2017-07-15 11:00

2017-07-15 11:00

Vacker presentbok av två resenärer

BÖCKER: Det blev en bok i stället för en utställning

”Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur”
Brev och bilder av Carl Larsson och Lars Lerin
Albert Bonniers förlag

”Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur” – det vackra och poetiska uttrycket är hämtat ur en film av Fellini. Det är också den lämpliga titeln på en vacker bok med bilder och texter av Carl Larsson och Lars Lerin. En perfekt presentbok.

Lars Lerin berättar i sitt förord att meningen var att brev, vykort, bilder och anteckningar från när och fjärran av honom själv och Carl Larsson skulle bli en utställning på Sundborn. Utställningen blev dock inställd.

Carl Larsson och Lars Lerin är två av landets mest älskade konstnärer. Båda har rest, målat och skrivit hem om sina upplevelser och iakttagelser. I boken ”Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur” möts de båda konstnärerna. Här finns akvareller, en del mindre kända, och privata kort och brev samlade.

Varför har då Lars Lerin ordnat detta möte? Han förklarar själv att det kunde vara roligt att jämföra sina egna reseintryck med Carl Larssons.

– Vi delar lyckan i själva skapelseprocessen, skriver han. Den totala hängivelsen, på gränsen till besatthet. Liksom värdet av nya intryck, att få ta del av främmande länder och kulturer, för att sedan komma hem och se sin egen bygd med andra ögon.

Det här är en bok att bläddra i, att läsa och begrunda och att se och beundra de många vackra bilderna.

”Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur” – det vackra och poetiska uttrycket är hämtat ur en film av Fellini. Det är också den lämpliga titeln på en vacker bok med bilder och texter av Carl Larsson och Lars Lerin. En perfekt presentbok.

Lars Lerin berättar i sitt förord att meningen var att brev, vykort, bilder och anteckningar från när och fjärran av honom själv och Carl Larsson skulle bli en utställning på Sundborn. Utställningen blev dock inställd.

Carl Larsson och Lars Lerin är två av landets mest älskade konstnärer. Båda har rest, målat och skrivit hem om sina upplevelser och iakttagelser. I boken ”Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur” möts de båda konstnärerna. Här finns akvareller, en del mindre kända, och privata kort och brev samlade.

Varför har då Lars Lerin ordnat detta möte? Han förklarar själv att det kunde vara roligt att jämföra sina egna reseintryck med Carl Larssons.

– Vi delar lyckan i själva skapelseprocessen, skriver han. Den totala hängivelsen, på gränsen till besatthet. Liksom värdet av nya intryck, att få ta del av främmande länder och kulturer, för att sedan komma hem och se sin egen bygd med andra ögon.

Det här är en bok att bläddra i, att läsa och begrunda och att se och beundra de många vackra bilderna.

  • Eva Tranefeldt