2017-12-28 06:00

2017-12-28 06:00

Stort att äga ett pass

HOVPREDIKANT TYDJEBYNLennart Widing

Jag har nyligen fått ett nytt pass. Polisen i Åmål expedierade detta föredömligt snabbt. En eloge till folket i polishuset. Med denna nya handling i min hand kom jag att tänka på Hannah Arendt (1906-75), författare, filosof och en av 1900-talets största politiska tänkare. Hon skrev: Passet är den finaste bok jag känner till.

Hannah Arendt föddes i en tysk-judisk familj i Königsberg. Hon fick fly två gånger. Första gången när Hitler kom till makten 1933. Hon kom till Paris där hon arbetade för judiska flyktingsorganisationer. Efter Tysklands invasion av Frankrike 1940 flydde hon för andra gången och kom efter ett år till New York, som blev hennes hemvist. 1951 fick hon amerikanskt pass. Det var då hon i en essä skrev: Passet är den finaste bok jag känner till.

För oss som lätt som en plätt kan få ett pass kan det vara nog så svårt att förstå den lättnad och lycka en flyende människan kan känna för att till sist få sitt medborgarskap identifierat. Och i sin hand kunna äga en internationell legitimationshandling för att tryggt kunna passera en gränskontroll.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är antalet flyktingar i världen fler än 60 miljoner. De allra flesta, 34 miljoner, är på flykt inom sina egna länder. Detta är fler än någonsin tidigare. Under de tre senaste åren har antalet flyende undan för undan ökat. Till stor del beror detta på kriget i Syrien. Detta bröt ut 2011. Nästan en miljon människor har tagit sig över Medelhavet för att söka asyl i Europa. Hur många som gått under på denna resa vet ingen. Men de utdragna konflikterna i världen är flera. Ett stort antal människor flyr våldet i Afghanistan, Somalia, Sydsudan och Irak, liksom i Burundi, Centralafrikanska republiken och Ukraina. I Jemen har nästan en miljon människor tvingas på flykt sedan inbördeskriget bröt ut för snart tre år sedan.

Det är inte som man kan frestas tro att de flesta som flyr undan våldet och kriget tar sig till välmående länder som de europeiska. I själva verket uppehåller sig över 80 procent av alla flyktingar i världen i utvecklingsländer. Turkiet, Pakistan och Libanon är exempel på sådana länder. I Libanon fanns för ett par år sedan 232 flyktingar per 1 000 invånare. Jordanien kommer något efter. De flesta på flykt är unga. Mer än hälften av världens flyktingar antas vara under 18 år.

Bland alla dessa flyende finns de som skulle instämma med Hannah Arendt om det vackra med att äga pass. Om de hade haft ett.

Jag har nyligen fått ett nytt pass. Polisen i Åmål expedierade detta föredömligt snabbt. En eloge till folket i polishuset. Med denna nya handling i min hand kom jag att tänka på Hannah Arendt (1906-75), författare, filosof och en av 1900-talets största politiska tänkare. Hon skrev: Passet är den finaste bok jag känner till.

Hannah Arendt föddes i en tysk-judisk familj i Königsberg. Hon fick fly två gånger. Första gången när Hitler kom till makten 1933. Hon kom till Paris där hon arbetade för judiska flyktingsorganisationer. Efter Tysklands invasion av Frankrike 1940 flydde hon för andra gången och kom efter ett år till New York, som blev hennes hemvist. 1951 fick hon amerikanskt pass. Det var då hon i en essä skrev: Passet är den finaste bok jag känner till.

För oss som lätt som en plätt kan få ett pass kan det vara nog så svårt att förstå den lättnad och lycka en flyende människan kan känna för att till sist få sitt medborgarskap identifierat. Och i sin hand kunna äga en internationell legitimationshandling för att tryggt kunna passera en gränskontroll.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är antalet flyktingar i världen fler än 60 miljoner. De allra flesta, 34 miljoner, är på flykt inom sina egna länder. Detta är fler än någonsin tidigare. Under de tre senaste åren har antalet flyende undan för undan ökat. Till stor del beror detta på kriget i Syrien. Detta bröt ut 2011. Nästan en miljon människor har tagit sig över Medelhavet för att söka asyl i Europa. Hur många som gått under på denna resa vet ingen. Men de utdragna konflikterna i världen är flera. Ett stort antal människor flyr våldet i Afghanistan, Somalia, Sydsudan och Irak, liksom i Burundi, Centralafrikanska republiken och Ukraina. I Jemen har nästan en miljon människor tvingas på flykt sedan inbördeskriget bröt ut för snart tre år sedan.

Det är inte som man kan frestas tro att de flesta som flyr undan våldet och kriget tar sig till välmående länder som de europeiska. I själva verket uppehåller sig över 80 procent av alla flyktingar i världen i utvecklingsländer. Turkiet, Pakistan och Libanon är exempel på sådana länder. I Libanon fanns för ett par år sedan 232 flyktingar per 1 000 invånare. Jordanien kommer något efter. De flesta på flykt är unga. Mer än hälften av världens flyktingar antas vara under 18 år.

Bland alla dessa flyende finns de som skulle instämma med Hannah Arendt om det vackra med att äga pass. Om de hade haft ett.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.