2018-01-13 06:00

2018-01-13 06:00

En fest för demokratin

Det blev en trevlig kväll i tisdags i Päronsalen. Inte bara för att jag själv var med på ett litet hörn som inbjuden gäst.

En fest för demokratin, skulle man kunna säga.

Som en del av 375-årsjubileet firade Åmåls kommun att det den 9 januari var exakt 150 år sedan Åmåls första stadsfullmäktige – det som 1970 blev kommunfullmäktige – sammanträdde. Som ett led i festligheterna spelades 1868 års första möte upp som ett skådespel med altmaestro Hans Plate, 91, som ordförande Petter Larsson.

De ledamöter och åhörare som valde att klä sig i tidstypiska kläder höjde stämningen ytterligare.

Det var häftigt att återse gamla politikerrävar som Hans Plate och Gerhard Jansson och få ta del av deras reflektioner. Men också att få gå lite mer på djupet i hur dagens kommunpolitiker tänker.

I en paneldiskussion deltog fem män och en kvinnor, alla med stor kunskap om och bred erfarenhet av lokalpolitik i Åmål. Tillsammans har de sju hittills suttit Åmåls kommunfullmäktige mellan åren 1966 och 2018: Gerhard Jansson (S), Hans Plate (C), Leif Aronsson (C), Lotta Robertson Harén (MP), Michael Karlsson (S) och Gustav Wennberg (S).

En hel del intressant framkom, om inte annat när politikerna ombads blicka in i framtiden. Flera av politikerna tror på kommunsammanslagningar ganska snart. Kommunalrådet Michael Karlsson tror på en kommunal polis inom 10–15 år, samt att kommunen så småningom får ta hand om primärvården.

Kanske blir det Skype-möten i framtiden, så att Päronsalen inte alls behövs. Kurt Svensson hoppas att tekniken kan göra att systemen blir säkrare, så att det går att hålla folkomröstningar i vissa frågor, via datorn.

En intressant tanke. Ny lekplats på Herrängen: 152–47!

Nästa punkt på programmet för Åmåls 375-årsfirande är helgens vernissage för utställningen ”Järnvägsminnen” i konsthallen. Senare i sommar följs detta av ytterligare en stor utställning på Euromaint – om Åmåls historiskt sett viktigaste industri, BJ-verkstaden.

Kanske får vi då – om inte förr – svar på varför arbetarna på verkstan kallades kackerlackor!

Till sist – en skånsklektion:

”Kan du jetta hur många eble ja har i min posse, så ska du få alla åta.”

”A, du har väl åta.”

”Horr kunne du jetta så lia?”

”Ja jette på måfå”.

Det blev en trevlig kväll i tisdags i Päronsalen. Inte bara för att jag själv var med på ett litet hörn som inbjuden gäst.

En fest för demokratin, skulle man kunna säga.

Som en del av 375-årsjubileet firade Åmåls kommun att det den 9 januari var exakt 150 år sedan Åmåls första stadsfullmäktige – det som 1970 blev kommunfullmäktige – sammanträdde. Som ett led i festligheterna spelades 1868 års första möte upp som ett skådespel med altmaestro Hans Plate, 91, som ordförande Petter Larsson.

De ledamöter och åhörare som valde att klä sig i tidstypiska kläder höjde stämningen ytterligare.

Det var häftigt att återse gamla politikerrävar som Hans Plate och Gerhard Jansson och få ta del av deras reflektioner. Men också att få gå lite mer på djupet i hur dagens kommunpolitiker tänker.

I en paneldiskussion deltog fem män och en kvinnor, alla med stor kunskap om och bred erfarenhet av lokalpolitik i Åmål. Tillsammans har de sju hittills suttit Åmåls kommunfullmäktige mellan åren 1966 och 2018: Gerhard Jansson (S), Hans Plate (C), Leif Aronsson (C), Lotta Robertson Harén (MP), Michael Karlsson (S) och Gustav Wennberg (S).

En hel del intressant framkom, om inte annat när politikerna ombads blicka in i framtiden. Flera av politikerna tror på kommunsammanslagningar ganska snart. Kommunalrådet Michael Karlsson tror på en kommunal polis inom 10–15 år, samt att kommunen så småningom får ta hand om primärvården.

Kanske blir det Skype-möten i framtiden, så att Päronsalen inte alls behövs. Kurt Svensson hoppas att tekniken kan göra att systemen blir säkrare, så att det går att hålla folkomröstningar i vissa frågor, via datorn.

En intressant tanke. Ny lekplats på Herrängen: 152–47!

Nästa punkt på programmet för Åmåls 375-årsfirande är helgens vernissage för utställningen ”Järnvägsminnen” i konsthallen. Senare i sommar följs detta av ytterligare en stor utställning på Euromaint – om Åmåls historiskt sett viktigaste industri, BJ-verkstaden.

Kanske får vi då – om inte förr – svar på varför arbetarna på verkstan kallades kackerlackor!

Till sist – en skånsklektion:

”Kan du jetta hur många eble ja har i min posse, så ska du få alla åta.”

”A, du har väl åta.”

”Horr kunne du jetta så lia?”

”Ja jette på måfå”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.