2017-07-12 15:22

2017-07-12 15:22

Åmålstjej gör pjäs inspirerad av hemstaden

ÅMÅL: Sanne Skjerviks masterarbete

Den 1 april 2018 firar Åmåls kommun 375-årsjubileum. En arbetsgrupp för jubileet jobbar intensivt med programmet. Många programpunkter är redan klara och en av dem är pjäsen som Sanne Skjervik jobbar med.

Sanne Skjervik, född och uppvuxen i Åmål, har drömt om att spela teater sedan hon lärde sig prata. Efter att ha läst teater i Karlstad samt dans och koreografi på Gotland, antogs hon till en treårig teaterutbildning på East 15 Acting School i Loughton, England. Där tog hon sin examen 2012, en BA (Hons) Physical Theatre, som första svensk någonsin.

– Just nu studerar jag Master i fördjupat skådespeleri på Högskolan för scen och musik i Göteborg. I mitt masterarbete tar jag ett steg tillbaka för att skärskåda mig själv och teaterbranchen, säger Sanne Skjervik.

Processen för uppsättningen är redan i gång och Sanne Skjervik har hittills intervjuat flera Åmålsbor. Nu vill hon att folk ska skicka in olika livshändelser som underlag till pjäsen.

– Jag vill göra en föreställning om Åmål för Åmål, säger Sanne Skjervik.

Livekultur

Hon upplever att mindre städer inte har så mycket livekultur och är säker på att det inte är så stor skillnad på Åmål jämfört med småstäder i resten av landet.

Pjäsen kommer framföras under våren med Sanne Skjervik själv och två kollegor som hon har bjudit med. De kommer jobba fram föreställningen under hösten och det görs i samarbete med bland annat Åmåls kommun.

Under hösten kommer Sanne Skjervik i samband med att musikskolan utvecklas till en kulturskola starta upp en gratis teaterverksamhet.

– När jag var liten så fanns det ingen teater i Åmål så jag fick åka till Säffle och senare flytta till Göteborg. Teater i Åmål är något jag känner starkt för men om jag ska koppla det till föreställningen och använda mig av unga skådespelare vet jag inte än, säger Sanne Skjervik.

Sanne Skjervik, född och uppvuxen i Åmål, har drömt om att spela teater sedan hon lärde sig prata. Efter att ha läst teater i Karlstad samt dans och koreografi på Gotland, antogs hon till en treårig teaterutbildning på East 15 Acting School i Loughton, England. Där tog hon sin examen 2012, en BA (Hons) Physical Theatre, som första svensk någonsin.

– Just nu studerar jag Master i fördjupat skådespeleri på Högskolan för scen och musik i Göteborg. I mitt masterarbete tar jag ett steg tillbaka för att skärskåda mig själv och teaterbranchen, säger Sanne Skjervik.

Processen för uppsättningen är redan i gång och Sanne Skjervik har hittills intervjuat flera Åmålsbor. Nu vill hon att folk ska skicka in olika livshändelser som underlag till pjäsen.

– Jag vill göra en föreställning om Åmål för Åmål, säger Sanne Skjervik.

Livekultur

Hon upplever att mindre städer inte har så mycket livekultur och är säker på att det inte är så stor skillnad på Åmål jämfört med småstäder i resten av landet.

Pjäsen kommer framföras under våren med Sanne Skjervik själv och två kollegor som hon har bjudit med. De kommer jobba fram föreställningen under hösten och det görs i samarbete med bland annat Åmåls kommun.

Under hösten kommer Sanne Skjervik i samband med att musikskolan utvecklas till en kulturskola starta upp en gratis teaterverksamhet.

– När jag var liten så fanns det ingen teater i Åmål så jag fick åka till Säffle och senare flytta till Göteborg. Teater i Åmål är något jag känner starkt för men om jag ska koppla det till föreställningen och använda mig av unga skådespelare vet jag inte än, säger Sanne Skjervik.

  • Ina Sollander