2017-03-14 07:41

2017-03-14 08:31

Vråkar bråkar

KRÖNIKA

Åmåls djurpark har ju en hel del bekymmer. På torsdag överlägger kommunalrådet Michael Karlsson (S) med en delegation.

Där ingår privatpersoner och någon lokal politiker, vilka på olika sätt engagerat sig för djurparkens fortlevnad. Även folk från näringslivet som stöttat Rickard Karlssons arbete där ute på Örnäs, finns med.

Förhoppningsvis är man nu även i Stadshuset beredd att ställa upp.

Förra veckans fråga om Blekinges städer i denna kolumn var inte så lätt, har jag förstått av generade läsare jag mött. Ni minns att jag försökte komma med frågor som även äldre stötar kunde hänga med på. Till skillnad från Lindström/Luuks film- och musikfrågor för nördar. Men var glada för att jag inte frågade om Småland. Där är det lätt att tappa bort Vetlanda eller Sävsjö.

Nå. Städerna vid sidan av Karlskrona är Sölvesborg, Karlshamn och Ronneby.

Till saken hör att det i Åmåls kommun inte bor särskilt många födda i Blekinge. Hur det är just nu vet jag inte. Men 1970 fanns här 25 blekingar 1980 hade det ökat till 31.

Så frågade jag om norsk dramatiker som skrivit pjäs som leder tankarna till fågel. Det var förstås Ibsen och hans ”Vildanden”. Och Thory Bernhards sjöng ”Till nordliga landen vi foro om våren” i ”Vildandens sång”. Gammal hederlig kunskap, eller hur?

Osökt leder dessa änder till nästa rapport, Från köksfönstret borta vid ekarna syntes tumult. I kikaren såg jag en stor rovfågel som hade slagit något. Var det havsörnen som attackerat vår numera trevliga f.d. vildkatt från Åsensbruk? Måste försöka ingripa.

På väg mot slagfältet såg jag rovfågeln lyfta och lämna kvar något. Katten?

Nej, ett fjäderbylte låg orörligt kvar på marken. Men rörde sig strax något. Rött huvud. En tjädertupp? Men det röda var blod. Måste vara en ormvråk. Ögonen verkade vara uthackade. Men så blev den varse mig och flög överraskande upp. Måtte ha haft någon syn kvar, ty den kryssade mellan ekarna innan den satte sig på en gren.

Nu kom den andra rovfågeln tillbaka och attackerade. Mycket riktigt en annan ormvråk. Så blev det en ojämn jakt i luften. Hur det slutade vet jag inte. Men jag befarar att den med blodigt huvud nog inte får njuta av våren. Enligt meteorologerna kommer denna statistiskt till våra trakter nu på lördag.

Sune Tholin

Där ingår privatpersoner och någon lokal politiker, vilka på olika sätt engagerat sig för djurparkens fortlevnad. Även folk från näringslivet som stöttat Rickard Karlssons arbete där ute på Örnäs, finns med.

Förhoppningsvis är man nu även i Stadshuset beredd att ställa upp.

Förra veckans fråga om Blekinges städer i denna kolumn var inte så lätt, har jag förstått av generade läsare jag mött. Ni minns att jag försökte komma med frågor som även äldre stötar kunde hänga med på. Till skillnad från Lindström/Luuks film- och musikfrågor för nördar. Men var glada för att jag inte frågade om Småland. Där är det lätt att tappa bort Vetlanda eller Sävsjö.

Nå. Städerna vid sidan av Karlskrona är Sölvesborg, Karlshamn och Ronneby.

Till saken hör att det i Åmåls kommun inte bor särskilt många födda i Blekinge. Hur det är just nu vet jag inte. Men 1970 fanns här 25 blekingar 1980 hade det ökat till 31.

Så frågade jag om norsk dramatiker som skrivit pjäs som leder tankarna till fågel. Det var förstås Ibsen och hans ”Vildanden”. Och Thory Bernhards sjöng ”Till nordliga landen vi foro om våren” i ”Vildandens sång”. Gammal hederlig kunskap, eller hur?

Osökt leder dessa änder till nästa rapport, Från köksfönstret borta vid ekarna syntes tumult. I kikaren såg jag en stor rovfågel som hade slagit något. Var det havsörnen som attackerat vår numera trevliga f.d. vildkatt från Åsensbruk? Måste försöka ingripa.

På väg mot slagfältet såg jag rovfågeln lyfta och lämna kvar något. Katten?

Nej, ett fjäderbylte låg orörligt kvar på marken. Men rörde sig strax något. Rött huvud. En tjädertupp? Men det röda var blod. Måste vara en ormvråk. Ögonen verkade vara uthackade. Men så blev den varse mig och flög överraskande upp. Måtte ha haft någon syn kvar, ty den kryssade mellan ekarna innan den satte sig på en gren.

Nu kom den andra rovfågeln tillbaka och attackerade. Mycket riktigt en annan ormvråk. Så blev det en ojämn jakt i luften. Hur det slutade vet jag inte. Men jag befarar att den med blodigt huvud nog inte får njuta av våren. Enligt meteorologerna kommer denna statistiskt till våra trakter nu på lördag.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.