2016-10-09 15:26

2016-10-09 15:27

Jättekör bjöd på Avicii i kyrkan

ÅMÅL: 110 sångare från hela stiftet samlades i Åmål

Med 110 sångare, två orglar, en flygel och en stor akustik blev det en effektfull musikalisk upplevelse i Åmåls kyrka på lördagskvällen.
Häftigast var ett överraskande låtval, där Aviciis ”Hey brother” i Anders Göranzons arrangemang passade oväntat bra in i de latinska mässorna.

Karlstads stifts kyrkosångsförbund var på besök i Åmål i lördags. Det betydde att 110 sångare från hela Värmland och Dalsland, varav ett knappt 20-tal från Åmål, tillbringade dagen tillsammans för ett intensivt repeterande.

Dagen avslutades sedan med en stor musikgudstjänst i Åmåls kyrka där sångarna var så många att de hade svårt att rymmas i koret och mycket kompetenta musiker avlöste varandra vid flygeln och orglarna.

När alla sångarna tog i, ackompanjerade av båda orglarna, var det så mäktigt att det fladdrade i byxbenen.

Samtida musik

Musikvalet var modernt, med mycket musik från 1990-talet och 2000-talet, men samtidigt med en traditionell sakral klang, inte minst genom den latinska texten.

Det var därför spännande att upptäcka hur väl Avicii och ”Hey brother”, i ett orgel- och körarrangemang, passade in i ett program med Svein Möllers ”Jubilate deo”, John Rutters ”Gloria” ur ”Mass of the children”, Karl Jenkins ”Agnus dei” ur mässan ”The armed man”, Piret Rips ”Kyrie” och ”Agnus dei” och Michael Schütz ”Impressions”, med Katharina Hieke som solist på stora orgeln.

Första applåden

Åhörarna i kyrkbänkarna, totalt ett 60-tal personer, hade flera gånger tvekat till om det var okej att applådera, men efter ”Hey brother” kunde de inte längre hålla sig.

Avicii fungerade också som en övergång till en gospelavdelning, med två versioner av ”He's got the whole world” och en skön, lekfull version av ”Go tell it on the mountain”, där Katharina Hieke fick stora kyrkorgeln att låta både jazzig och som ett glatt nöjesfältspositiv.

Programmet avslutades med ytterligare två stycken av John Rutter, en pampig version av psalmen ”Härlig är jorden” och kvällens äldsta stycke ”Credo” av franske 1800-talskompositören Charles Gounod.

Två sångsolister

Kvällens solister var, förutom Katharina Hieke, sångarna Rodhe Andersson och Anders Fredriksson och vid orglarna och flygeln turades Anders Göranzon, Katharina Hieke, Daniel Johansson och Anders Fredriksson om.

Kyrkoherde Lotta Cohén läste en text ur Psaltaren och gjorde en betraktelse kring musiken och sångens plats i människans sätt att hedra Guds ära.

Under kvällen uppmärksammades dessutom Bengt Henriksson, mångårig kantor i Tösse, och engagerad körsångare, som har tilldelats Sveriges kyrkosångsförbunds hedersplakett. Han uppvaktades av domkyrkoorganisten Hans Nordenborg, Åmåls kyrkogårds ordförande Gretel Holmgård och Daniel Johansson, organist i Åmåls församling.

Karlstads stifts kyrkosångsförbund var på besök i Åmål i lördags. Det betydde att 110 sångare från hela Värmland och Dalsland, varav ett knappt 20-tal från Åmål, tillbringade dagen tillsammans för ett intensivt repeterande.

Dagen avslutades sedan med en stor musikgudstjänst i Åmåls kyrka där sångarna var så många att de hade svårt att rymmas i koret och mycket kompetenta musiker avlöste varandra vid flygeln och orglarna.

När alla sångarna tog i, ackompanjerade av båda orglarna, var det så mäktigt att det fladdrade i byxbenen.

Samtida musik

Musikvalet var modernt, med mycket musik från 1990-talet och 2000-talet, men samtidigt med en traditionell sakral klang, inte minst genom den latinska texten.

Det var därför spännande att upptäcka hur väl Avicii och ”Hey brother”, i ett orgel- och körarrangemang, passade in i ett program med Svein Möllers ”Jubilate deo”, John Rutters ”Gloria” ur ”Mass of the children”, Karl Jenkins ”Agnus dei” ur mässan ”The armed man”, Piret Rips ”Kyrie” och ”Agnus dei” och Michael Schütz ”Impressions”, med Katharina Hieke som solist på stora orgeln.

Första applåden

Åhörarna i kyrkbänkarna, totalt ett 60-tal personer, hade flera gånger tvekat till om det var okej att applådera, men efter ”Hey brother” kunde de inte längre hålla sig.

Avicii fungerade också som en övergång till en gospelavdelning, med två versioner av ”He's got the whole world” och en skön, lekfull version av ”Go tell it on the mountain”, där Katharina Hieke fick stora kyrkorgeln att låta både jazzig och som ett glatt nöjesfältspositiv.

Programmet avslutades med ytterligare två stycken av John Rutter, en pampig version av psalmen ”Härlig är jorden” och kvällens äldsta stycke ”Credo” av franske 1800-talskompositören Charles Gounod.

Två sångsolister

Kvällens solister var, förutom Katharina Hieke, sångarna Rodhe Andersson och Anders Fredriksson och vid orglarna och flygeln turades Anders Göranzon, Katharina Hieke, Daniel Johansson och Anders Fredriksson om.

Kyrkoherde Lotta Cohén läste en text ur Psaltaren och gjorde en betraktelse kring musiken och sångens plats i människans sätt att hedra Guds ära.

Under kvällen uppmärksammades dessutom Bengt Henriksson, mångårig kantor i Tösse, och engagerad körsångare, som har tilldelats Sveriges kyrkosångsförbunds hedersplakett. Han uppvaktades av domkyrkoorganisten Hans Nordenborg, Åmåls kyrkogårds ordförande Gretel Holmgård och Daniel Johansson, organist i Åmåls församling.