2018-03-13 06:00

2018-03-13 06:00

Pi-dageni morgon

Detta hade aldrig Gustav Vasa tolererat. Jag tänker på senaste Vasaloppet, som retat upp mig.

Om någon förr i Vasaloppet bröt sig loss och tog täten, gjorde klungan sitt bästa för att komma i kapp. Men vad händer numera? Det har blivit allt vanligare att organiserade – och kommersialiserade – lag ställer upp i loppet. Lagkamrater till den som leder, ligger i klungan med uppgift att bromsa för att hjälpa till att hålla avståndet i stället för att försöka nå tätlöparen.

Det är inte emot reglerna. Men nog är det osportsligt. Vad säger Mora-Nisse?

Och hur hade Gustav Vasa den gången reagerat om några karlar legat före i spåret och sökt hjälpa danskarna genom att hålla nere farten. I deras kläder skulle man inte vilja vara då Gösta ändå sen blev kung.

Förresten, ni vet väl vad det är för dag i dag? Jo Mazarindagen.

I gamla tider fanns några dagar på året som kändes lite festliga. Fettisdagen och Våffeldagen t.ex.

Numera har tillkommit både det ena och det andra, Misstänker starkt att det är marknadsförare som är i farten. Här är några exempel: Årets första dag är Internationella pizzadagen. (Här föreslår min dators stavningprogram istället ”pizzadegen”.)

I april duggar högtidsdagarna tätt: Morotens dag, Lakritsdagen, Surdegsdagen, Polkagrisens dag och som avslutning gamla bekanta Valborgsmässoafton.

Andra dagar att se fram mot är Paltdagen, Rulltårtans dag, Räkmackans dag och naturligtvis Kladdkakans dag.

Och ni missar väl inte 25 oktober, Världspastadagen. Då kan man klämma t.ex. en portion makaroner

Kåldolmens dag inträffar alltid två dagar före Första advent. Lätt att minnas.

I morgon onsdag är Pi-dagen – högtidsdagen för alla som gillar cirklar. Hänger ni med? Månad tre den 14:e. Krystat men inget jag har hittat på.

En tråkig nyhet. Flugan har lämnat mig.

Ni minns från förra veckan flugan som varit trogen gäst (instängd) mellan glasen i arbetsrummets fönster. Åtskilliga veckor.

Men dagen efter nyheten släpptes i PD, var den försvunnen. Gillade väl inte publiciteten och bröt sig ut.

Något saknar jag min inglasade vän. Signalement: Svart med glänsande vingar, som är lite längre än själva kroppen. Liten till växten. Upplysningar kan lämnas till denna tidnings redaktion eller till närmaste polismyndighet.

Ove Rydh

Detta hade aldrig Gustav Vasa tolererat. Jag tänker på senaste Vasaloppet, som retat upp mig.

Om någon förr i Vasaloppet bröt sig loss och tog täten, gjorde klungan sitt bästa för att komma i kapp. Men vad händer numera? Det har blivit allt vanligare att organiserade – och kommersialiserade – lag ställer upp i loppet. Lagkamrater till den som leder, ligger i klungan med uppgift att bromsa för att hjälpa till att hålla avståndet i stället för att försöka nå tätlöparen.

Det är inte emot reglerna. Men nog är det osportsligt. Vad säger Mora-Nisse?

Och hur hade Gustav Vasa den gången reagerat om några karlar legat före i spåret och sökt hjälpa danskarna genom att hålla nere farten. I deras kläder skulle man inte vilja vara då Gösta ändå sen blev kung.

Förresten, ni vet väl vad det är för dag i dag? Jo Mazarindagen.

I gamla tider fanns några dagar på året som kändes lite festliga. Fettisdagen och Våffeldagen t.ex.

Numera har tillkommit både det ena och det andra, Misstänker starkt att det är marknadsförare som är i farten. Här är några exempel: Årets första dag är Internationella pizzadagen. (Här föreslår min dators stavningprogram istället ”pizzadegen”.)

I april duggar högtidsdagarna tätt: Morotens dag, Lakritsdagen, Surdegsdagen, Polkagrisens dag och som avslutning gamla bekanta Valborgsmässoafton.

Andra dagar att se fram mot är Paltdagen, Rulltårtans dag, Räkmackans dag och naturligtvis Kladdkakans dag.

Och ni missar väl inte 25 oktober, Världspastadagen. Då kan man klämma t.ex. en portion makaroner

Kåldolmens dag inträffar alltid två dagar före Första advent. Lätt att minnas.

I morgon onsdag är Pi-dagen – högtidsdagen för alla som gillar cirklar. Hänger ni med? Månad tre den 14:e. Krystat men inget jag har hittat på.

En tråkig nyhet. Flugan har lämnat mig.

Ni minns från förra veckan flugan som varit trogen gäst (instängd) mellan glasen i arbetsrummets fönster. Åtskilliga veckor.

Men dagen efter nyheten släpptes i PD, var den försvunnen. Gillade väl inte publiciteten och bröt sig ut.

Något saknar jag min inglasade vän. Signalement: Svart med glänsande vingar, som är lite längre än själva kroppen. Liten till växten. Upplysningar kan lämnas till denna tidnings redaktion eller till närmaste polismyndighet.

Ove Rydh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.