2015-03-26 06:00

2015-03-26 10:07

Glesbygd blev till skrattfest

ÅMÅL: Komikern Kjell Åke i Myra ser det stora i det lilla

Publikintresset har varit massivt för Kjell Åke i Myras enmansföreställning, ”Härifrån te Metbäcken”. I morgon ger han den näst sista föreställningen på Karlbergsteatern i Åmål.

55 år gammal satte sig Kjell Åke Axelsson vid köksbordet hemma i Myra i fjol och skrev sin första enmansföreställning. Lite hjälp hade han av komikern Sissela Kyle, men ingen av dem hade nog kunnat tro att showen skulle bli en så stor hit som den har blivit. Förra hösten gavs det 26 utsålda föreställningar i 19 värmländska orter och när turnén fortsatte efter årsskiftet fortsatte framgångssagan på samma spår.

Med ”Härifrån te Metbäcken” vill Kjell Åke Axelsson hylla sina hemtrakter och människorna som bor där. Redan som liten grabb brukade han intresserat lyssna när gubbarna i grannhusen drog sina bästa historier, vilka har blivit en del av hans repertoar. Den övergripande tanken med enmansshowen är att allt stort som händer ute i världen redan har hänt i Myra, fast på ett lite annorlunda sätt.

Ska skriva ny show

Kjell Åke Axelsson är född och uppvuxen i Myra vid Metbäcken, som ligger tre mil norr om Torsby. I mitten av 1980-talet började han medverka i lokalrevyer och underhålla jaktsällskap, men det stora genombrottet kom 2007, då han blev delade scen med bland andra Uffe Larsson på Bosse Parneviks 70-årskalas. En av gästerna var Sissela Kyle, som direkt fattade tycke för den gladlynte värmlänningen. Resten är, som det heter, historia.

Föreställningen i Åmål är den näst sista på vårturnén. Efter avslutningen i Kil är det tänkt att Kjell Åke i Myra ska sätta sig ned och skriva en ny enmansshow.

55 år gammal satte sig Kjell Åke Axelsson vid köksbordet hemma i Myra i fjol och skrev sin första enmansföreställning. Lite hjälp hade han av komikern Sissela Kyle, men ingen av dem hade nog kunnat tro att showen skulle bli en så stor hit som den har blivit. Förra hösten gavs det 26 utsålda föreställningar i 19 värmländska orter och när turnén fortsatte efter årsskiftet fortsatte framgångssagan på samma spår.

Med ”Härifrån te Metbäcken” vill Kjell Åke Axelsson hylla sina hemtrakter och människorna som bor där. Redan som liten grabb brukade han intresserat lyssna när gubbarna i grannhusen drog sina bästa historier, vilka har blivit en del av hans repertoar. Den övergripande tanken med enmansshowen är att allt stort som händer ute i världen redan har hänt i Myra, fast på ett lite annorlunda sätt.

Ska skriva ny show

Kjell Åke Axelsson är född och uppvuxen i Myra vid Metbäcken, som ligger tre mil norr om Torsby. I mitten av 1980-talet började han medverka i lokalrevyer och underhålla jaktsällskap, men det stora genombrottet kom 2007, då han blev delade scen med bland andra Uffe Larsson på Bosse Parneviks 70-årskalas. En av gästerna var Sissela Kyle, som direkt fattade tycke för den gladlynte värmlänningen. Resten är, som det heter, historia.

Föreställningen i Åmål är den näst sista på vårturnén. Efter avslutningen i Kil är det tänkt att Kjell Åke i Myra ska sätta sig ned och skriva en ny enmansshow.