2017-05-16 06:00

2017-05-16 06:00

Gammaldags och präktigt

I förra veckan damp veckotidningen ”Kvällsstunden” ner i många dalslänningars brevlådor. Numrets tema var Dalsland, och för att få nya läsare fick vi lite äldre här i landskapet ett provnummer.

Jag har stött på ”Kvällsstunden” då och då. Den innebär en lätt nostalgisk kick. Tidningens typografi är gammaldags. Nog inte så mycket ändrad sen starten 1938. Redaktionella innehållet har även det en gammaldags prägel. Präktiga reportage om präktigt folk och präktiga saker. I senaste numret dyker t.ex. poeten och naturfotografen Karl Karlsson från kända Anolfsbyn upp.

Tidningen anses vara lite gammaldags. ”Men det är inget vi skäms för” säger redaktören Bo Pettersson.

På insändarplats ser jag att en som heter Johansson slår ett slag för ökad användning av torv som strö i ladugårdarna. Blandad med lite kalk och naturgödsel skulle skördarna kunna bi ännu rikare. I en annan insändare kommenteras statsminister Axel Pehrsson Bramstorps inlägg i riksdagsdebatterna. 1936.

Rätt mycket påminner ”Kvällstunden” om ”Såningsmannen” som var den enda tidning vid sidan av ”Ny-Tid” som fanns i min barndomshem hos farmor och farfar. Även hos Johan Lindström Saxon uppmärksammades goda seder, nykterhet och gott uppförande.

Som sagt, det är annorlunda men inte alls oangenämt att bläddra i ”Kvällsstunden”. Och uppenbarligen finns en marknad för detta något udda alster även i Facebook-eran. Upplagan är på hela 40 000 exemplar.

En period var ”Kvällsstunden” största svenskspråkiga tidningen i USA. Även från våra trakter ville folk där borta i väster ha nyheter från sin hembygd. Fast när jag kom till PD på 70-talet hade den skaran tunnats ut till något tiotal och är nu helt borta.

Kollegan Dalslänningen i Bengtsfors hade många fler prenumeranter i USA bland utvandrade dalslänningar. Jag kollar med chefredaktören Thomas Wallin hur det är nuförtiden.

– Våra läsare i USA tunnade ut rejält redan under 1990-talet, berättar Wallin. De som lever där i dag i tredje eller fjärde generation har inte så stort intresse. I Kalifornien träffade jag en gång en amerikanska som berättade att hon hade rötter i Sverige. Men sen visade det sig vara i Norge.

Tilläggas kan att bondeförbundaren Bramstorp var statsminister juni – september 1936.

Sune Tholin

I förra veckan damp veckotidningen ”Kvällsstunden” ner i många dalslänningars brevlådor. Numrets tema var Dalsland, och för att få nya läsare fick vi lite äldre här i landskapet ett provnummer.

Jag har stött på ”Kvällsstunden” då och då. Den innebär en lätt nostalgisk kick. Tidningens typografi är gammaldags. Nog inte så mycket ändrad sen starten 1938. Redaktionella innehållet har även det en gammaldags prägel. Präktiga reportage om präktigt folk och präktiga saker. I senaste numret dyker t.ex. poeten och naturfotografen Karl Karlsson från kända Anolfsbyn upp.

Tidningen anses vara lite gammaldags. ”Men det är inget vi skäms för” säger redaktören Bo Pettersson.

På insändarplats ser jag att en som heter Johansson slår ett slag för ökad användning av torv som strö i ladugårdarna. Blandad med lite kalk och naturgödsel skulle skördarna kunna bi ännu rikare. I en annan insändare kommenteras statsminister Axel Pehrsson Bramstorps inlägg i riksdagsdebatterna. 1936.

Rätt mycket påminner ”Kvällstunden” om ”Såningsmannen” som var den enda tidning vid sidan av ”Ny-Tid” som fanns i min barndomshem hos farmor och farfar. Även hos Johan Lindström Saxon uppmärksammades goda seder, nykterhet och gott uppförande.

Som sagt, det är annorlunda men inte alls oangenämt att bläddra i ”Kvällsstunden”. Och uppenbarligen finns en marknad för detta något udda alster även i Facebook-eran. Upplagan är på hela 40 000 exemplar.

En period var ”Kvällsstunden” största svenskspråkiga tidningen i USA. Även från våra trakter ville folk där borta i väster ha nyheter från sin hembygd. Fast när jag kom till PD på 70-talet hade den skaran tunnats ut till något tiotal och är nu helt borta.

Kollegan Dalslänningen i Bengtsfors hade många fler prenumeranter i USA bland utvandrade dalslänningar. Jag kollar med chefredaktören Thomas Wallin hur det är nuförtiden.

– Våra läsare i USA tunnade ut rejält redan under 1990-talet, berättar Wallin. De som lever där i dag i tredje eller fjärde generation har inte så stort intresse. I Kalifornien träffade jag en gång en amerikanska som berättade att hon hade rötter i Sverige. Men sen visade det sig vara i Norge.

Tilläggas kan att bondeförbundaren Bramstorp var statsminister juni – september 1936.

Sune Tholin