2016-04-28 13:07

2016-04-28 13:07

Åmålsbandets sjätte skiva är släppt

ÅMÅL: Magnolias "På djupt vatten" ges ut som cd på fredag

Åmålsbandet Magnolia, med basisten och sångaren Ronny Eriksson i spetsen, släpper på fredag sitt sjätte cd-album, ”På djupt vatten”. Den viktiga vinylutgåvan kommer om en månad.
– Det är oftast skivsamlare som vill ha sån här musik, och de vill ha vinyl, säger Ronny Eriksson.

Sättningen i Magnolia är densamma som på förra skivan. Det betyder Ronny Eriksson på sång och bas Jonas Andersson på gitarr och Niklas Bergsland på trummor. Dessutom är Mark Tholin med som gästartist på piano och orgel.

Det är det sjätte albumet på tio år för Magnolia. Den 70-talsinspirerade rocken med svenska texter har fått en trogen publik och skivbolaget Transubstans Records släpper ”På djupt vatten” på både cd och vinyl. Det officiella släppdatumet för cd:n är den 29 april, medan vinylutgåvan kommer den 27 maj.

– Det känns riktigt bra. Det har börjat komma recensioner och de är positiva. Jag tycker att alla skivor har varit olika. Det hörs att det är Magnolia, men de har alla haft sin egen grej, säger Ronny Eriksson.

Påtagligt 70-tal

Med tiden har en del av de bluesigare och jazzigare tongångarna mer och mer ersatts av hårdrocksriff. 1970-talsinspirationen är påtaglig och de enkla och raka texterna personliga. Ronny Eriksson skriver det mesta själv, men Jonas Andersson har också bidragit på det här albumet.

Albumet är liksom Magnolias tidigare inspelat i Love Tholins studio Drop out analogue i Åmål.

– Vi spelade in lite annorlunda den här gången. På förra skivan satt vi alla i samma rum och spelade, men nu satt vi i små bås. Jag sjöng samtidigt som jag spelade också. Det är bara orgeln och en del stämsång som vi har lagt på i efterhand, säger Ronny Eriksson.

Magnolia tror på få omtagningar och vill att albumen ska ha livekänsla.

– Vi brukar köra på för att det ska bli mer äkta. Det brukar ändå vara första eller andra tagningen som blir bäst och har mest energi.

Förhoppningen är att kunna göra en del spelningar i sommar. Ronny Eriksson har kontakt med en vän i ett annat band om att eventuellt göra något tillsammans. Det blir också en releasefest för skivan så småningom, men det blir troligtvis i Karlstad.

Den bluesbaserade progressivrocken är en smal genre som snarare hörs i nischade internetradiokanaler än i P4.

– Jag skulle vilja ge skivbolaget en eloge som ger ut sån här musik. De som jobbar där är väldigt intresserade av musik, säger Ronny Eriksson.

De tre första albumen gavs enbart ut på cd, men vinylutgåvorna blir bara viktigare och viktigare. Försäljningen av vinyl har gått om cd:n, säger Ronny Eriksson:

– Det har pratats om att även ge ut de gamla albumen på vinyl.

Sättningen i Magnolia är densamma som på förra skivan. Det betyder Ronny Eriksson på sång och bas Jonas Andersson på gitarr och Niklas Bergsland på trummor. Dessutom är Mark Tholin med som gästartist på piano och orgel.

Det är det sjätte albumet på tio år för Magnolia. Den 70-talsinspirerade rocken med svenska texter har fått en trogen publik och skivbolaget Transubstans Records släpper ”På djupt vatten” på både cd och vinyl. Det officiella släppdatumet för cd:n är den 29 april, medan vinylutgåvan kommer den 27 maj.

– Det känns riktigt bra. Det har börjat komma recensioner och de är positiva. Jag tycker att alla skivor har varit olika. Det hörs att det är Magnolia, men de har alla haft sin egen grej, säger Ronny Eriksson.

Påtagligt 70-tal

Med tiden har en del av de bluesigare och jazzigare tongångarna mer och mer ersatts av hårdrocksriff. 1970-talsinspirationen är påtaglig och de enkla och raka texterna personliga. Ronny Eriksson skriver det mesta själv, men Jonas Andersson har också bidragit på det här albumet.

Albumet är liksom Magnolias tidigare inspelat i Love Tholins studio Drop out analogue i Åmål.

– Vi spelade in lite annorlunda den här gången. På förra skivan satt vi alla i samma rum och spelade, men nu satt vi i små bås. Jag sjöng samtidigt som jag spelade också. Det är bara orgeln och en del stämsång som vi har lagt på i efterhand, säger Ronny Eriksson.

Magnolia tror på få omtagningar och vill att albumen ska ha livekänsla.

– Vi brukar köra på för att det ska bli mer äkta. Det brukar ändå vara första eller andra tagningen som blir bäst och har mest energi.

Förhoppningen är att kunna göra en del spelningar i sommar. Ronny Eriksson har kontakt med en vän i ett annat band om att eventuellt göra något tillsammans. Det blir också en releasefest för skivan så småningom, men det blir troligtvis i Karlstad.

Den bluesbaserade progressivrocken är en smal genre som snarare hörs i nischade internetradiokanaler än i P4.

– Jag skulle vilja ge skivbolaget en eloge som ger ut sån här musik. De som jobbar där är väldigt intresserade av musik, säger Ronny Eriksson.

De tre första albumen gavs enbart ut på cd, men vinylutgåvorna blir bara viktigare och viktigare. Försäljningen av vinyl har gått om cd:n, säger Ronny Eriksson:

– Det har pratats om att även ge ut de gamla albumen på vinyl.

Albumen

2006 ”Magnolia”

2008 ”Falska vägar”

2010 ”Steg för steg”

2013 ”Tänk själv”

2015 ”Svarta sagor”

2016 ”På djupt vatten”

Alla skivorna är utgivna av Transubstans Records i Skivarp. Det finns även en samlingsbox med alla sex cd-skivorna.