2017-11-28 06:00

2017-11-28 06:00

Farliga riddare

Svenska Akademien är i fritt fall. Per Västberg och Horace Engdahl har redan slagit i backen.

Ni vet vad det handlar om. En s.k. kulturprofil har med stark uppbackning från Akademiens sida kunnat härja fritt bland flickor och kvinnor. Ibland i Akademiens egna lägenheter. Allt har varit känt i decennier. Men tystnad har rått i breda kulturkretsar i huvudstaden. Redan på 90-talet tog Expressen upp övergrepp.

Svenska Akademien jobbade hårt genom författaren Per Västberg för att kulturprofilen skulle få en orden av kungen. Så blev det 2015. Riddare av Nordstjärneorden.

Horace beskrev sin gode vän som en genuin gentleman. Vill ni höra mer visdom från Horace? Dålig tajming för SVT:s aktuella Europaserie.

Eftersom kulturprofilen ännu är på fri fot, varnas spaltens kvinnliga läsare. Möter ni en man med Nordstjärneorden på bröstet, iakttag försiktighet.

Nej nu tar vi något trevligare. T.ex. spöken.

Alla slott håller sig med spöken. Sånt drar besökare. Häromdagen var Torpa Stenhus vid Åsunden på tapeten i SVT. Detta slott känner jag sen tidiga år. Farsan var reseledare på Resos busstur ”Åsunden runt” och jag fick då och då följa med och höra hemska historier hur man på slottet hällde flytande beck på fiender.

Men spöken i Åmål? Jajamensan. Skulle det nån gång vara aningen oordning på Stadt, är det säkert den gamla städerskan som enligt tillförlitliga uppgifter går igen. Hon petar på saker och stökar till. Bryter således mot önskvärt städerskeuppträdande.

För att inte tala om Gamla kyrkan. Sen gammalt är det den stora spökplatsen i Åmål. Så sent som 1941 berättade en Åmålsbo om hemskheterna. Utanför gick man inte gärna om kvällarna. Många hade hört orgelmusik inifrån kyrkan mitt i natten.

Vidare brukade en svart hund gå från kyrkan ner till bryggeriet. Fast värst var nog de svarta gestalterna på omgivande kyrkogård. Det var dom döda som återvände för en stund och spökade.

Några rapporter har inte kommit på senare tid. Men man vet aldrig. Vid ev. renovering bör någon form av spökskydd installeras.

Sune Tholin

Ni vet vad det handlar om. En s.k. kulturprofil har med stark uppbackning från Akademiens sida kunnat härja fritt bland flickor och kvinnor. Ibland i Akademiens egna lägenheter. Allt har varit känt i decennier. Men tystnad har rått i breda kulturkretsar i huvudstaden. Redan på 90-talet tog Expressen upp övergrepp.

Svenska Akademien jobbade hårt genom författaren Per Västberg för att kulturprofilen skulle få en orden av kungen. Så blev det 2015. Riddare av Nordstjärneorden.

Horace beskrev sin gode vän som en genuin gentleman. Vill ni höra mer visdom från Horace? Dålig tajming för SVT:s aktuella Europaserie.

Eftersom kulturprofilen ännu är på fri fot, varnas spaltens kvinnliga läsare. Möter ni en man med Nordstjärneorden på bröstet, iakttag försiktighet.

Nej nu tar vi något trevligare. T.ex. spöken.

Alla slott håller sig med spöken. Sånt drar besökare. Häromdagen var Torpa Stenhus vid Åsunden på tapeten i SVT. Detta slott känner jag sen tidiga år. Farsan var reseledare på Resos busstur ”Åsunden runt” och jag fick då och då följa med och höra hemska historier hur man på slottet hällde flytande beck på fiender.

Men spöken i Åmål? Jajamensan. Skulle det nån gång vara aningen oordning på Stadt, är det säkert den gamla städerskan som enligt tillförlitliga uppgifter går igen. Hon petar på saker och stökar till. Bryter således mot önskvärt städerskeuppträdande.

För att inte tala om Gamla kyrkan. Sen gammalt är det den stora spökplatsen i Åmål. Så sent som 1941 berättade en Åmålsbo om hemskheterna. Utanför gick man inte gärna om kvällarna. Många hade hört orgelmusik inifrån kyrkan mitt i natten.

Vidare brukade en svart hund gå från kyrkan ner till bryggeriet. Fast värst var nog de svarta gestalterna på omgivande kyrkogård. Det var dom döda som återvände för en stund och spökade.

Några rapporter har inte kommit på senare tid. Men man vet aldrig. Vid ev. renovering bör någon form av spökskydd installeras.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.