2016-08-09 14:52

2016-08-09 14:52

Roadhouse på scen i Skåne

ÅMÅL: Rockbandet uppträder under en internationell motorcykelfestival

Under fredagen uppträder Åmålsbandet Roadhouse på en internationell motorcykelträff i Hässleholm.
– Så långt bort har vi aldrig spelat förut, säger gitarristen Stefan Löwenborg.

Rock'n'roll bandet Roadhouse har förvisso gjort sitt namn känt i de lokala trakterna och deras spelningar på restaurang Tuppen i Säffle brukar locka fullsatt hus. Men de har ännu inte lyckats slå igenom på en rikstäckande nivå.

– Vår känsla är att det har blivit svårare för nya liveband att etablera sig. Det är färre ställen som arrangerar spelningar än vad det var för 20-30 år sedan, säger gitarristen Stefan Löwenborg.

Internationell träff

Under fredagen har Roadhouse sin chans att slå igenom för en större publik. Bandet har blivit bokat på en spelning i Hässleholm, under en internationell festival för motorcykelentusiaster. Motorträffen arrangeras varje år på olika ställen i Europa.

– Träffen är riktad mot motorcyklar av den lite bekvämare modellen, så det är antagligen en hyfsat hög medelålder. Vi bandmedlemmar kallar det för en internationell biker-fest för att det ska låta lite tuffare, säger Stefan Löwenborg.

Bokades förra året

Arrangörerna till motorfesten hörde av sig till Roadhouse redan under förra sommaren. Av en slump hade de lyssnat på bandets demo och fastnat för musikstilen.

– Vi spelar mycket folkparksrock och strävar efter att varje repertoar ska bestå av åtminstone 60-70 procent med låtar som folk känner igen. Om vi spelar något av ZZ Top så ska det vara deras populäraste låt, spelar vi något från Jerry Williams likaså. Tanken är att även de som inte är rockentusiaster ska tycka att det är roligt att se oss framträda, säger Stefan Löwenborg.

Spelat i fem år

Roadhouse bildades för fem år sedan. Bandet brukar spela på bland annat privata fester, motorklubbsträffar och festivaler i närområdet. Utöver Stefan Löwenborg, som spelar både gitarr och munspel, består bandet av Denny Jansson på gitarr, Tommy Pettersson på bas, Henrik Larsson på trummor och Robert Herou på klaviatur.

Stefan Löwenborg är kanske den av bandmedlemmarna som ser mest fram emot fredagens framträdande. Han är nämligen uppvuxen bara några mil ifrån Hässleholm, i Klippan.

– Det känns jätteroligt att komma iväg och spela i mina hemtrakter och för oss alla att vi har fått en bokning så pass långt bort från Åmålstrakterna, säger han.

Förutom en spelning i Höljes är det här den första riktiga långresan med bandet. Framträdandet kommer att äga rum på ett gammalt militärområde, som avslutning till motorcykelfestivalen. Publikantalet antas ligga mellan 500 och 800 personer.

– Vi kommer att bjuda på lite av det gamla vanliga, men man vet aldrig vad som händer. Det brukar alltid hända något impulsivt under våra spelningar. Antingen bjuder vi upp en spontan gäst på scen eller så står plötsligt någon av bandmedlemmarna och spelar på borden, säger Stefan Löwenborg.

Rock'n'roll bandet Roadhouse har förvisso gjort sitt namn känt i de lokala trakterna och deras spelningar på restaurang Tuppen i Säffle brukar locka fullsatt hus. Men de har ännu inte lyckats slå igenom på en rikstäckande nivå.

– Vår känsla är att det har blivit svårare för nya liveband att etablera sig. Det är färre ställen som arrangerar spelningar än vad det var för 20-30 år sedan, säger gitarristen Stefan Löwenborg.

Internationell träff

Under fredagen har Roadhouse sin chans att slå igenom för en större publik. Bandet har blivit bokat på en spelning i Hässleholm, under en internationell festival för motorcykelentusiaster. Motorträffen arrangeras varje år på olika ställen i Europa.

– Träffen är riktad mot motorcyklar av den lite bekvämare modellen, så det är antagligen en hyfsat hög medelålder. Vi bandmedlemmar kallar det för en internationell biker-fest för att det ska låta lite tuffare, säger Stefan Löwenborg.

Bokades förra året

Arrangörerna till motorfesten hörde av sig till Roadhouse redan under förra sommaren. Av en slump hade de lyssnat på bandets demo och fastnat för musikstilen.

– Vi spelar mycket folkparksrock och strävar efter att varje repertoar ska bestå av åtminstone 60-70 procent med låtar som folk känner igen. Om vi spelar något av ZZ Top så ska det vara deras populäraste låt, spelar vi något från Jerry Williams likaså. Tanken är att även de som inte är rockentusiaster ska tycka att det är roligt att se oss framträda, säger Stefan Löwenborg.

Spelat i fem år

Roadhouse bildades för fem år sedan. Bandet brukar spela på bland annat privata fester, motorklubbsträffar och festivaler i närområdet. Utöver Stefan Löwenborg, som spelar både gitarr och munspel, består bandet av Denny Jansson på gitarr, Tommy Pettersson på bas, Henrik Larsson på trummor och Robert Herou på klaviatur.

Stefan Löwenborg är kanske den av bandmedlemmarna som ser mest fram emot fredagens framträdande. Han är nämligen uppvuxen bara några mil ifrån Hässleholm, i Klippan.

– Det känns jätteroligt att komma iväg och spela i mina hemtrakter och för oss alla att vi har fått en bokning så pass långt bort från Åmålstrakterna, säger han.

Förutom en spelning i Höljes är det här den första riktiga långresan med bandet. Framträdandet kommer att äga rum på ett gammalt militärområde, som avslutning till motorcykelfestivalen. Publikantalet antas ligga mellan 500 och 800 personer.

– Vi kommer att bjuda på lite av det gamla vanliga, men man vet aldrig vad som händer. Det brukar alltid hända något impulsivt under våra spelningar. Antingen bjuder vi upp en spontan gäst på scen eller så står plötsligt någon av bandmedlemmarna och spelar på borden, säger Stefan Löwenborg.

  • Emma Bäckström