2016-10-04 06:00

2016-10-10 10:24

Dator spelar spratt igen

När jag i ytterst seriöst sammanhang skulle skriva ett kontrakt om en kvartalshyra, slog datorn till igen. Dess stavnings- och ordkontroll ändrade helt sonika ”kvartalshyra” till ”kvartalshora”. Tack och lov upptäckte jag det försåtliga försöket att bringa mig vanära.

Men hur är datorn funtad? Kvartalshyra måste väl rimligtvis vara ett mer frekvent ord än det där andra? Eller om det är en programmerare som varit framme, kan undra vad denne har för sig fyra gånger om året.

Nu är vattnet nästan slut vid bryggan i Vingens hamn. Vattenståndet är bra nära en halvmeter lägre än normalt. Så helgens tur med Åmåls Fotoklubb blev nog säsongens sista. Nu gäller det att ta sig ut och ställa färden mot vinterkvarter i Åmål.

Det vattenstånd som meddelas bl.a. i sjörapporten kommer från mätstationerna i Sunnanå och Sjötorp. Beroende på vindarna varierar vattenståndet här och på Västgötasidan. Det kan skilja en halvmeter. Därför är det medelvärdet från de två mätplatserna som anges.

Från norr till söder kan det skilja nästan en meter vid hård nordlig resp. sydlig storm.

Före Vänerns reglering 1937 kunde vattenståndet variera med över två meter. Som kuriosa kan nämnas att årliga landhöjningen gör sjön cirka fyra millimeter grundare i norra delen och cirka två millimeter i söder. Vänern tippar således mot söder. Kom tillbaks om någon miljon år får ni se.

Lite till mans undrar vi väl över att Trump kan samla så stora skaror anhängare. Det påminner om när Adlai Stevenson var demokraternas presidentkandidat i två val på 50-talet – båda gångerna besegrad av krigshjälten Eisenhower.

Stevenson var slagfärdig (nästan som en göteborgare, faktiskt). Vid ett valmöte ropade en anhängare:

– Alla tänkande amerikaner stödjer dej!

Stevenson replikerade:

– Tack, men jag behöver en majoritet för att vinna.

När jag i ytterst seriöst sammanhang skulle skriva ett kontrakt om en kvartalshyra, slog datorn till igen. Dess stavnings- och ordkontroll ändrade helt sonika ”kvartalshyra” till ”kvartalshora”. Tack och lov upptäckte jag det försåtliga försöket att bringa mig vanära.

Men hur är datorn funtad? Kvartalshyra måste väl rimligtvis vara ett mer frekvent ord än det där andra? Eller om det är en programmerare som varit framme, kan undra vad denne har för sig fyra gånger om året.

Nu är vattnet nästan slut vid bryggan i Vingens hamn. Vattenståndet är bra nära en halvmeter lägre än normalt. Så helgens tur med Åmåls Fotoklubb blev nog säsongens sista. Nu gäller det att ta sig ut och ställa färden mot vinterkvarter i Åmål.

Det vattenstånd som meddelas bl.a. i sjörapporten kommer från mätstationerna i Sunnanå och Sjötorp. Beroende på vindarna varierar vattenståndet här och på Västgötasidan. Det kan skilja en halvmeter. Därför är det medelvärdet från de två mätplatserna som anges.

Från norr till söder kan det skilja nästan en meter vid hård nordlig resp. sydlig storm.

Före Vänerns reglering 1937 kunde vattenståndet variera med över två meter. Som kuriosa kan nämnas att årliga landhöjningen gör sjön cirka fyra millimeter grundare i norra delen och cirka två millimeter i söder. Vänern tippar således mot söder. Kom tillbaks om någon miljon år får ni se.

Lite till mans undrar vi väl över att Trump kan samla så stora skaror anhängare. Det påminner om när Adlai Stevenson var demokraternas presidentkandidat i två val på 50-talet – båda gångerna besegrad av krigshjälten Eisenhower.

Stevenson var slagfärdig (nästan som en göteborgare, faktiskt). Vid ett valmöte ropade en anhängare:

– Alla tänkande amerikaner stödjer dej!

Stevenson replikerade:

– Tack, men jag behöver en majoritet för att vinna.