2018-07-31 06:00

2018-07-31 06:00

Hela Dan med otur

KRÖNIKA

Vi minns att Dan Eliasson fick mycket kritik som landets högste polischef. Nog en smula orättvist, eftersom det var andra som skapat den nya organisation som ansågs så eländig. Och som Eliasson var satt att genomföra.

Kritiken spillde över på regeringen som fick panik . Det är ju bevars snart val. Det gällde att snabbt osynliggöra Eliasson. Det fick bli generaldirektör för MSB istället. Där skulle han snabbt glömmas bort.

Men vad hände? Jo, de stora bränderna kom i centrum för allas uppmärksamhet. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har ju övergripande för bekämpningen av skogsbränderna. Där var det si och så med beredskapen och effektiviteten. Eliasson får skulden även nu, fastän han varken tänt på eller alls kunnat påverka beredskapsplanerna. Otur igen. Både för regeringen och Eliasson.

 

Leif GW tar i en krönika i Expressen upp den otursförföljde Eliasson. Särskilt oroas GW av det rykte som nått honom; att Eliasson vid årsskiftet istället ska bli ambassadör. Bara det inte blir Moskva, stönar GW. Vi har inte haft krig med ryssen på 200 år.

– Men kommer Eliasson dit blir det världskrig.

 

Taktiska förflyttningen av Eliasson påminner om när Göran Persson förvisade kraftfulla – och nog för statsministern besvärliga – Margareta Winberg genom att utse henne till ambassadör i I Brasilien. Fanns väl inte någon ledigt längre bort i världen den gången.

 

För övrigt var det välgörande att förra veckan här i PD läsa riksdagsledamoten Daniel Bäckströms (C) sansade syn kring ansvaret för bekämpningen av skogsbränderna. Någon har försökt få det till att den sittande regeringen har skuld för att bränderna inte kunnat släckas.

Lika löjligt som att Fredrik Reinfeldt hade ansvaret för branden i Västmanland 2014.

 

Göteborg igen. Förra veckan uppmärksammade vi Lelle-Kals briljanta logik om Karl XII:s final i Norge. Den egenskapen ligger i familjen, förstod vi av samtalet förra veckan i en av branta backarna i Majorna. Kal och Åssbon stretade uppför i hettan.

– Tänk dej de svala sluttningarna på snötäckta Kilimanjaro, utbrast Kal. Jag längtar dit igen.

– Jaså, du har vatt i Afrika?

– Nej. Men jag längtade dit även i måndags.

Sune Tholin

Kritiken spillde över på regeringen som fick panik . Det är ju bevars snart val. Det gällde att snabbt osynliggöra Eliasson. Det fick bli generaldirektör för MSB istället. Där skulle han snabbt glömmas bort.

Men vad hände? Jo, de stora bränderna kom i centrum för allas uppmärksamhet. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har ju övergripande för bekämpningen av skogsbränderna. Där var det si och så med beredskapen och effektiviteten. Eliasson får skulden även nu, fastän han varken tänt på eller alls kunnat påverka beredskapsplanerna. Otur igen. Både för regeringen och Eliasson.

 

Leif GW tar i en krönika i Expressen upp den otursförföljde Eliasson. Särskilt oroas GW av det rykte som nått honom; att Eliasson vid årsskiftet istället ska bli ambassadör. Bara det inte blir Moskva, stönar GW. Vi har inte haft krig med ryssen på 200 år.

– Men kommer Eliasson dit blir det världskrig.

 

Taktiska förflyttningen av Eliasson påminner om när Göran Persson förvisade kraftfulla – och nog för statsministern besvärliga – Margareta Winberg genom att utse henne till ambassadör i I Brasilien. Fanns väl inte någon ledigt längre bort i världen den gången.

 

För övrigt var det välgörande att förra veckan här i PD läsa riksdagsledamoten Daniel Bäckströms (C) sansade syn kring ansvaret för bekämpningen av skogsbränderna. Någon har försökt få det till att den sittande regeringen har skuld för att bränderna inte kunnat släckas.

Lika löjligt som att Fredrik Reinfeldt hade ansvaret för branden i Västmanland 2014.

 

Göteborg igen. Förra veckan uppmärksammade vi Lelle-Kals briljanta logik om Karl XII:s final i Norge. Den egenskapen ligger i familjen, förstod vi av samtalet förra veckan i en av branta backarna i Majorna. Kal och Åssbon stretade uppför i hettan.

– Tänk dej de svala sluttningarna på snötäckta Kilimanjaro, utbrast Kal. Jag längtar dit igen.

– Jaså, du har vatt i Afrika?

– Nej. Men jag längtade dit även i måndags.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.