2016-02-15 17:04

2016-02-15 17:04

Lättförståeligt och brutalt på Göteborgsoperan

GÖTEBORG: Ytterst rå klassiker ges i vår

På operascenerna vimlar det av tragedier. Finns det någon i den genren som slutar i dur?
En av de mest tårdrypande är Puccinis ”Madame Butterfly”, som Göteborgsoperan hade premiär med i lördags. Handlingen berör även den mest hårdhudade.

Dramat utspelas i Japan. Den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton på kanonbåten Lincoln är förlagd till Nagasaki. För att förlusta sig skaffar han sig genom en äktenskapsmäklare geishan Cio-Cio San till hustru. Hon kallas Butterfly.

För Butterfly är äktenskapet med den kallhamrade Pinkerton på riktigt. Hon bryter med sin släkt och tro i sin kärlek till amerikanen.

Pinkerton drar snart tillbaks till USA. Butterfly föder hans barn och är övertygad om att maken ska komma tillbaks och ta med henne till sitt mäktiga land.

Hämtar barnet

Efter tre år kommer han verkligen. Butterfly klär upp sig inför mötet. Men Pinkerton har sällskap med sin amerikanska hustru. Dessa vill ta med barnet till USA. Olyckan är total för Butterfly, men hon ger dem ädelmodigt barnet och begår självmord.

Den historia som berättas på scenen är för att vara opera lättförståelig men ytterst brutal. Giacomo Puccinis toner både förstärker och lindrar dramatiken. De vackra och välbekanta ariorna binds samman av sköna mellanspel. ”Madame Butterfly”är tidlös, och ett av de stora verken som ständigt spelas på världens operahus.

Japansk regissör

I den nu aktuella uppsättningen i Göteborg svarar japanen Yoshi Oïda för regin. Han hade utlovat ”en råare”version. Kanske det. I varje fall är scenen inte så japanskt präglad som västerländska regissörer gärna vill skapa. Rent av stundtals lite trist med dessa moderna fackverksställningar. Och den eljest så dramatiska slutscenen försvann på något sätt.

Från Sydkorea

Titelrollen sjöngs premiärkvällen av Jung Nan Yoon. Hon är från Sydkorea men förflyttar oss genom sin gestaltning till Nippons rike. En sopran av hög klass. Löjtnant Pinkerton sjöngs av italienske tenoren Marcello Puente. Som rollen kräver, är han svår att tycka om. Men sångligt var han till belåtenhet. Nämnas bör också Mats Persson som amerikanske konsuln Sharpless för hans fina barytonpartier. Även kören märktes genom en habil insats.

Den operaintresserade tar naturligtvis chansen att uppleva denna klassiker. Madame Butterfly spelas på Göteborgsoperan till mitten av maj.

Dramat utspelas i Japan. Den amerikanske marinlöjtnanten Pinkerton på kanonbåten Lincoln är förlagd till Nagasaki. För att förlusta sig skaffar han sig genom en äktenskapsmäklare geishan Cio-Cio San till hustru. Hon kallas Butterfly.

För Butterfly är äktenskapet med den kallhamrade Pinkerton på riktigt. Hon bryter med sin släkt och tro i sin kärlek till amerikanen.

Pinkerton drar snart tillbaks till USA. Butterfly föder hans barn och är övertygad om att maken ska komma tillbaks och ta med henne till sitt mäktiga land.

Hämtar barnet

Efter tre år kommer han verkligen. Butterfly klär upp sig inför mötet. Men Pinkerton har sällskap med sin amerikanska hustru. Dessa vill ta med barnet till USA. Olyckan är total för Butterfly, men hon ger dem ädelmodigt barnet och begår självmord.

Den historia som berättas på scenen är för att vara opera lättförståelig men ytterst brutal. Giacomo Puccinis toner både förstärker och lindrar dramatiken. De vackra och välbekanta ariorna binds samman av sköna mellanspel. ”Madame Butterfly”är tidlös, och ett av de stora verken som ständigt spelas på världens operahus.

Japansk regissör

I den nu aktuella uppsättningen i Göteborg svarar japanen Yoshi Oïda för regin. Han hade utlovat ”en råare”version. Kanske det. I varje fall är scenen inte så japanskt präglad som västerländska regissörer gärna vill skapa. Rent av stundtals lite trist med dessa moderna fackverksställningar. Och den eljest så dramatiska slutscenen försvann på något sätt.

Från Sydkorea

Titelrollen sjöngs premiärkvällen av Jung Nan Yoon. Hon är från Sydkorea men förflyttar oss genom sin gestaltning till Nippons rike. En sopran av hög klass. Löjtnant Pinkerton sjöngs av italienske tenoren Marcello Puente. Som rollen kräver, är han svår att tycka om. Men sångligt var han till belåtenhet. Nämnas bör också Mats Persson som amerikanske konsuln Sharpless för hans fina barytonpartier. Även kören märktes genom en habil insats.

Den operaintresserade tar naturligtvis chansen att uppleva denna klassiker. Madame Butterfly spelas på Göteborgsoperan till mitten av maj.

  • Sune Tholin

Föreställningen

”Madame Butterfly” ges på stora scenen på Göteborgsoperan till den 18 maj.

Dirigent till den 6 april är Manlio Benzi, därefter Ariane Matiakh.

Regi: Yoshi Oïda.