2018-01-04 06:00

2018-01-04 06:00

Djurs öron tål inte smällare och fyrverkerier

Nyår: Gå ner i källaran

Dyrt

Jag är en tjej på elva år och har en kanin och en katt. Under nyår så skjuter vi ju upp fyrverkerier som smäller och låter väldigt högt. Djurs öron är inte gjorda så att de tål såna ljud. Min katt är livrädd för allt och jag tycker inte att hon ska behöva vara det. Jag tycker också att alla som skjuter raketer ska tänka på alla stackars livrädda djur, även ni som inte har några.

Jag har ett tips på hur man kan göra när de smäller som mest: Ta ner ditt djur till en ganska ljudisolerad plats, till exempel en källare och sätt på musik, så tänker djuret på något annat än de som händer ute.

Jag vill även ta upp de här med cirkus. Cirkus kan vara jättekul att kolla på men inte så kul för djuren som får slita för att göra rätt och göra alla andra glada. De transporteras nog oftast väldigt långt i trånga vagnar och jag tror att de inte behandlas så bra som de ser ut egentligen.

Och nu menar jag inte hundar och andra små djur utan till exempel kameler och liknande djur. Så tänk efter innan du går dit och betalar dyra pengar för att få se ett djur göra konster som den egentligen inte vill och mår dåligt av.

En djurvän

Jag är en tjej på elva år och har en kanin och en katt. Under nyår så skjuter vi ju upp fyrverkerier som smäller och låter väldigt högt. Djurs öron är inte gjorda så att de tål såna ljud. Min katt är livrädd för allt och jag tycker inte att hon ska behöva vara det. Jag tycker också att alla som skjuter raketer ska tänka på alla stackars livrädda djur, även ni som inte har några.

Jag har ett tips på hur man kan göra när de smäller som mest: Ta ner ditt djur till en ganska ljudisolerad plats, till exempel en källare och sätt på musik, så tänker djuret på något annat än de som händer ute.

Jag vill även ta upp de här med cirkus. Cirkus kan vara jättekul att kolla på men inte så kul för djuren som får slita för att göra rätt och göra alla andra glada. De transporteras nog oftast väldigt långt i trånga vagnar och jag tror att de inte behandlas så bra som de ser ut egentligen.

Och nu menar jag inte hundar och andra små djur utan till exempel kameler och liknande djur. Så tänk efter innan du går dit och betalar dyra pengar för att få se ett djur göra konster som den egentligen inte vill och mår dåligt av.

En djurvän

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.