ord har hon hög potential.

Northug inspirerar

Förutom hennes egen envishet, är Petter Northug den främsta anledningen till att Linn Halvardsson inte gav upp under de sjukdomsfyllda åren.

Petter Northug Han är också anledningen till att hon slutade med discodans för att helhjärtat satsa på längdskidåkningen:

– Det var efter OS 2010 som jag fick upp ögonen för Peter Northug. Han är en speciell person som vinner lopp efter lopp och som reser sig efter tunga händelser i livet. Han är skälet till att jag vill bli bäst på det jag gör.

Vill bli bäst

Linn Halvardssons långsiktiga mål är att bli en del av det svenska skidlandslaget. Hennes kortsiktiga mål är att bli bäst inom sin åldersklass.

Torsbys skidgymnasium är ett steg i rätt riktning.

– Det blir spännande att flytta och umgås med människor som har samma intresse. Hushållssysslorna blir en utmaning i början, men de kommer inte skapa några problem, säger Linn Halvardsson.