2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Lättsamma rader om minnen

BÖCKER: Samlade krönikor om allt mellan himmel och jord

Staffan Anders åttonde samling krönikor, ”Godmorgon 2016”, är rogivande läsning.

Nya Wermlandstidningens chefredaktör Staffan Ander skriver sina krönikor varje lördag i NWT under vinjetten Godmorgon. Nu när han för åttonde gången samlar sina krönikor i en bok, handlar det om tankar som satts på pränt under åren 2013 till 2015.

Perfekt julklapp

”Godmorgon 2016” blir därmed en lämplig julklapp och boken sprider också ljus i vintermörkret. Inte minst omslaget, signerat färgstarke Lennart Jirlow, fångar bra vad det handlar om. Lättsamma tankar och minnen samlade i en sommarberså.

Staffan Ander har i vanlig ordning samlat de bästa av sina krönikor i boken och mycket av nostalgi fladdrar förbi. Godmorgon 2016 rivstartar till exempel med en text om Alfa-bilder som är lätt för mig som idrottsnörd att känna igen sig i. Maträtter man minns är ett annat läsvärt inslag, liksom reflektioner om vart tiden tagit vägen.

Rysliga annonser

Som den tidningsman han är rör sig förstås också Staffan Ander i tidningsvärlden med en text om rysliga annonser, som inte alls skulle passa sig i dag. Då är ändå några av dem publicerade så sent som på 1970-talet.

Staffan Ander rör sig lätt och luftigt mellan ämnena och variationen i samlingen är stor. Skräckfilmer, bandy, blixtnedslag och Bellmanhistorier avhandlas. Och så blir det en del om katter.

I krönikorna fångar han vardagshändelser, såväl i dåtid som nutid. Jag känner igen mig i en del och lärde mig annat som var helt nytt för mig. En del av texterna avslutas med rena faktafotnötter, vilket också uppskattas.

Nya Wermlandstidningens chefredaktör Staffan Ander skriver sina krönikor varje lördag i NWT under vinjetten Godmorgon. Nu när han för åttonde gången samlar sina krönikor i en bok, handlar det om tankar som satts på pränt under åren 2013 till 2015.

Perfekt julklapp

”Godmorgon 2016” blir därmed en lämplig julklapp och boken sprider också ljus i vintermörkret. Inte minst omslaget, signerat färgstarke Lennart Jirlow, fångar bra vad det handlar om. Lättsamma tankar och minnen samlade i en sommarberså.

Staffan Ander har i vanlig ordning samlat de bästa av sina krönikor i boken och mycket av nostalgi fladdrar förbi. Godmorgon 2016 rivstartar till exempel med en text om Alfa-bilder som är lätt för mig som idrottsnörd att känna igen sig i. Maträtter man minns är ett annat läsvärt inslag, liksom reflektioner om vart tiden tagit vägen.

Rysliga annonser

Som den tidningsman han är rör sig förstås också Staffan Ander i tidningsvärlden med en text om rysliga annonser, som inte alls skulle passa sig i dag. Då är ändå några av dem publicerade så sent som på 1970-talet.

Staffan Ander rör sig lätt och luftigt mellan ämnena och variationen i samlingen är stor. Skräckfilmer, bandy, blixtnedslag och Bellmanhistorier avhandlas. Och så blir det en del om katter.

I krönikorna fångar han vardagshändelser, såväl i dåtid som nutid. Jag känner igen mig i en del och lärde mig annat som var helt nytt för mig. En del av texterna avslutas med rena faktafotnötter, vilket också uppskattas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.