2018-02-13 06:00

2018-02-13 06:00

Tåget till Thailand

Där rök semesterresan för fullmäktigeledamöterna i Åmål.

Ingen flygning mer för dessa, vilka verkligen tar hotet mot miljön på allvar. Det såg vi häromdagen, då kraftig kritik riktades mot ledningen som vid upphandling inte föreskrivit att kommunens bilar ska drivas fossilfritt.

Sånt ligger i tiden. Eftersom fullmäktigeledamöter förstås föregår med gott exempel, torde det fossilfria gälla även flygresor. Flyg till New York t.ex. lär släppa ut 2,5 ton växthusgaser. Per person.

Fossila intresset handlar väl inte bara om kommunens bilar? Så nu får ledamöterna hålla sig på marken själva. Fast centerpartister verkar ha fått klarsignal av sitt parti. Annie Lööf förordade häromveckan t.o.m. ökat flygande. Även fullmäktiges miljöpartister kan söka stöd hos Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom – MP:s ungdomsförbund. Hon flyger regelbundet och hälsar på sin kille i London. Och häromsistens var hon på Kap Verde.

Blir Thailandlockelsen stor, går det att ta tåg från Åmål. Res först upp till Finland över Torneå. Moskva nästa. Sen transsibiriska via Mongoliet till Peking. Buss till Hanoi i Vietnam. Korsa Mekongfloden till Laos. Sen är raka spåret till Thailand.

Lättare än så är det inte. Och tar bara någon månad. Har ni särskilt gott om tid, funkar det med cykel.

Hos bostadsminister Peter Eriksson (MP) har man fullt sjå med ankommande post. Folk har börjat skicka ved till honom.

Från 1 juli i år får man inte längre skapa mysig atmosfär genom att installera gamla vedspisar i sin bostad. Det framgår av nya regler från Boverket. Byggnadsvårdaren Rasmus Norling uppmärksammade saken och startade en räddningsgrupp på Facebook. Den fick snabbt 17.000 medlemmar, läser jag i Land Skogsbruk.

Folk bestämde sig för att som protest slå in vedträ i paket och posta till ministern. Lite huvudbry blev det för Bostadsdepartementets registrator. Hur i all världen diarieför man ett vedträ?

Som ni säkert vet blev ju Kal och Ada äntligen ett par på riktigt. Och snart kom Lill-Kal. En försigkommen gosse. Elle vad sägs om följande?

– Vad tuggar du på? frågade pappa Kal.

– Socker.

– Men de knastrar ju inte.

– De e raggsocker, kom blixtsnabbt från den lille.

Återväxten i Göteborg är tryggad. Grabben är ju bara drygt sju månader.

Sune Tholin

Där rök semesterresan för fullmäktigeledamöterna i Åmål.

Ingen flygning mer för dessa, vilka verkligen tar hotet mot miljön på allvar. Det såg vi häromdagen, då kraftig kritik riktades mot ledningen som vid upphandling inte föreskrivit att kommunens bilar ska drivas fossilfritt.

Sånt ligger i tiden. Eftersom fullmäktigeledamöter förstås föregår med gott exempel, torde det fossilfria gälla även flygresor. Flyg till New York t.ex. lär släppa ut 2,5 ton växthusgaser. Per person.

Fossila intresset handlar väl inte bara om kommunens bilar? Så nu får ledamöterna hålla sig på marken själva. Fast centerpartister verkar ha fått klarsignal av sitt parti. Annie Lööf förordade häromveckan t.o.m. ökat flygande. Även fullmäktiges miljöpartister kan söka stöd hos Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom – MP:s ungdomsförbund. Hon flyger regelbundet och hälsar på sin kille i London. Och häromsistens var hon på Kap Verde.

Blir Thailandlockelsen stor, går det att ta tåg från Åmål. Res först upp till Finland över Torneå. Moskva nästa. Sen transsibiriska via Mongoliet till Peking. Buss till Hanoi i Vietnam. Korsa Mekongfloden till Laos. Sen är raka spåret till Thailand.

Lättare än så är det inte. Och tar bara någon månad. Har ni särskilt gott om tid, funkar det med cykel.

Hos bostadsminister Peter Eriksson (MP) har man fullt sjå med ankommande post. Folk har börjat skicka ved till honom.

Från 1 juli i år får man inte längre skapa mysig atmosfär genom att installera gamla vedspisar i sin bostad. Det framgår av nya regler från Boverket. Byggnadsvårdaren Rasmus Norling uppmärksammade saken och startade en räddningsgrupp på Facebook. Den fick snabbt 17.000 medlemmar, läser jag i Land Skogsbruk.

Folk bestämde sig för att som protest slå in vedträ i paket och posta till ministern. Lite huvudbry blev det för Bostadsdepartementets registrator. Hur i all världen diarieför man ett vedträ?

Som ni säkert vet blev ju Kal och Ada äntligen ett par på riktigt. Och snart kom Lill-Kal. En försigkommen gosse. Elle vad sägs om följande?

– Vad tuggar du på? frågade pappa Kal.

– Socker.

– Men de knastrar ju inte.

– De e raggsocker, kom blixtsnabbt från den lille.

Återväxten i Göteborg är tryggad. Grabben är ju bara drygt sju månader.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.