2018-03-10 06:00

2018-03-10 06:00

Århundradets rättegångar

Just nu pågår något av Århundradets rättegång på båda sidor Sundet. De brukar inträffa sådär var tionde–tjugonde år, de där Århundradets rättegångarna.

I Sverige står Rakhmat Akilov inför rätta för det avskyvärda dådet på Drottninggatan i Stockholm. I Danmark gäller det raket-Madsen och det fasansfulla mordet på en svensk journalist i Köpenhamns vatten.

Ingen skulle komma på tanken att lämna in ett skräckfilmsmanus som var i närheten av den berättelse som just nu rullas upp i Köpenhamns byrätt.

Jag kan inte annat än känna tacksamhet gentemot de personer som i statens tjänst arbetar med att lösa grova och grymma brott, från de poliser som går MOT den misstänkte terroristen på brottsplatsen, till den åklagare som ger sig in i maffiabrottshärvor för att försöka reda ut dem.

Beundran och respekt även för de civila nämndemän som i rätten kanske måste sitta och ta del av ohyggligt bevismaterial i form av bilder eller kanske filmer. För att det krävs.

Där är jag för vek. All heder till och dem som gör det jobbet.

Samtidigt som dåden väcker avsky och man mest känner för brottsoffren, så är det något med dessa teatrala skådespel som fascinerar oss människor, en blodtörst som får oss att vilja följa vad som händer. In i minsta detalj. Rättegångar likt gladiatorspel. Förr var det Perry Mason i tv, nu följs riktiga förhandlingar av kvällstidningar, radio och tv och det står väl inte på förrän det sänds live från rättsalen.

Nåt som jag funderat på länge. Får Sven-Erik Alhem betalt varje gång någon journalist ringer honom?

Kan man skriva att ett estetiskt program ”läggs ned” när det läggs ned under ett år, men möjligen går att söka igen inför läsåret 2019-2020? Ligger då inte intagningen nere under en period?

Det tycker inte Åmåls kommun, eller med säkerhet en av deras chefstjänstemän, som gärna vill rätta och berätta på sin hemsida att lokaltidningen skrivit något hemskt tråkigt som kan få följder för framtiden. Presumtiva elever kan ju skrämmas bort. Nej positiva rubriker ska det vara, så att fler lockas till Åmål. Eller hur? Hördes inte liknande tongångar alldeles nyss, från stadens vårdinrättning? Även där användes sociala medier.

Reaktionen kom förresten sent. Var det möjligen sportlovet som kom emellan?

Till sist lite skånsk erfarenhet om barnuppfostran. Mattias i Furebo berättar:

– Elva påga har jag fostrad, å prylad dom har ja aldri gjort udom te själförsvarr.

Ove Rydh

Just nu pågår något av Århundradets rättegång på båda sidor Sundet. De brukar inträffa sådär var tionde–tjugonde år, de där Århundradets rättegångarna.

I Sverige står Rakhmat Akilov inför rätta för det avskyvärda dådet på Drottninggatan i Stockholm. I Danmark gäller det raket-Madsen och det fasansfulla mordet på en svensk journalist i Köpenhamns vatten.

Ingen skulle komma på tanken att lämna in ett skräckfilmsmanus som var i närheten av den berättelse som just nu rullas upp i Köpenhamns byrätt.

Jag kan inte annat än känna tacksamhet gentemot de personer som i statens tjänst arbetar med att lösa grova och grymma brott, från de poliser som går MOT den misstänkte terroristen på brottsplatsen, till den åklagare som ger sig in i maffiabrottshärvor för att försöka reda ut dem.

Beundran och respekt även för de civila nämndemän som i rätten kanske måste sitta och ta del av ohyggligt bevismaterial i form av bilder eller kanske filmer. För att det krävs.

Där är jag för vek. All heder till och dem som gör det jobbet.

Samtidigt som dåden väcker avsky och man mest känner för brottsoffren, så är det något med dessa teatrala skådespel som fascinerar oss människor, en blodtörst som får oss att vilja följa vad som händer. In i minsta detalj. Rättegångar likt gladiatorspel. Förr var det Perry Mason i tv, nu följs riktiga förhandlingar av kvällstidningar, radio och tv och det står väl inte på förrän det sänds live från rättsalen.

Nåt som jag funderat på länge. Får Sven-Erik Alhem betalt varje gång någon journalist ringer honom?

Kan man skriva att ett estetiskt program ”läggs ned” när det läggs ned under ett år, men möjligen går att söka igen inför läsåret 2019-2020? Ligger då inte intagningen nere under en period?

Det tycker inte Åmåls kommun, eller med säkerhet en av deras chefstjänstemän, som gärna vill rätta och berätta på sin hemsida att lokaltidningen skrivit något hemskt tråkigt som kan få följder för framtiden. Presumtiva elever kan ju skrämmas bort. Nej positiva rubriker ska det vara, så att fler lockas till Åmål. Eller hur? Hördes inte liknande tongångar alldeles nyss, från stadens vårdinrättning? Även där användes sociala medier.

Reaktionen kom förresten sent. Var det möjligen sportlovet som kom emellan?

Till sist lite skånsk erfarenhet om barnuppfostran. Mattias i Furebo berättar:

– Elva påga har jag fostrad, å prylad dom har ja aldri gjort udom te själförsvarr.

Ove Rydh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.