2015-06-03 15:01

2015-06-03 16:27

Sigrid Combüchen får Dalslands litteraturpris

ÅMÅL

(UPPDATERAD) Sigrid Combüchen får Dalslands litteraturpris 2015. Bland annat får hon priset för sin skildring av författarinnan och utrikeskorrespondenten Ida Bäckmann, som växte upp i Åmål.

Sigrid Combüchen debuterade 1960 med romanen ”Ett rumsrent sällskap”. Hon fick sitt stora genombrott 1988 med den historiska romanen ”Byron”. Sigrid Combüchen är hyllad och flerfaldigt prisbelönad, med bland andra Selma Lagerlöfs litteraturpris 2004, och Augustpriset för romanen ”Spill” 2010. Hon nominerades också till Nordiska rådets litteraturpris 1989.

Åmålsanknytning

Hösten 2014 kom boken ”Den umbärliga” som handlar om författaren och utrikeskorrespondenten Ida Bäckmann, som växte upp i Åmål i det hus där Dalslands Litteraturförening i dag har sina lokaler. På så vis återkom Bäckmann till sin ungdoms stad och hus.

Sigrid Combüchen gästade Åmål när boken släpptes i september förra året.

Priset delas ut av Dalslands litteraturförening i samband med invigningen av Bokdagar i Dalsland, i Åmål den 31 juli.

”Ett kvinnoöde”

Dalslands litteraturförening utsåg Sigrid Combüchen till litteraturpristagare 2015 med motiveringen:

”För hennes insiktsfulla, kärleksfulla och osentimentala biografi över Ida Bäckmann, Den umbärliga. Här lyfter hon ett kvinnoöde som berör oss på många plan och berikar vår litteratur genom att synliggöra en mångsidig och omstridd men orättvist bortglömd dalslandsförfattare. Genom sin bok om Ida Bäckmann är Sigrid Combüchen själv numera ett oumbärligt inslag i Dalslands litterära liv.”

 

Sigrid Combüchen debuterade 1960 med romanen ”Ett rumsrent sällskap”. Hon fick sitt stora genombrott 1988 med den historiska romanen ”Byron”. Sigrid Combüchen är hyllad och flerfaldigt prisbelönad, med bland andra Selma Lagerlöfs litteraturpris 2004, och Augustpriset för romanen ”Spill” 2010. Hon nominerades också till Nordiska rådets litteraturpris 1989.

Åmålsanknytning

Hösten 2014 kom boken ”Den umbärliga” som handlar om författaren och utrikeskorrespondenten Ida Bäckmann, som växte upp i Åmål i det hus där Dalslands Litteraturförening i dag har sina lokaler. På så vis återkom Bäckmann till sin ungdoms stad och hus.

Sigrid Combüchen gästade Åmål när boken släpptes i september förra året.

Priset delas ut av Dalslands litteraturförening i samband med invigningen av Bokdagar i Dalsland, i Åmål den 31 juli.

”Ett kvinnoöde”

Dalslands litteraturförening utsåg Sigrid Combüchen till litteraturpristagare 2015 med motiveringen:

”För hennes insiktsfulla, kärleksfulla och osentimentala biografi över Ida Bäckmann, Den umbärliga. Här lyfter hon ett kvinnoöde som berör oss på många plan och berikar vår litteratur genom att synliggöra en mångsidig och omstridd men orättvist bortglömd dalslandsförfattare. Genom sin bok om Ida Bäckmann är Sigrid Combüchen själv numera ett oumbärligt inslag i Dalslands litterära liv.”