2016-07-19 10:25

2016-07-19 10:25

Panetoz sprider glädje från scenen

ÅMÅL: Från Melodifestivalen till parken utanför Kulturmagasinet

Med hitlåtar som ”Dansa pausa” och ”Håll om mig hårt” har Panetoz både spelats flitigt i radio och blivit Melodifestivalfavoriter. På lördag gästar gruppen Hamnkalaset i Åmål.

Det är inget snack om vilken scenakt som förväntas bli det stora dragplåstret under Åmåls nya stadsfest. Men så har också Panetoz uppnått mer än vad de flesta bara kan drömma om. Eller vad sägs om fyra platinasäljande singlar och en utmärkelse i kategorin Årets låt på P3-Guldgalan bara sedan 2012?

Inget blingbling

Panetoz bildades i Jordbro 1997 och fick snabbt en publik även i andra Stockholmsförorter bara genom att vara sig själva. Gruppen har aldrig haft speciellt mycket till övers för gangsterrapp, attityder och blingbling, attribut som annars ofta brukar förknippas med musiklivet i storstädernas utkanter. I stället har Panetoz satsat på levande organiska beats, blandat med trallvänliga refränger och en stor portion glädje.

Två finaler

I maj 2012 gjorde Panetoz sitt första stora tv-framträdande. Mindre än en månad senare uppträdde gruppen för kungafamiljen (vid nationaldagsfirandet) och sedan dess har de bland annat hunnit medverka i ”Allsång på Skansen” tre gånger och blivit tvåfaldiga Melodifestivalfinalister. Tack vare tävlingen har framför allt många barn runt om i landet tagit den färgstarka gruppen till sina hjärtan, vilket borde borga för en stor och ung publik framför Hamnkalasets huvudscen på lördagskvällen.

Fem medlemmar

Panetoz består för närvarande av Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Pa Madou Badije, Njol Badije och Daniel Nzinga. Tillsammans har de släppt totalt knappt tio singlar och ett fullängdsalbum, ”Det blir vad du gör det till”, som nådde 19:e plats på Sverigetopplistan. I sommar är gruppen aktuell med den nysläppta låten ”Om”.

Det är inget snack om vilken scenakt som förväntas bli det stora dragplåstret under Åmåls nya stadsfest. Men så har också Panetoz uppnått mer än vad de flesta bara kan drömma om. Eller vad sägs om fyra platinasäljande singlar och en utmärkelse i kategorin Årets låt på P3-Guldgalan bara sedan 2012?

Inget blingbling

Panetoz bildades i Jordbro 1997 och fick snabbt en publik även i andra Stockholmsförorter bara genom att vara sig själva. Gruppen har aldrig haft speciellt mycket till övers för gangsterrapp, attityder och blingbling, attribut som annars ofta brukar förknippas med musiklivet i storstädernas utkanter. I stället har Panetoz satsat på levande organiska beats, blandat med trallvänliga refränger och en stor portion glädje.

Två finaler

I maj 2012 gjorde Panetoz sitt första stora tv-framträdande. Mindre än en månad senare uppträdde gruppen för kungafamiljen (vid nationaldagsfirandet) och sedan dess har de bland annat hunnit medverka i ”Allsång på Skansen” tre gånger och blivit tvåfaldiga Melodifestivalfinalister. Tack vare tävlingen har framför allt många barn runt om i landet tagit den färgstarka gruppen till sina hjärtan, vilket borde borga för en stor och ung publik framför Hamnkalasets huvudscen på lördagskvällen.

Fem medlemmar

Panetoz består för närvarande av Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Pa Madou Badije, Njol Badije och Daniel Nzinga. Tillsammans har de släppt totalt knappt tio singlar och ett fullängdsalbum, ”Det blir vad du gör det till”, som nådde 19:e plats på Sverigetopplistan. I sommar är gruppen aktuell med den nysläppta låten ”Om”.