2017-03-07 06:00

2017-03-07 06:00

På Spåret för stötar

Som ett brev på posten kom från krögarhåll kritik av kommunens till synes förmånliga hyresvillkor för gamla HC, som nu ska öppnas igen med namnet Sjösidan. Bra att det blir liv där nere vid hamnen.

Men det är lätt att förstå att det blir kritik. Inte minst om saknaden av en fast linje för stans krogar. För ett tag sen ville Solsidan bygga ut med en trevlig veranda vid åkanten – lite som på Jarls tid där. Den gången blev det nej med motiveringen att Åmåls kommun måste vara rättvis mot de andra krögarna i stan och inte ge Solsidan någon förmån. Nejet kompletterades med något vagt om rasrisk – men som inte hindrat annan byggnation kring ån.

Åmål sitter i en besvärlig situation. Det var rätt att köpa gamla HC och det är rätt att det blir aktivitet där igen. Men nu återstår för Michael Karlsson (S) att dämpa irritationen. Hur det ska gå till, är svårt att säga. Det ska bli ett möte i Stadshuset om saken.

I fredags var det säsongsfinal i ”På spåret”. Kristian Luuk och Fredrik Lindström har i huvudsak fixat riktigt trevlig TV-underhållning. Fast frågorna på Oldsbergs och Hellbergs tid var väl mer anpassade för oss lite äldre stötar? Nu handlar det för mycket om artister som aldrig synts på Furuhäll och filmer som varken gått upp på Saga eller avsomnade Åmålsbio.

Många av de tävlande är också film- och musiknördar. Så får också Lindström och Luuk tillfälle att briljera(?) med lite eget trallande av sin tids låtar.

Då och då har jag löst Vart är vi på väg, men kunnat ytterst få följdfrågor. Calle Jularbo eller Harry Brandelius dök aldrig upp. Inget om Hallands floder.

För alla som känt som jag, kommer här tröstfrågor som typ borde dykt upp:

Vi är på väg till känd svensk örlogsstad... Det är förstås Karlskrona. Följdfråga A) Karlskrona ligger i Blekinge. Men vilka är landskapets övriga tre städer?

Följdfråga B: Två svenska författare är födda i landskapet, därtill i samma socken. Vilka?

Vi är på väg till huvudstad som förr hette Kristiania... Lätt som en plätt. Oslo.

Följdfråga A) I denna stad dog 1906 en av landets stora dramatiker. En av hans pjäser leder till en fågel. Vilken?

Följdfråga B) En svensk sångerska gjorde på 1950-talet succé med en sång om samma fågelart. Vad hette hon?

Svaren nästa vecka.

 

 

Men det är lätt att förstå att det blir kritik. Inte minst om saknaden av en fast linje för stans krogar. För ett tag sen ville Solsidan bygga ut med en trevlig veranda vid åkanten – lite som på Jarls tid där. Den gången blev det nej med motiveringen att Åmåls kommun måste vara rättvis mot de andra krögarna i stan och inte ge Solsidan någon förmån. Nejet kompletterades med något vagt om rasrisk – men som inte hindrat annan byggnation kring ån.

Åmål sitter i en besvärlig situation. Det var rätt att köpa gamla HC och det är rätt att det blir aktivitet där igen. Men nu återstår för Michael Karlsson (S) att dämpa irritationen. Hur det ska gå till, är svårt att säga. Det ska bli ett möte i Stadshuset om saken.

I fredags var det säsongsfinal i ”På spåret”. Kristian Luuk och Fredrik Lindström har i huvudsak fixat riktigt trevlig TV-underhållning. Fast frågorna på Oldsbergs och Hellbergs tid var väl mer anpassade för oss lite äldre stötar? Nu handlar det för mycket om artister som aldrig synts på Furuhäll och filmer som varken gått upp på Saga eller avsomnade Åmålsbio.

Många av de tävlande är också film- och musiknördar. Så får också Lindström och Luuk tillfälle att briljera(?) med lite eget trallande av sin tids låtar.

Då och då har jag löst Vart är vi på väg, men kunnat ytterst få följdfrågor. Calle Jularbo eller Harry Brandelius dök aldrig upp. Inget om Hallands floder.

För alla som känt som jag, kommer här tröstfrågor som typ borde dykt upp:

Vi är på väg till känd svensk örlogsstad... Det är förstås Karlskrona. Följdfråga A) Karlskrona ligger i Blekinge. Men vilka är landskapets övriga tre städer?

Följdfråga B: Två svenska författare är födda i landskapet, därtill i samma socken. Vilka?

Vi är på väg till huvudstad som förr hette Kristiania... Lätt som en plätt. Oslo.

Följdfråga A) I denna stad dog 1906 en av landets stora dramatiker. En av hans pjäser leder till en fågel. Vilken?

Följdfråga B) En svensk sångerska gjorde på 1950-talet succé med en sång om samma fågelart. Vad hette hon?

Svaren nästa vecka.

 

 

  • Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.