2016-03-03 16:41

2016-03-03 16:42

Teater drog storpublik till Fengersfors

FENGERSFORS: Nästan 50 personer trotsade onsdagens snökaos

Nästan 50 personer från Åmål, Dals-Ed och Bengtsfors trotsade onsdagens snökaos för att se på teaterföreställningen ”Har tåget gått, eller...?”. Kvällens budskap var att våga fortsätta drömma och testa nya vägar.

Friteaterns uppsättning av ”Har tåget gått, eller...?” väckte stort intresse. Trots att blötsnö föll ner i flera timmar och väglaget var riskabelt, dök närmare 50 personer upp till Folkets Hus i Fengersfors under onsdagen.

– Jag vågade knappt tro att det skulle komma någon när jag såg väderleksrapporten dagen innan, säger Lotta Weidling som är med i styrelsen till Fröskogs Kulturförening och initiativtagare till teaterföreställningen.

Lyckat koncept

Idén med att bjuda in Friteatern till Folkets Hus kläcktes i höstas när Lotta Weidling träffade Eva Janstedt under en kulturkonferens i Fengersfors. Eva Janstedt är producent till ”Har tåget gått, eller...?”. Hon berättade för Lotta Weidling om Friteaterns koncept med att turnera runt på landsbygden. Weidling berättade i sin tur om teaterföreningen för Fröskogs kulturförening – och bestämde sig för att boka teatergruppen.

– Jag tror det är första teaterföreställningen som vi arrangerar i Fengersfors på tio år. Med tanke på vilket gensvar vi fick, trots det dåliga vädret, tror jag att vi kommer fortsätta satsa på teater framöver, säger Lotta Weidling.

Pjäsen framfördes av skådespelarna David Odlöw, Peter Danielsson och Mats Nolemo. Genom sitt skickliga skådespeleri, där den ene karakteriserades av kontrollbehov, den andra av optimism och den tredje av existentiell ångest, lyckades trion gestalta de där abstrakta känslorna och vilsna tankarna som kan vara svåra att sätta ord på.

Gång på gång överraskade de med tänkvärda metaforer, reflektioner och jämförelser. Ett exempel är när de jämförde ordet ”nyttan” med en lök. Den har sin poäng men om man har den för nära ögonen så ser man lite suddigt.

Den röda tråden som löpte genom föreställningen var känslan av vilsenhet som kan uppstå när man känner att man har missat sitt tåg, gått miste om sin chans. Under föreställningen kom karaktärerna dock fram till att om man är vilse tillräckligt länge, så blir sinnesstämningen till slut normal och då är man inte längre vilsen. Så om man låter tiden gå så grejar det sig självt. Så länge hjärtat fortsätter slå, så kommer det fler tåg runt kröken.

Friteaterns uppsättning av ”Har tåget gått, eller...?” väckte stort intresse. Trots att blötsnö föll ner i flera timmar och väglaget var riskabelt, dök närmare 50 personer upp till Folkets Hus i Fengersfors under onsdagen.

– Jag vågade knappt tro att det skulle komma någon när jag såg väderleksrapporten dagen innan, säger Lotta Weidling som är med i styrelsen till Fröskogs Kulturförening och initiativtagare till teaterföreställningen.

Lyckat koncept

Idén med att bjuda in Friteatern till Folkets Hus kläcktes i höstas när Lotta Weidling träffade Eva Janstedt under en kulturkonferens i Fengersfors. Eva Janstedt är producent till ”Har tåget gått, eller...?”. Hon berättade för Lotta Weidling om Friteaterns koncept med att turnera runt på landsbygden. Weidling berättade i sin tur om teaterföreningen för Fröskogs kulturförening – och bestämde sig för att boka teatergruppen.

– Jag tror det är första teaterföreställningen som vi arrangerar i Fengersfors på tio år. Med tanke på vilket gensvar vi fick, trots det dåliga vädret, tror jag att vi kommer fortsätta satsa på teater framöver, säger Lotta Weidling.

Pjäsen framfördes av skådespelarna David Odlöw, Peter Danielsson och Mats Nolemo. Genom sitt skickliga skådespeleri, där den ene karakteriserades av kontrollbehov, den andra av optimism och den tredje av existentiell ångest, lyckades trion gestalta de där abstrakta känslorna och vilsna tankarna som kan vara svåra att sätta ord på.

Gång på gång överraskade de med tänkvärda metaforer, reflektioner och jämförelser. Ett exempel är när de jämförde ordet ”nyttan” med en lök. Den har sin poäng men om man har den för nära ögonen så ser man lite suddigt.

Den röda tråden som löpte genom föreställningen var känslan av vilsenhet som kan uppstå när man känner att man har missat sitt tåg, gått miste om sin chans. Under föreställningen kom karaktärerna dock fram till att om man är vilse tillräckligt länge, så blir sinnesstämningen till slut normal och då är man inte längre vilsen. Så om man låter tiden gå så grejar det sig självt. Så länge hjärtat fortsätter slå, så kommer det fler tåg runt kröken.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.