2017-11-14 14:43

2017-11-14 14:43

Pionjär inom digital konst

ÅMÅL: Galleri Carlén firar 15 år

Åmålskonstnären Björn Carlén startade sitt eget galleri hemma på tomten 2002. Nu firar Galleri Carlén 15-årsjubileum med en utställning. I morgon är det vernissage.

Björn Carlén ställer ut mycket nytt och en del gammalt på 15-årsutställningen som visas under de kommande dagarna. När Galleri Carlén firade tio år var det med en samlingsutställning av flera konstnärer.

– För fem år sedan hade jag flera konstnärer här, säger Björn Carlén. Men nu är det bara mina bilder. Jag börjar lite för gammal för att ha gästutställare, det är ganska mycket jobb.

Björn Carlén är kanske Åmåls mest namnkunnige konstnär och han var något av en pionjär inom den digitala konsten. I dag arbetar han fortfarande mest i datorn.

– Jag jobbar mest digitalt, en del akryl, säger han. Jag arbetar i Photoshop och ibland använder jag den gamla Amigan.

Digital bildbehandling finns till och med i telefoner i dag och alla, från reklamdesigners till hobbykonstnärer, använder dataprogram som Photoshop och Illustrator. Björn Carlén byggde från början sina egna dataprogram.

– När jag började med digital konst var det ovanligt, säger han.

De flesta av bilderna som ingår i den nya utställningen är mycket strikta och grafiska, en stil som Björn Carlén har gjort sig känd för, men det finns också mer figurativa verk som hans bidrag till årets Höstsalong i Åmål.

– Nu för tiden gör jag lite mer figurativt i och med alla temagrejer, säger Björn Carlén. Jag började för all del figurativt en gång i tiden när jag läste på Konstfack. Men annars har jag jobbat väldigt stramt i hel mitt liv. De strama bilderna tar mycket längre tid att göra, där finns det ingen verklig förlaga.

I utställning finns bland annat flera bilder som är inspirerade av en gammal, kinesisk spådomsbok som kallas I Ching. Björn Carlén säger att han inspireras mycket av sådant han läser.

– I Ching fungerar som oraklet i Delfi, man frågar I Ching om framtiden, säger han. Den är uppbyggd av variationer på två symboler som betyder olika saker. Jag är inte så intresserad av att tyda tecknen, men jag tyckte om mönstren. Jag är väldigt inne på rytmer.

Björn Carlén gör både målade tavlor på duk, där han först färdigställer en bild digitalt och sedan för över den till duk, och digitala bilder som skrivs ut i numrerade exemplar. Han kallar teknikerna digital painting och digital print.

– När man gör vanligt tryck så gör man hela upplagan på en gång, säger Björn Carlén. Men när man gör bilden i datorn så är den klar men inte utskriven.

När Galleri Carlén startade var det många namnkunniga konstnärer som ställde ut i Åmål.

– Jag satte ribban högt, jag ville få ett rykte, säger Björn Carlén.

Och nu firar galleriet 15 år. Jubileumsutställningen pågår till och med måndag med vernissage på fredag kväll.

Björn Carlén ställer ut mycket nytt och en del gammalt på 15-årsutställningen som visas under de kommande dagarna. När Galleri Carlén firade tio år var det med en samlingsutställning av flera konstnärer.

– För fem år sedan hade jag flera konstnärer här, säger Björn Carlén. Men nu är det bara mina bilder. Jag börjar lite för gammal för att ha gästutställare, det är ganska mycket jobb.

Björn Carlén är kanske Åmåls mest namnkunnige konstnär och han var något av en pionjär inom den digitala konsten. I dag arbetar han fortfarande mest i datorn.

– Jag jobbar mest digitalt, en del akryl, säger han. Jag arbetar i Photoshop och ibland använder jag den gamla Amigan.

Digital bildbehandling finns till och med i telefoner i dag och alla, från reklamdesigners till hobbykonstnärer, använder dataprogram som Photoshop och Illustrator. Björn Carlén byggde från början sina egna dataprogram.

– När jag började med digital konst var det ovanligt, säger han.

De flesta av bilderna som ingår i den nya utställningen är mycket strikta och grafiska, en stil som Björn Carlén har gjort sig känd för, men det finns också mer figurativa verk som hans bidrag till årets Höstsalong i Åmål.

– Nu för tiden gör jag lite mer figurativt i och med alla temagrejer, säger Björn Carlén. Jag började för all del figurativt en gång i tiden när jag läste på Konstfack. Men annars har jag jobbat väldigt stramt i hel mitt liv. De strama bilderna tar mycket längre tid att göra, där finns det ingen verklig förlaga.

I utställning finns bland annat flera bilder som är inspirerade av en gammal, kinesisk spådomsbok som kallas I Ching. Björn Carlén säger att han inspireras mycket av sådant han läser.

– I Ching fungerar som oraklet i Delfi, man frågar I Ching om framtiden, säger han. Den är uppbyggd av variationer på två symboler som betyder olika saker. Jag är inte så intresserad av att tyda tecknen, men jag tyckte om mönstren. Jag är väldigt inne på rytmer.

Björn Carlén gör både målade tavlor på duk, där han först färdigställer en bild digitalt och sedan för över den till duk, och digitala bilder som skrivs ut i numrerade exemplar. Han kallar teknikerna digital painting och digital print.

– När man gör vanligt tryck så gör man hela upplagan på en gång, säger Björn Carlén. Men när man gör bilden i datorn så är den klar men inte utskriven.

När Galleri Carlén startade var det många namnkunniga konstnärer som ställde ut i Åmål.

– Jag satte ribban högt, jag ville få ett rykte, säger Björn Carlén.

Och nu firar galleriet 15 år. Jubileumsutställningen pågår till och med måndag med vernissage på fredag kväll.