2018-02-06 06:00

2018-02-06 06:00

Uppgång och fall

För inte så längesen var Fredrik Reinfeldt och inte minst Anders Borg högt ansedda. Inte bara inom Moderaterna utan nog även i bredare kretsar. De två låg bakom det som ledde till vacker framgång för egna partiet men även till ett åttaårigt regeringsinnehav för alliansen.

Reinfeldt hade insett att det inte går att vinna regeringsmakten med ren högerpolitik. Skickligt styrde sen han i en realistisk och sansad borgerlig riktning. Borg fick ständigt beröm för sättet att hantera ekonomin i en svår tid.

Ändå blev det för mycket höger enligt väljarna, som ville ha en ändring.

Nu är Reinfeldt och Borgs inte vatten värda. De två närmast hånas i egna partiet där gamla gardet återuppstått. Det går upp och ner här i världen.

I GP läser jag just att avisan undersökt hur stora skador som senaste dygnets kyla ställt till i Göteborg. Vi talar nu om stora grejor. Hela minus 9 grader. Hu.

Inte överraskande kunde emellertid tidningens reporter konstatera att det inte fanns något att rapportera om. Fast faran är sannerligen inte över. Närmaste dygnet hotar SMHI med minus 6.

Vem kommer på idén att skriva såna ickeartiklar? Samma som när TV då och då visar någon snödriva. Vi har tjatat om det förr. Vi bor i Sverige, ett i världen nordligt land. Kyla och snö förekommer vintertid. Fast förstås; faller det som häromdagen i Gåltjärn vid Härnösand 175 centimeter, må det vara hänt med en nyhetssnutt.

Efter denna rapport om nyhetsvärdering i Götet, tror jag vi måste ta något viktigare därifrån. Orkar ni med ytterligare en tämligen sann Göteborgshistoria?

Normalt är ju göteborgare ovanligt bra människor. Detta ska vara statistiskt säkerställt av professorn Sören Holmberg. Berra kan vara ett undantag. Denne var en smula om sig och kring sig. Snål i klartext. (Som helt ovidkommande kan nämnas att han bodde i Annedal men fick lägenhet i Kortedala då huset på Albogatan revs.)

Jo, när Berra fyllde 50 uppvaktade som sig bör hans sju arbetskamrater på verkstan med kuvert och blommor. Berra hade förstått att gubbarna lagt tio kronor var. 70 spänn. Gott tillskott på den tiden. När han kollade kuvertet låg där bara sex tior.

– Här fattas en tia!

– Fast du har ju även fått en blomsterkvast.

– Men den ska la inte ja betala, fräste Berra.

Sune Tholin

För inte så längesen var Fredrik Reinfeldt och inte minst Anders Borg högt ansedda. Inte bara inom Moderaterna utan nog även i bredare kretsar. De två låg bakom det som ledde till vacker framgång för egna partiet men även till ett åttaårigt regeringsinnehav för alliansen.

Reinfeldt hade insett att det inte går att vinna regeringsmakten med ren högerpolitik. Skickligt styrde sen han i en realistisk och sansad borgerlig riktning. Borg fick ständigt beröm för sättet att hantera ekonomin i en svår tid.

Ändå blev det för mycket höger enligt väljarna, som ville ha en ändring.

Nu är Reinfeldt och Borgs inte vatten värda. De två närmast hånas i egna partiet där gamla gardet återuppstått. Det går upp och ner här i världen.

I GP läser jag just att avisan undersökt hur stora skador som senaste dygnets kyla ställt till i Göteborg. Vi talar nu om stora grejor. Hela minus 9 grader. Hu.

Inte överraskande kunde emellertid tidningens reporter konstatera att det inte fanns något att rapportera om. Fast faran är sannerligen inte över. Närmaste dygnet hotar SMHI med minus 6.

Vem kommer på idén att skriva såna ickeartiklar? Samma som när TV då och då visar någon snödriva. Vi har tjatat om det förr. Vi bor i Sverige, ett i världen nordligt land. Kyla och snö förekommer vintertid. Fast förstås; faller det som häromdagen i Gåltjärn vid Härnösand 175 centimeter, må det vara hänt med en nyhetssnutt.

Efter denna rapport om nyhetsvärdering i Götet, tror jag vi måste ta något viktigare därifrån. Orkar ni med ytterligare en tämligen sann Göteborgshistoria?

Normalt är ju göteborgare ovanligt bra människor. Detta ska vara statistiskt säkerställt av professorn Sören Holmberg. Berra kan vara ett undantag. Denne var en smula om sig och kring sig. Snål i klartext. (Som helt ovidkommande kan nämnas att han bodde i Annedal men fick lägenhet i Kortedala då huset på Albogatan revs.)

Jo, när Berra fyllde 50 uppvaktade som sig bör hans sju arbetskamrater på verkstan med kuvert och blommor. Berra hade förstått att gubbarna lagt tio kronor var. 70 spänn. Gott tillskott på den tiden. När han kollade kuvertet låg där bara sex tior.

– Här fattas en tia!

– Fast du har ju även fått en blomsterkvast.

– Men den ska la inte ja betala, fräste Berra.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.