2017-05-06 06:00

2017-05-06 06:00

Välkommen byggboom

Kommunalrådet Michael Karlsson har som socialdemokrat en plattform som övriga icke-S-märkta lokal- regional- och rikspolitiker bara kan drömma om. Nämligen första maj.

I årets förstamajtal avslöjade Michael Karlsson att Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, kommer att lägga fram en ny bostadspolitik för Åmål. Gamla bostadsområden ska piffas upp och helt nya områden ska byggas.

I den offentliga decemberintervju jag gjorde med Michael Karlsson på Stadshotellet antydde han att Västra Åsen är ett lämpligt område för exploatering.

Men handlar det om lägenheter är det tveksamt. Vill folk verkligen bo i lägenhet så långt från stan?

Glädjande nog kan vi samtidigt förmedla nyheten om mer konkreta byggplaner. Det nystartade bolaget Sötsjöbaden, med Herman Peterson i spetsen, har fått bygglov för två nya villor på Näsudden, med planerad byggstart före midsommar.

Ännu så länge är uppgifterna knapphändiga, men det har viskats om ett öppet hus på bolagets lilla kontor i centrala Åmål, så intresserade Åmålsbor får hålla utkik. Då får vi säkert veta mer.

I förstaläget planeras bygge av totalt 20 villor. Målgruppen sägs vara storstadsbor som vill ha livskvalité – kanske pensionärer. Men om fler vanliga Åmålsfamiljer också har råd att flytta ut till Näsudden så frigör det förstås lägenheter och hus inne i stan.

Bra för bostadspolitiken och för integrationen.

För Åmål växer.

Filmer från 60-talets Åmål som lagts ut på Facebook-sidan ”Åmålssidan – dåtid och nutid” får just nu ganska stor uppmärksamhet på sociala medier. Och eftersom det är min far Bertil Rydh som hållit i kameran så dyker jag själv upp då och då. Ja, det är jag som åker karusell på Strandbadet 1968. En härlig sekvens i filmen.

Dessutom kan jag avslöja att filmen innehåller en ABF-samordnare i en nakenchock.

Det var sannerligen andra tider då. Inte kan man nu, som min far gjorde på den tiden, promera runt och filma människor rakt upp i ansiktet. När de handlar, när de promenerar. Knappt ens när de dansar kring midsommarstången. Här har han filmat unga kvinnor i bikini på badstranden och dessutom nakna småpojkar i rutschbanan.

Men det är ju egentligen hur naturligt som helst.

Jag minns den stora rutschbanan, den vid Örnäsrestaurangen. Den var skräckinjagande. Tur, då att det fanns en lite mindre vid det som vi kallade Strandbadet. För det gjorde det väl?

Vad jag minns så hällde vi vatten i kanan innan vi åkte, för att inte sveda rumpan. Men det gjorde inte de här hårda killarna på filmen.

 

 

 

I årets förstamajtal avslöjade Michael Karlsson att Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, kommer att lägga fram en ny bostadspolitik för Åmål. Gamla bostadsområden ska piffas upp och helt nya områden ska byggas.

I den offentliga decemberintervju jag gjorde med Michael Karlsson på Stadshotellet antydde han att Västra Åsen är ett lämpligt område för exploatering.

Men handlar det om lägenheter är det tveksamt. Vill folk verkligen bo i lägenhet så långt från stan?

Glädjande nog kan vi samtidigt förmedla nyheten om mer konkreta byggplaner. Det nystartade bolaget Sötsjöbaden, med Herman Peterson i spetsen, har fått bygglov för två nya villor på Näsudden, med planerad byggstart före midsommar.

Ännu så länge är uppgifterna knapphändiga, men det har viskats om ett öppet hus på bolagets lilla kontor i centrala Åmål, så intresserade Åmålsbor får hålla utkik. Då får vi säkert veta mer.

I förstaläget planeras bygge av totalt 20 villor. Målgruppen sägs vara storstadsbor som vill ha livskvalité – kanske pensionärer. Men om fler vanliga Åmålsfamiljer också har råd att flytta ut till Näsudden så frigör det förstås lägenheter och hus inne i stan.

Bra för bostadspolitiken och för integrationen.

För Åmål växer.

Filmer från 60-talets Åmål som lagts ut på Facebook-sidan ”Åmålssidan – dåtid och nutid” får just nu ganska stor uppmärksamhet på sociala medier. Och eftersom det är min far Bertil Rydh som hållit i kameran så dyker jag själv upp då och då. Ja, det är jag som åker karusell på Strandbadet 1968. En härlig sekvens i filmen.

Dessutom kan jag avslöja att filmen innehåller en ABF-samordnare i en nakenchock.

Det var sannerligen andra tider då. Inte kan man nu, som min far gjorde på den tiden, promera runt och filma människor rakt upp i ansiktet. När de handlar, när de promenerar. Knappt ens när de dansar kring midsommarstången. Här har han filmat unga kvinnor i bikini på badstranden och dessutom nakna småpojkar i rutschbanan.

Men det är ju egentligen hur naturligt som helst.

Jag minns den stora rutschbanan, den vid Örnäsrestaurangen. Den var skräckinjagande. Tur, då att det fanns en lite mindre vid det som vi kallade Strandbadet. För det gjorde det väl?

Vad jag minns så hällde vi vatten i kanan innan vi åkte, för att inte sveda rumpan. Men det gjorde inte de här hårda killarna på filmen.