2018-04-19 06:00

2018-04-19 06:00

Kulturnämnd behövs i Åmål

KRÖNIKA: LENNART WIDING

Västra Götalandsregionen har Sveriges största kulturbudget bortsett från statsverkspropositionen. Närmare bestämt 1,6 miljarder kronor. Den senaste budgeten har bland annat ökat antalet arbetsstipendier för konstnärer. Sammanlagt delar regionens kulturnämnd ut 15 arbetsstipendier á 100 000 kronor. Detta är välkommet, bland annat mot bakgrund av att konstnärerna i Västra Götaland kommer först på tionde plats i landet när det gäller sammanräknad förvärvsinkomst. Kulturnämnden har även ökat stödet till konstnärernas kollektivverkstäder med 1 miljon kronor. En av kollektivverkstäderna är Not Quite i Fengersfors.

Ordförande i regionens kulturnämnd är Conny Brännberg (KD). Jag har träffat honom. Han ger ett kompetent intryck. Det lär råda hyggligt stor samsyn bland partierna i kulturnämnden. Vad det då och då muttras om är väl att Göteborgsoperan och Göteborgs symfoniker tar en tredjedel av budgeten. Men självfallet är såväl operan som symfonikerna en stor tillgång för regionen. Dock kan det göras mer i hela regionen; framträdanden på flera platser. Och bara en sådan sak som att i varje fall försöka anpassa kollektivtrafik så att det är möjligt att ta sig fram och tillbaka en afton från Åmål till operan. Sådana beslut måste fattas vid många sammanträdesbord. Då blir det svårt.

En viktig uppgift för regionens kulturnämnd är anslag till olika grupper och verksamheter. Det brukar heta att politiken skall hålla armlängds avstånd till kulturutövningen. Kulturen är till för sin egen skull. Det låter sig sägas. Jag kan emellertid för egen del inte räkna alla de möten jag varit med på där kulturens betydelse för än det ena eller andra ventilerats; bra för folkhälsan, integrationen, turismen och tillväxten. Säger en kulturnämnd integration i sina riktlinjer för anslagsgivningen, eller barn- och ungdom, så väller det genast in ansökningar med tema integration eller inriktning på barn- och ungdom. Politikens armlängds avstånd är en sanning med modifikation. Även om man inte påverkar innehållet så är påverkan på inriktningen tydlig.

Det skall finnas planer på att åter införa en kulturnämnd i Åmåls kommun. Tror att det behövs. Samtidigt är det bra för kommunalpolitiker att stava på frågan hur många sjudande konstnärskvarter (som Not Quite) som skapats av kommunala kulturnämnder. Konsten lever tack och lov sitt eget liv, och en viktig insikt är att det är det som skaver och skär som är konstens själ, när det andra skvätter ut i den artiga vanligheten.

Lennart Widing

hovpredikant Tydjebyn

Västra Götalandsregionen har Sveriges största kulturbudget bortsett från statsverkspropositionen. Närmare bestämt 1,6 miljarder kronor. Den senaste budgeten har bland annat ökat antalet arbetsstipendier för konstnärer. Sammanlagt delar regionens kulturnämnd ut 15 arbetsstipendier á 100 000 kronor. Detta är välkommet, bland annat mot bakgrund av att konstnärerna i Västra Götaland kommer först på tionde plats i landet när det gäller sammanräknad förvärvsinkomst. Kulturnämnden har även ökat stödet till konstnärernas kollektivverkstäder med 1 miljon kronor. En av kollektivverkstäderna är Not Quite i Fengersfors.

Ordförande i regionens kulturnämnd är Conny Brännberg (KD). Jag har träffat honom. Han ger ett kompetent intryck. Det lär råda hyggligt stor samsyn bland partierna i kulturnämnden. Vad det då och då muttras om är väl att Göteborgsoperan och Göteborgs symfoniker tar en tredjedel av budgeten. Men självfallet är såväl operan som symfonikerna en stor tillgång för regionen. Dock kan det göras mer i hela regionen; framträdanden på flera platser. Och bara en sådan sak som att i varje fall försöka anpassa kollektivtrafik så att det är möjligt att ta sig fram och tillbaka en afton från Åmål till operan. Sådana beslut måste fattas vid många sammanträdesbord. Då blir det svårt.

En viktig uppgift för regionens kulturnämnd är anslag till olika grupper och verksamheter. Det brukar heta att politiken skall hålla armlängds avstånd till kulturutövningen. Kulturen är till för sin egen skull. Det låter sig sägas. Jag kan emellertid för egen del inte räkna alla de möten jag varit med på där kulturens betydelse för än det ena eller andra ventilerats; bra för folkhälsan, integrationen, turismen och tillväxten. Säger en kulturnämnd integration i sina riktlinjer för anslagsgivningen, eller barn- och ungdom, så väller det genast in ansökningar med tema integration eller inriktning på barn- och ungdom. Politikens armlängds avstånd är en sanning med modifikation. Även om man inte påverkar innehållet så är påverkan på inriktningen tydlig.

Det skall finnas planer på att åter införa en kulturnämnd i Åmåls kommun. Tror att det behövs. Samtidigt är det bra för kommunalpolitiker att stava på frågan hur många sjudande konstnärskvarter (som Not Quite) som skapats av kommunala kulturnämnder. Konsten lever tack och lov sitt eget liv, och en viktig insikt är att det är det som skaver och skär som är konstens själ, när det andra skvätter ut i den artiga vanligheten.

Lennart Widing

hovpredikant Tydjebyn

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.