2017-03-02 06:00

2017-03-02 16:40

Elefanterna göms undan

I författaren Per Wästbergs senaste memoar, ”Semaforen och lodlinan”, passerar samhällets toppar och storkändisar förbi i en aldrig sinande ström. En av dessa är Carl Tham, som varit allt från folkpartistisk partisekreterare till socialdemokratisk utbildningsminister. Carl Tham kallades till statsminister Göran Persson (S) och trodde att han skulle bli kulturminister. I stället fick han avsked och erbjöds ta för sig: landshövding, ambassadör, generaldirektör. Han behövde inte anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Så kan det gå till i den stora världen. Vid ett senare tillfälle blev han i varje fall ambassadör i Berlin.

 

I regeringskansliet finns något som vanvördigt kallas Elefantkyrkogården. Där finns avsatta generaldirektörer och andra hövdingar som fått lämna sina tjänster, för mer eller mindre konstruerade uppdrag, innan förordnandet gått ut. Till denna krets förpassas nu artigt Skatteverkets Ingemar Hansson. Så går det också till i den stora världen. Elefanterna kostar drygt 70 miljoner kronor om året.

 

I den ännu större världen handlar det mesta om Nordamerikas nyvalde president Donald J Trump. Jag har bara något litet studerat psykologi. I läroböckerna beskrevs ett tillstånd som kallades narcissisk personlighetsstörning. Tillståndet har fått sitt namn efter Narcissus i den grekiska mytologin; ynglingen som blev förälskad i sin egen spegelbild när han första gången såg den i en klar källa. Personlighetsstörningen består bland annat i extremt självförhärligande. När TV-kändisen och mångmiljardären Trump dök upp i amerikansk politik blev detta en påminnelse om de gamla studierna. Trump är ett skolboksexempel på narcissism. Om saken inte vore så allvarlig kunde hela detta nya presidentskap gälla som amerikansk komedi.

 

Nu till en annan värld; fotbollens. Min mor var född Hägg i Tösse-Tydje. En företrädare för IF Elfsborg hörde av sig häromdagen och frågade om jag var släkt med den Hägg, förnamnet okänt, som spelat allsvensk fotboll med föreningen för länge sedan. Boråsarna höll tydligen på med sin historia och ville dokumentera alla som dragit på sig den gul-svarta dressen. Ett sådant släktskap hade varit roligt. Men, nej. Tyvärr. Hägg är emellertid inte ett ovanligt namn här i trakterna, och släkterna har många förgreningar, tror jag.

IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926. Och en Hägg skall alltså ha bidragit. Om någon läsare har information att lämna går det väl an att tipsa Boråsklubben.

 

Lennart Widing

Hovpredikant Tydjebyn

 

I författaren Per Wästbergs senaste memoar, ”Semaforen och lodlinan”, passerar samhällets toppar och storkändisar förbi i en aldrig sinande ström. En av dessa är Carl Tham, som varit allt från folkpartistisk partisekreterare till socialdemokratisk utbildningsminister. Carl Tham kallades till statsminister Göran Persson (S) och trodde att han skulle bli kulturminister. I stället fick han avsked och erbjöds ta för sig: landshövding, ambassadör, generaldirektör. Han behövde inte anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Så kan det gå till i den stora världen. Vid ett senare tillfälle blev han i varje fall ambassadör i Berlin.

 

I regeringskansliet finns något som vanvördigt kallas Elefantkyrkogården. Där finns avsatta generaldirektörer och andra hövdingar som fått lämna sina tjänster, för mer eller mindre konstruerade uppdrag, innan förordnandet gått ut. Till denna krets förpassas nu artigt Skatteverkets Ingemar Hansson. Så går det också till i den stora världen. Elefanterna kostar drygt 70 miljoner kronor om året.

 

I den ännu större världen handlar det mesta om Nordamerikas nyvalde president Donald J Trump. Jag har bara något litet studerat psykologi. I läroböckerna beskrevs ett tillstånd som kallades narcissisk personlighetsstörning. Tillståndet har fått sitt namn efter Narcissus i den grekiska mytologin; ynglingen som blev förälskad i sin egen spegelbild när han första gången såg den i en klar källa. Personlighetsstörningen består bland annat i extremt självförhärligande. När TV-kändisen och mångmiljardären Trump dök upp i amerikansk politik blev detta en påminnelse om de gamla studierna. Trump är ett skolboksexempel på narcissism. Om saken inte vore så allvarlig kunde hela detta nya presidentskap gälla som amerikansk komedi.

 

Nu till en annan värld; fotbollens. Min mor var född Hägg i Tösse-Tydje. En företrädare för IF Elfsborg hörde av sig häromdagen och frågade om jag var släkt med den Hägg, förnamnet okänt, som spelat allsvensk fotboll med föreningen för länge sedan. Boråsarna höll tydligen på med sin historia och ville dokumentera alla som dragit på sig den gul-svarta dressen. Ett sådant släktskap hade varit roligt. Men, nej. Tyvärr. Hägg är emellertid inte ett ovanligt namn här i trakterna, och släkterna har många förgreningar, tror jag.

IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926. Och en Hägg skall alltså ha bidragit. Om någon läsare har information att lämna går det väl an att tipsa Boråsklubben.

 

Lennart Widing

Hovpredikant Tydjebyn

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.