2016-09-23 17:58

2016-09-23 17:58

Kvinnor från näset med isländskt ursprung

ÅMÅL: Monica Norström har vernissage på Hantverksmagasinet

In sin konst kommer Monica Norström från Värmlandsnäs hela tiden tillbaka till kvinnor och kvinnokroppar. Figurerna hon målar mest nuförtiden fick hon inspiration till av en liten, liten staty hon såg vid en resa till Island för ett par sedan.

I hörnet, nedanför alla damer på väggarna hukar en liten kvinnoskulptur med händerna över huvudet. Henne kallar Monica Norström för ”min kvinna” och det var självklart att hon skulle få följa med även om hon i stil avviker från den övriga utställningen.

Den lilla kvinnan är omgärdad av plexiglas, inte som skydd, utan för symbolikens skull. Glasytan representerar hur vi sätter upp ett avstånd till omvärlden.

Lördag 24 september är det vernissage för Monica Norströms utställning ”Jag och mina kvinnor” på Hantverksmagasinet. Utställningen pågår sedan till den 12 oktober.

Monica Norström har studerat konst på Kyrkeruds folkhögskola och på bildlärarutbildningen på Valand, men jobbar som hemkunskapslärare. Hon har ställt ut hemma under Skördefesten på Värmlandsnäs och på höstsalongen och julutställningen på Silvénska i Säffle och tycker det är roligt att nu ställa ut i Åmål, eftersom hon har familjerötter även här, vilket inte så många vet. Själv bor hon på näset, där hennes mamma kommer från, men hennes pappa är från Edsleskog, med rötterna i Björnbacken och Varserud.

Utställningen är representativ för hennes arbete med blandteknik de senaste åren. Bakgrunderna görs av kol, torrpastell och vit takfärg och sedan målar hon kvinnorna ovanpå i akryl.

– Jag fastnade för formen. Det är en så enkel kvinna, men rak och tydlig och med lite sväng.

Bakgrunderna är kalla och råa, men kvinnorna varma och klara.

I hörnet, nedanför alla damer på väggarna hukar en liten kvinnoskulptur med händerna över huvudet. Henne kallar Monica Norström för ”min kvinna” och det var självklart att hon skulle få följa med även om hon i stil avviker från den övriga utställningen.

Den lilla kvinnan är omgärdad av plexiglas, inte som skydd, utan för symbolikens skull. Glasytan representerar hur vi sätter upp ett avstånd till omvärlden.

Lördag 24 september är det vernissage för Monica Norströms utställning ”Jag och mina kvinnor” på Hantverksmagasinet. Utställningen pågår sedan till den 12 oktober.

Monica Norström har studerat konst på Kyrkeruds folkhögskola och på bildlärarutbildningen på Valand, men jobbar som hemkunskapslärare. Hon har ställt ut hemma under Skördefesten på Värmlandsnäs och på höstsalongen och julutställningen på Silvénska i Säffle och tycker det är roligt att nu ställa ut i Åmål, eftersom hon har familjerötter även här, vilket inte så många vet. Själv bor hon på näset, där hennes mamma kommer från, men hennes pappa är från Edsleskog, med rötterna i Björnbacken och Varserud.

Utställningen är representativ för hennes arbete med blandteknik de senaste åren. Bakgrunderna görs av kol, torrpastell och vit takfärg och sedan målar hon kvinnorna ovanpå i akryl.

– Jag fastnade för formen. Det är en så enkel kvinna, men rak och tydlig och med lite sväng.

Bakgrunderna är kalla och råa, men kvinnorna varma och klara.