2016-07-12 14:29

2016-07-12 14:30

Sommaravslut på konstmuseet

UPPERUD: Grafik, broderi och träskulpturer ställs ut

Redan på lördag är det vernissage för sommarens sista utställningar på Dalslands konstmuseum i Upperud. Naturmaterial och svartvita bildverk står i centrum.

I den övre utställningshallen visas grafik och ett videoverk av finländskan Tiina Kivinen, som 2012 blev den första mottagaren av hedersutmärkelsen Queen Sonja Print Award. I Sverige har hennes verk bland annat visats på Waldemarsudde och nu gör hon debut på Dalslands konstmuseum. Utställningen heter ”På jakt efter det vita ljuset” och är inspirerad av naturen både i Nordnorge och i Finland. De största verken är utförda med mezztint-torrnål och monotypier.

Känd från förr

I den nedre utställningshallen visar textilkonstnären Britt-Marie Christoffersson ”Brodera på stickat”, hennes tredje stora utställning i Upperud. För många är Christofferson kanske mest känd som en av grundarna 10-gruppen, ett mönster- och textilkollektiv som fick stort genomslag på 1970-talet, då de öppnade en egen butik i Stockholm. Numera ägs varumärket av Ikea.

Laddade figurer

Den tredje och sista konstnären som har vernissage på Dalslands konstmuseum på lördag är träskulptören Ralf Borselius. Under de senaste tio åren har han arbetat med temat ”Liten på jorden”, vilket resulterat i rader av människoliknande figurer, laddade med motstridiga känslor. Tidigare har Ralf Borselius arbetat mycket med terrakotta, men numera är det bara trä som gäller.

I den övre utställningshallen visas grafik och ett videoverk av finländskan Tiina Kivinen, som 2012 blev den första mottagaren av hedersutmärkelsen Queen Sonja Print Award. I Sverige har hennes verk bland annat visats på Waldemarsudde och nu gör hon debut på Dalslands konstmuseum. Utställningen heter ”På jakt efter det vita ljuset” och är inspirerad av naturen både i Nordnorge och i Finland. De största verken är utförda med mezztint-torrnål och monotypier.

Känd från förr

I den nedre utställningshallen visar textilkonstnären Britt-Marie Christoffersson ”Brodera på stickat”, hennes tredje stora utställning i Upperud. För många är Christofferson kanske mest känd som en av grundarna 10-gruppen, ett mönster- och textilkollektiv som fick stort genomslag på 1970-talet, då de öppnade en egen butik i Stockholm. Numera ägs varumärket av Ikea.

Laddade figurer

Den tredje och sista konstnären som har vernissage på Dalslands konstmuseum på lördag är träskulptören Ralf Borselius. Under de senaste tio åren har han arbetat med temat ”Liten på jorden”, vilket resulterat i rader av människoliknande figurer, laddade med motstridiga känslor. Tidigare har Ralf Borselius arbetat mycket med terrakotta, men numera är det bara trä som gäller.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.