2018-04-14 06:00

2018-04-14 06:00

Kors, vilket drag!

Vilket överraskande drag av Åmåls församling att göra om Nygårdskyrkan till ett gravkapell!

Helt rätt i tiden, tycker jag. Fler och fler väljer att träda ur Svenska kyrkan och inte betala medlemsavgift. Underlaget sviktar och det saknas pengar att underhålla alla kyrkor, som oftast står tomma.

Samtidigt ökar efterfrågan på borgerliga begravningar. Svenska kyrkan har fortfarande statens uppdrag att sköta dessa och främst brukar det vara svårt att hitta lämpliga lokaler. I Åmål slår man två flugor i en smäll genom att avkristna den modernaste kyrkan.

Ett modigt beslut. Rätt beslut. Som ickemedlem har man dessutom inget att säga till om när det gäller kyrkans beslut.

Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Om lågutbildade skulle få samma vård som högutbildade, så skulle 2 900 personer färre dö av cancer varje år. Det hävdar Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

Skrämmande. Klassamhället lever alltså fortfarande kvar.

ABF tar upp kampen med Studieförbundet Vuxenskolan om kulturarrangemang i Åmål. Med egen scen och allt. Frågan är nu vilken organisation som kurs- och studiesugna i Åmål ska skriva på för, för att få sina subventionerade mötestimmar.

Ska bli intressant att se vilka som väljer att lägga sina föreläsningar hos centern-, folkparti- och LRF-ägda Vuxenskolan och vilka som väljer arbetarrörelsens ABF.

Följetongen som är den senaste snackisen är fantastisk rolig att följa. Med nya avsnitt varje dag. Nej, det handlar inte om någon såpopera på tv eller någon repriserad julkalender – utan förstås Svenska Akademin.

Vilket skådespel som rullas upp för medborgare att följa i press, radio och tv. Även ärevördiga P1:s Studio Ett insåg redan i förra veckan värdet av att marknadsföra rapporteringen runt akademin som en såpa. Under summeringen av förra torsdagens direktsändning, sa programledaren: ”Det var Dag 5 i följetongen om Svenska Akademin. I morgon följer Dag 6”.

Och nu är vi alltså inne på Dag 13.

Dramat nådde episka höjder när det framkom att (numera tidigare) ständige sekreteraren Sara Danius emellanåt slår över till sitt alter ego, betydligt mer burdusa Gittan P Jönsson, chef för Skånska forskningsrådet. Mitt under Svenska Akademins sammanträden! ”Det är ju lite svårt att föra protokoll när hon går från att vara Sara Danius till ”Gittan”, sa en av De Aderton i hemlighet till Expressen.

Kanske snille, men definitivt inte smak.

Ove Rydh

Vilket överraskande drag av Åmåls församling att göra om Nygårdskyrkan till ett gravkapell!

Helt rätt i tiden, tycker jag. Fler och fler väljer att träda ur Svenska kyrkan och inte betala medlemsavgift. Underlaget sviktar och det saknas pengar att underhålla alla kyrkor, som oftast står tomma.

Samtidigt ökar efterfrågan på borgerliga begravningar. Svenska kyrkan har fortfarande statens uppdrag att sköta dessa och främst brukar det vara svårt att hitta lämpliga lokaler. I Åmål slår man två flugor i en smäll genom att avkristna den modernaste kyrkan.

Ett modigt beslut. Rätt beslut. Som ickemedlem har man dessutom inget att säga till om när det gäller kyrkans beslut.

Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Om lågutbildade skulle få samma vård som högutbildade, så skulle 2 900 personer färre dö av cancer varje år. Det hävdar Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

Skrämmande. Klassamhället lever alltså fortfarande kvar.

ABF tar upp kampen med Studieförbundet Vuxenskolan om kulturarrangemang i Åmål. Med egen scen och allt. Frågan är nu vilken organisation som kurs- och studiesugna i Åmål ska skriva på för, för att få sina subventionerade mötestimmar.

Ska bli intressant att se vilka som väljer att lägga sina föreläsningar hos centern-, folkparti- och LRF-ägda Vuxenskolan och vilka som väljer arbetarrörelsens ABF.

Följetongen som är den senaste snackisen är fantastisk rolig att följa. Med nya avsnitt varje dag. Nej, det handlar inte om någon såpopera på tv eller någon repriserad julkalender – utan förstås Svenska Akademin.

Vilket skådespel som rullas upp för medborgare att följa i press, radio och tv. Även ärevördiga P1:s Studio Ett insåg redan i förra veckan värdet av att marknadsföra rapporteringen runt akademin som en såpa. Under summeringen av förra torsdagens direktsändning, sa programledaren: ”Det var Dag 5 i följetongen om Svenska Akademin. I morgon följer Dag 6”.

Och nu är vi alltså inne på Dag 13.

Dramat nådde episka höjder när det framkom att (numera tidigare) ständige sekreteraren Sara Danius emellanåt slår över till sitt alter ego, betydligt mer burdusa Gittan P Jönsson, chef för Skånska forskningsrådet. Mitt under Svenska Akademins sammanträden! ”Det är ju lite svårt att föra protokoll när hon går från att vara Sara Danius till ”Gittan”, sa en av De Aderton i hemlighet till Expressen.

Kanske snille, men definitivt inte smak.

Ove Rydh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.