2016-04-01 13:21

2016-04-01 13:21

"Hon var så mycket mer än bara en Dalslandskonstnär"

ÅMÅL: Mångfacetterade Maria Ruth hyllas med minnesutställning i konsthallen

Georg Suttner, Carl Oscar Borg och Otto Hesselbom i all ära, den mest internationella av Dalslands stora målare var ändå en kvinna. Nu visas en heltäckande minnesutställning av och om kosmopoliten Maria Ruth (1922–1977) i Åmåls konsthall.

Upplägget på utställningen är i grunden bekant. Varje vägg representerar ett specifikt skeende eller en betydande period i Maria Ruths mångfacetterade konstnärskap. Från rena skolboksexempel av klassiska porträtt till någonting som närmast kan kallas för magisk spiritism med mayainfluenser.

– Vi har lagt ned hela vår själ i det här, säger Marina Stone, som har hängt utställningen ihop med Marianne Payne. Båda är barnbarn till Maria Ruth.

– Mormor brukar ofta kallas för en Dalslandskonstnär, men hon var så mycket mer än bara det, säger Marianne Payne.

Totalt rör det sig om ett hundratal målningar och teckningar. Även kläder, fotografier, smalfilmer, tidningsutklipp och annat som Laxarbybördiga Maria Ruth samlade på sig under sina många utlandsvistelser har tagits med i utställningen. Favoritlandet var Guatemala.

– Hon tyckte att de hade en genuin kultur, själen fanns hela tiden närvarande där, säger dottern Anne-Charlotte Payne Skoog. Det är nog därför många av tavlorna som hon målade i Sydamerika är så färgrika.

Porträtt som signum

Genom sin makes arbete på Riksteatern kom Maria Ruth tidigt i kontakt med många av dåtidens stora svenska skådespelare, varav flera ställde upp som modeller. Porträtt skulle också komma att bli hennes signum.

– Hon såg bakom människan och utvecklade det som fanns i deras ögon. Därmed tog motiven aldrig slut, det fanns alltid någonting nytt att lära, säger Marina Stone.

Intresset för konsten fanns alltid med Maria Ruth, oberoende av hur den sociala situationen såg ut. På 1960-talet flyttade hon med sin familj från Tösse till USA, där hon bland annat bodde i Florida samt studerade vid Art Institute of Chicago. Studierna fortsatte sedan i Mexiko innan hon så småningom blev konstprofessor på universitetsnivå i Kanada.

I dag finns Maria Ruth representerad i många betydande samlingar, framför allt på de amerikanska kontinenterna, men även i Afrika och Skandinavien.

– Hon levde ett väldigt fritt liv. Vem skulle inte vilja ha det så? säger Marina Stone.

Upplägget på utställningen är i grunden bekant. Varje vägg representerar ett specifikt skeende eller en betydande period i Maria Ruths mångfacetterade konstnärskap. Från rena skolboksexempel av klassiska porträtt till någonting som närmast kan kallas för magisk spiritism med mayainfluenser.

– Vi har lagt ned hela vår själ i det här, säger Marina Stone, som har hängt utställningen ihop med Marianne Payne. Båda är barnbarn till Maria Ruth.

– Mormor brukar ofta kallas för en Dalslandskonstnär, men hon var så mycket mer än bara det, säger Marianne Payne.

Totalt rör det sig om ett hundratal målningar och teckningar. Även kläder, fotografier, smalfilmer, tidningsutklipp och annat som Laxarbybördiga Maria Ruth samlade på sig under sina många utlandsvistelser har tagits med i utställningen. Favoritlandet var Guatemala.

– Hon tyckte att de hade en genuin kultur, själen fanns hela tiden närvarande där, säger dottern Anne-Charlotte Payne Skoog. Det är nog därför många av tavlorna som hon målade i Sydamerika är så färgrika.

Porträtt som signum

Genom sin makes arbete på Riksteatern kom Maria Ruth tidigt i kontakt med många av dåtidens stora svenska skådespelare, varav flera ställde upp som modeller. Porträtt skulle också komma att bli hennes signum.

– Hon såg bakom människan och utvecklade det som fanns i deras ögon. Därmed tog motiven aldrig slut, det fanns alltid någonting nytt att lära, säger Marina Stone.

Intresset för konsten fanns alltid med Maria Ruth, oberoende av hur den sociala situationen såg ut. På 1960-talet flyttade hon med sin familj från Tösse till USA, där hon bland annat bodde i Florida samt studerade vid Art Institute of Chicago. Studierna fortsatte sedan i Mexiko innan hon så småningom blev konstprofessor på universitetsnivå i Kanada.

I dag finns Maria Ruth representerad i många betydande samlingar, framför allt på de amerikanska kontinenterna, men även i Afrika och Skandinavien.

– Hon levde ett väldigt fritt liv. Vem skulle inte vilja ha det så? säger Marina Stone.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.