2017-06-27 16:39

2017-06-27 16:39

Ny minifestival hålls på Not Quite

FENGERSFORS: Ljus, jazz och japan

Indiepopartisten Ljus, jazzgruppen Nils Berg Cinemascope och den japanske discjockeyn Mike Wasabi är vad som bjuds i musikväg under tisdagens minifestival på Fengersfors bruk.

Kulturcentret Not Quite har gjort det till en trevlig vana att rama in Åmåls Bluesfest med egna musikevenemang. Först kom Not Quite Roots (2011–2015), sedan Not Quite Rupetkov (2016) och nu är det dags för något som kallas för Not Quite Daniel.

Huvudarrangören Malin Robertson Harén lade grunden till den nya festivalen när hon bokade ett återbesök av indiepopartisten Ljus, alias Daniel Filipsson. Senast han gästade Fengersfors skrämdes publiken bort av snöstorm.

Tolkar Östermalm

Ljus har beskrivits som ett musikaliskt språkrör för Stockholmsstadsdelen Östermalm, vilket faktiskt är ovanligare än vad det kan låta. Ofast brukar huvudstadens uttolkare klänga sig fast vid mustiga och arbetarromantiska Södermalm, men Daniel Filipsson vänder blicken åt andra hållet, mot de ytligt pompösa och högdragna paradvåningarna i andra änden av centrum.

– Jag gillar när det är lite tomt och dött, sa Ljus till tidningen Nöjesguiden inför albumdebuten 2013.

Innan solokarriären tog fart var Daniel Filipsson medlem i South Ambulance, ett av 00-talets mest hajpade svenska indieband. På Not Quite backas Filipsson upp av Daniel Gamba, Ami al Fakir och Miki Anagrius.

Lirar med videoklipp

Den andra musikerkonstellationen som gästar Not Quite Daniel är jazzkonstellationen Nils Berg Cinemascope, NBC. Gruppen bildades någon gång runt 2009, när frontmannen Nils Berg, Håkan Hellströms faste saxofonist, kläckte idén om att göra ny musik av, och musicera tillsammans med, videoklipp på artister från olika delar av världen. Genom att sammanföra till synes helt aparta klipp bildas nya helheter. Bland de bandade och ibland helt ovetandes bidragsgivarna till NBC finns exempelvis en mästerlig balafonspelare från Accra, fnittriga tonåringar från Brunei, en blyg japansk tant och hennes flöjt, samt en indisk dansgrupp med stenhårda fötter.

Sedan projektet fick luft under vingarna har NBC släppt en film, tre skivor, gjort turnéer genom Europa, USA och Kanada, samt gästspelat i länder som Japan, Algeriet och Kuba. Gruppen består av Nils Berg, på saxofon, klarinett och keyboard, Christoffer Cantillo, trummor, och Josef Kallerdahl, bas.

Ovanlig musiknisch

Den tredje och sista musikakten som gästar bruket i Fengersfors är Mike Wasabi, Sveriges främste (och kanske ende?) discjockey när det kommer till japansk soul. Utöver ovanstående akter består festivalprogrammet av en graffitiworkshop med Åmålsbaserade Professional Dreamers.

Kulturcentret Not Quite har gjort det till en trevlig vana att rama in Åmåls Bluesfest med egna musikevenemang. Först kom Not Quite Roots (2011–2015), sedan Not Quite Rupetkov (2016) och nu är det dags för något som kallas för Not Quite Daniel.

Huvudarrangören Malin Robertson Harén lade grunden till den nya festivalen när hon bokade ett återbesök av indiepopartisten Ljus, alias Daniel Filipsson. Senast han gästade Fengersfors skrämdes publiken bort av snöstorm.

Tolkar Östermalm

Ljus har beskrivits som ett musikaliskt språkrör för Stockholmsstadsdelen Östermalm, vilket faktiskt är ovanligare än vad det kan låta. Ofast brukar huvudstadens uttolkare klänga sig fast vid mustiga och arbetarromantiska Södermalm, men Daniel Filipsson vänder blicken åt andra hållet, mot de ytligt pompösa och högdragna paradvåningarna i andra änden av centrum.

– Jag gillar när det är lite tomt och dött, sa Ljus till tidningen Nöjesguiden inför albumdebuten 2013.

Innan solokarriären tog fart var Daniel Filipsson medlem i South Ambulance, ett av 00-talets mest hajpade svenska indieband. På Not Quite backas Filipsson upp av Daniel Gamba, Ami al Fakir och Miki Anagrius.

Lirar med videoklipp

Den andra musikerkonstellationen som gästar Not Quite Daniel är jazzkonstellationen Nils Berg Cinemascope, NBC. Gruppen bildades någon gång runt 2009, när frontmannen Nils Berg, Håkan Hellströms faste saxofonist, kläckte idén om att göra ny musik av, och musicera tillsammans med, videoklipp på artister från olika delar av världen. Genom att sammanföra till synes helt aparta klipp bildas nya helheter. Bland de bandade och ibland helt ovetandes bidragsgivarna till NBC finns exempelvis en mästerlig balafonspelare från Accra, fnittriga tonåringar från Brunei, en blyg japansk tant och hennes flöjt, samt en indisk dansgrupp med stenhårda fötter.

Sedan projektet fick luft under vingarna har NBC släppt en film, tre skivor, gjort turnéer genom Europa, USA och Kanada, samt gästspelat i länder som Japan, Algeriet och Kuba. Gruppen består av Nils Berg, på saxofon, klarinett och keyboard, Christoffer Cantillo, trummor, och Josef Kallerdahl, bas.

Ovanlig musiknisch

Den tredje och sista musikakten som gästar bruket i Fengersfors är Mike Wasabi, Sveriges främste (och kanske ende?) discjockey när det kommer till japansk soul. Utöver ovanstående akter består festivalprogrammet av en graffitiworkshop med Åmålsbaserade Professional Dreamers.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.