2016-02-17 20:33

2016-02-17 20:34

"Lars-Erik har följt mig genom livet"

TEATER: Ulf Dohlsten gästar Åmål med "Alla heter Allan"

Trots att 45 år har gått känner fortfarande många igen honom som Lars-Erik från ”Hem till byn”. På torsdagen kommer Ulf Dohlsten till Åmål för att spela Allan.
– Lars-Erik har följt mig genom livet, säger Dohlsten.

De senaste 25 åren har han faktiskt spelat och regisserat komedier. Men det var som den neurotiske och psykotiske Lars-Erik Dahl i tv-serien ”Hem till byn” som skådespelaren Ulf Dohlsten slog igenom med dunder och brak 1971.

Det var innan han visste vad han skulle bli.

– En dröm var att bli skådespelare, men den största drömmen var att bli journalist, säger han.

”Var bara 20 år”

– Jag var ju bara 20 år hade gjort en liten tv-grej innan. På den tiden var det ingen provfilmning, eller så. Rollerna som Lars-Eriks far och farfar, Sture Ericson och Ulf Qvarsebo, var redan tillsatta och de ville ha någon som kunde se ut som sonen i huset. Då passade jag in.

På den tiden fanns bara två tv-kanaler och alla såg ”Hem till byn”. Ulf Dohlsten blev känd över en natt.

”Väldigt olik mig”

– Jag har aldrig haft något problem med det. Många kände förstås igen mig men de flesta som kom fram var snälla. Folk tyckte synd om Lars-Erik och ville att det skulle gå väl. Nu var ju Lars-Erik väldig olik mig själv som person, tack och lov. Men det var kanske också det som gjorde att det funkade så bra. Det har varit som två parallella liv, mitt och Lars-Eriks.

Tv-tittarna kunde följa familjerna i ”Hem till byn” i över 35 år och tv-serien blev ett världsunikt tidsdokument, där skådespelarna åldrades med sina rollfigurer och avlidna aktörer skrevs ur serien.

– Dessutom har ju serien gått i repris i omgångar. Och jag måste säga att den är så fantastiskt välskriven, att den håller än i dag. Den handlar ju om människor och om människors livsöden, säger Ulf Dohlsten.

Låter stolt

Själv gladde han sig mycket åt att hans rollfigur fick växa ju längre serien gick.

– Det gick ju faktiskt ganska bra för Lars-Erik till slut, säger Ulf Dohlsten nästan stolt och låter som han pratar om en gammal vän.

Parallellt med tv-inspelningen av ”Hem till byn” kom in Ulf Dohlsten in på scenskolan redan som 21-åring.

– Sture Ericson uppmanade mig att söka till scenskolan och hjälpte mig att läsa under inspelningarna av ”Hem till byn”. Jag kom in första gången, säger han.

Spelat alla typer

På frågan om genombrottet som Lars-Erik satte sin prägel på de rollerbjudanden han fått genom åren, så svarar Ulf Dohlsten eftertänksamt att till en början var det nog så.

– Men jag har varit med så länge inom teatern nu, att hag hunnit med att få spela alla typer av roller. Jag har spelat komedi, tragiska roller – och förste älskare till och med, skrattar han.

Med Puck och Hagge

Ulf Dohlstens parhäst under många år var Puck Ahlsell. De arbetade bland annat tillsammans med Hagge Geigert och satte upp revy på Lisebergsteatern under sammanlagt 20 års tid.

– Och det var ju raka motsattes till vad jag gjorde i ”Hem till byn”, säger Ulf Dohlsten. I Göteborg vid den här tiden var jag mest känd som komiker, medan jag i övriga landet var Lars-Erik.

Ulf Dohlsten har spelat revy, seriös teater, gjort tv och film. De senaste åren har han jobbat mycket som regissör. Bland annat har han regisserat buskisrevyerna på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Just nu är förberedelserna i gång inför sommarens uppsättning, ”Jäkelskap i kikarn”.

– Det här blir femte gången för mig, säger han

Tillbaka i Backa

Ulf Dohlsten har också en period bakom sig som konstnärlig ledare på Backa Teater och nu har han återvänt dit. Som skådespelare.

– Det är fantastiskt roligt. Vi spelar The Misfits och jag gör faktiskt rollen av mig själv. Jag spelar en före detta chef på Backa Teater, skrattar han.

The Misfits går under våren i Göteborg. Parallellt turnerar också Ulf Dohlsten i rollen som Allan i teaterpjäsen ”Alla heter Allan” som han gör tillsammans med Ola Hedén. På torsdagskvällen gästar de Åmål och Karlbersgateatern.

”Snälla människor”

Pjäsen är specialskriven för Dohlsten och Hedén, av Bengt Järnblad.

– Jag och Bengt gick scenskolan tillsammans. Hans största roll var väl som prästen Kaj i Tre Kronor. Men genom åren har han ägnat sig mer och mer åt att skriva pjäser. Jag bad honom skriva en pjäs för mig och Ola som skulle handla om en äldre och en yngre man. Den skall handla om snälla människor, sa jag. Jag är så trött på machoroller för män.

Ola Hedén och Ulf Dohlsten hade träffats när de spelade folklustspel på Gunnebo slott.

– Vi kände direkt att vi fungerade ihop, som när man har den där kemin. Han är 25 år yngre än jag men vi funkar jättebra ihop.

Det var då Ulf Dolhsten bad sin gamla kurskamrat om en pjäs.

– Och när jag fick den av Bengt och läste igenom den så nästan grät jag. Den var så fantastiskt bra och så rörande.

Slog till rejält

Pjäsen ”Alla heter Allan” sattes först upp i Göteborgstrakten. Ingen av de inblandade anade då vad som skulle ske.

– Det var rena hobbyprojektet för oss. Jag minns att vi började repa hemma hos mig. Sen slog det till så inihelvete. Det är roligt när något man tror på lyckas, för man vet aldrig när det bär hän.

Pjäsen blev en succé. DN och GP skrev fina recensioner och efter ett tag köpte Riksteatern uppsättningen och det bar ut på turné över hela landet. Sammanlagt har det blivit närmare 130 föreställningar.

Har blivit kult

– Nu gör vi den återigen i egen regi. Det passar både mig och Ola bra eftersom vi båda har andra engagemang. Nu kan vi stoppa in den lite när det passar. På senare tid har det blivit att vi åkt ut ungefär varannan vecka. Men det är kul att så många vill ha den. ”Alla heter Allan” har blivit kult.

De senaste 25 åren har han faktiskt spelat och regisserat komedier. Men det var som den neurotiske och psykotiske Lars-Erik Dahl i tv-serien ”Hem till byn” som skådespelaren Ulf Dohlsten slog igenom med dunder och brak 1971.

Det var innan han visste vad han skulle bli.

– En dröm var att bli skådespelare, men den största drömmen var att bli journalist, säger han.

”Var bara 20 år”

– Jag var ju bara 20 år hade gjort en liten tv-grej innan. På den tiden var det ingen provfilmning, eller så. Rollerna som Lars-Eriks far och farfar, Sture Ericson och Ulf Qvarsebo, var redan tillsatta och de ville ha någon som kunde se ut som sonen i huset. Då passade jag in.

På den tiden fanns bara två tv-kanaler och alla såg ”Hem till byn”. Ulf Dohlsten blev känd över en natt.

”Väldigt olik mig”

– Jag har aldrig haft något problem med det. Många kände förstås igen mig men de flesta som kom fram var snälla. Folk tyckte synd om Lars-Erik och ville att det skulle gå väl. Nu var ju Lars-Erik väldig olik mig själv som person, tack och lov. Men det var kanske också det som gjorde att det funkade så bra. Det har varit som två parallella liv, mitt och Lars-Eriks.

Tv-tittarna kunde följa familjerna i ”Hem till byn” i över 35 år och tv-serien blev ett världsunikt tidsdokument, där skådespelarna åldrades med sina rollfigurer och avlidna aktörer skrevs ur serien.

– Dessutom har ju serien gått i repris i omgångar. Och jag måste säga att den är så fantastiskt välskriven, att den håller än i dag. Den handlar ju om människor och om människors livsöden, säger Ulf Dohlsten.

Låter stolt

Själv gladde han sig mycket åt att hans rollfigur fick växa ju längre serien gick.

– Det gick ju faktiskt ganska bra för Lars-Erik till slut, säger Ulf Dohlsten nästan stolt och låter som han pratar om en gammal vän.

Parallellt med tv-inspelningen av ”Hem till byn” kom in Ulf Dohlsten in på scenskolan redan som 21-åring.

– Sture Ericson uppmanade mig att söka till scenskolan och hjälpte mig att läsa under inspelningarna av ”Hem till byn”. Jag kom in första gången, säger han.

Spelat alla typer

På frågan om genombrottet som Lars-Erik satte sin prägel på de rollerbjudanden han fått genom åren, så svarar Ulf Dohlsten eftertänksamt att till en början var det nog så.

– Men jag har varit med så länge inom teatern nu, att hag hunnit med att få spela alla typer av roller. Jag har spelat komedi, tragiska roller – och förste älskare till och med, skrattar han.

Med Puck och Hagge

Ulf Dohlstens parhäst under många år var Puck Ahlsell. De arbetade bland annat tillsammans med Hagge Geigert och satte upp revy på Lisebergsteatern under sammanlagt 20 års tid.

– Och det var ju raka motsattes till vad jag gjorde i ”Hem till byn”, säger Ulf Dohlsten. I Göteborg vid den här tiden var jag mest känd som komiker, medan jag i övriga landet var Lars-Erik.

Ulf Dohlsten har spelat revy, seriös teater, gjort tv och film. De senaste åren har han jobbat mycket som regissör. Bland annat har han regisserat buskisrevyerna på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Just nu är förberedelserna i gång inför sommarens uppsättning, ”Jäkelskap i kikarn”.

– Det här blir femte gången för mig, säger han

Tillbaka i Backa

Ulf Dohlsten har också en period bakom sig som konstnärlig ledare på Backa Teater och nu har han återvänt dit. Som skådespelare.

– Det är fantastiskt roligt. Vi spelar The Misfits och jag gör faktiskt rollen av mig själv. Jag spelar en före detta chef på Backa Teater, skrattar han.

The Misfits går under våren i Göteborg. Parallellt turnerar också Ulf Dohlsten i rollen som Allan i teaterpjäsen ”Alla heter Allan” som han gör tillsammans med Ola Hedén. På torsdagskvällen gästar de Åmål och Karlbersgateatern.

”Snälla människor”

Pjäsen är specialskriven för Dohlsten och Hedén, av Bengt Järnblad.

– Jag och Bengt gick scenskolan tillsammans. Hans största roll var väl som prästen Kaj i Tre Kronor. Men genom åren har han ägnat sig mer och mer åt att skriva pjäser. Jag bad honom skriva en pjäs för mig och Ola som skulle handla om en äldre och en yngre man. Den skall handla om snälla människor, sa jag. Jag är så trött på machoroller för män.

Ola Hedén och Ulf Dohlsten hade träffats när de spelade folklustspel på Gunnebo slott.

– Vi kände direkt att vi fungerade ihop, som när man har den där kemin. Han är 25 år yngre än jag men vi funkar jättebra ihop.

Det var då Ulf Dolhsten bad sin gamla kurskamrat om en pjäs.

– Och när jag fick den av Bengt och läste igenom den så nästan grät jag. Den var så fantastiskt bra och så rörande.

Slog till rejält

Pjäsen ”Alla heter Allan” sattes först upp i Göteborgstrakten. Ingen av de inblandade anade då vad som skulle ske.

– Det var rena hobbyprojektet för oss. Jag minns att vi började repa hemma hos mig. Sen slog det till så inihelvete. Det är roligt när något man tror på lyckas, för man vet aldrig när det bär hän.

Pjäsen blev en succé. DN och GP skrev fina recensioner och efter ett tag köpte Riksteatern uppsättningen och det bar ut på turné över hela landet. Sammanlagt har det blivit närmare 130 föreställningar.

Har blivit kult

– Nu gör vi den återigen i egen regi. Det passar både mig och Ola bra eftersom vi båda har andra engagemang. Nu kan vi stoppa in den lite när det passar. På senare tid har det blivit att vi åkt ut ungefär varannan vecka. Men det är kul att så många vill ha den. ”Alla heter Allan” har blivit kult.