2018-01-09 06:00

2018-01-09 06:00

Bortglömt i kalender

Vid årskiftet har 2017 års timkalender oåterkalleligen gjort sitt. Bäst-före-datum på en och annan maträtt går ofta att tänja på med hjälp av luktsinnet. Men icke för almanackor.

Jag har haft kalender sen 1956. På den tiden fick man hoppas att någon släkting hade fått en extra. Med kartor över världens alla länder. Samt även datum för landets större marknader. Tidpunkten för Sjöbo kreatursmarknad kändes försumbar. Men ändå.

Och hel- och halvmåne kom aldrig som en överraskning för den som hade almanacka.

När jag blev stor förärades jag själv fina reklamalmanackor. Särskilt minns jag när platschefen för ett byggbolag personligen kom och överlämnade en fin läderdato med mitt namn i guldtryck på framsidan: Sven Tholin.

– Aj, det har visst blivit något fel, sa byggkillen. Men bättre lycka nästa år.

Jag brukar spara kalendrarna. De senaste 35 årens finns kvar. Bläddrar man i dem, förstår man att minnet är kort. Där står om bortglömda resor till omöjliga platser. Möten med människor som helt försvunnit i tidens töcken. Affärsprojekt som aldrig blev av.

Fast en och annan som uppvaktat om samarbete, kan leva kvar i minnet. Om deras idé var särskilt befängd. Eller som i ett fall. Vederbörande var på spåret med en bra grej. Tyvärr hade väl killen inte duschat sen barndomen och luktade tämligen illa. Sånt bör undvikas vid förhandlingar.

Bäst att klargöra: 99 procent av folk jag mött har luktat riktigt gott.

Det är onödigt – och troligtvis meningslöst – att reta upp sig. Men många av oss har väl en liten språkpolis i oss. För att lätta det inre trycket, kommer jag framöver att lufta ett och annat här i spalten.

I dag tar vi sammanblandningen av två uttryck. ”Ta till vara” och ”Ta vara på”. Slarvigt och/eller okunnigt blir det allt oftare ”Ta till vara på”. Sånt förekommer i kulturprogram och i tidningar.

Jag minns att språkprofessorn Lars-Gunnar Andersson i SR:s Språket gav profetian att sammanblandningen kommit för att stanna. Hu.

Språkpolisen spanar vidare.

Så till avdelningen Smaklöst. Tidningen Land arrangerar en resa med Cinderella till Åland. Något oroande är att bandet ”Titanix” spelar upp till dans. Bara det inte blir ”Närmare Gud till Dig”.

Nu fattas bara uppträdande av show- och spexgruppen ”Estonia”.

Sune Tholin

Vid årskiftet har 2017 års timkalender oåterkalleligen gjort sitt. Bäst-före-datum på en och annan maträtt går ofta att tänja på med hjälp av luktsinnet. Men icke för almanackor.

Jag har haft kalender sen 1956. På den tiden fick man hoppas att någon släkting hade fått en extra. Med kartor över världens alla länder. Samt även datum för landets större marknader. Tidpunkten för Sjöbo kreatursmarknad kändes försumbar. Men ändå.

Och hel- och halvmåne kom aldrig som en överraskning för den som hade almanacka.

När jag blev stor förärades jag själv fina reklamalmanackor. Särskilt minns jag när platschefen för ett byggbolag personligen kom och överlämnade en fin läderdato med mitt namn i guldtryck på framsidan: Sven Tholin.

– Aj, det har visst blivit något fel, sa byggkillen. Men bättre lycka nästa år.

Jag brukar spara kalendrarna. De senaste 35 årens finns kvar. Bläddrar man i dem, förstår man att minnet är kort. Där står om bortglömda resor till omöjliga platser. Möten med människor som helt försvunnit i tidens töcken. Affärsprojekt som aldrig blev av.

Fast en och annan som uppvaktat om samarbete, kan leva kvar i minnet. Om deras idé var särskilt befängd. Eller som i ett fall. Vederbörande var på spåret med en bra grej. Tyvärr hade väl killen inte duschat sen barndomen och luktade tämligen illa. Sånt bör undvikas vid förhandlingar.

Bäst att klargöra: 99 procent av folk jag mött har luktat riktigt gott.

Det är onödigt – och troligtvis meningslöst – att reta upp sig. Men många av oss har väl en liten språkpolis i oss. För att lätta det inre trycket, kommer jag framöver att lufta ett och annat här i spalten.

I dag tar vi sammanblandningen av två uttryck. ”Ta till vara” och ”Ta vara på”. Slarvigt och/eller okunnigt blir det allt oftare ”Ta till vara på”. Sånt förekommer i kulturprogram och i tidningar.

Jag minns att språkprofessorn Lars-Gunnar Andersson i SR:s Språket gav profetian att sammanblandningen kommit för att stanna. Hu.

Språkpolisen spanar vidare.

Så till avdelningen Smaklöst. Tidningen Land arrangerar en resa med Cinderella till Åland. Något oroande är att bandet ”Titanix” spelar upp till dans. Bara det inte blir ”Närmare Gud till Dig”.

Nu fattas bara uppträdande av show- och spexgruppen ”Estonia”.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.