2016-08-09 08:13

2016-08-09 08:13

Från Putin till Tössemjölk

KRÖNIKA

I ett tänkvärt debattinlägg i DN tar kloke Hans Blix, f.d. utrikesminister (FP), och fyra erfarna diplomater upp Sveriges förhållande till Ryssland. Är hotet från Putin sådant att vi ska ge oss in i Nato?

I debatten nämns ofta att det kan bli farligt för Sverige om Ryssland militärt ger sig på de små baltländerna.

– Men det är mycket svårt att se vad Ryssland skulle tro sig vinna, menar debattörerna. Ryssland har inget strategiskt behov dessa länders territorier med en befolkning som är avogt inställd till Ryssland.

De baltiska länderna har militärt skydd av både USA och Nato. Att Ryssland skulle ta risken av ett krig med Nato för Baltikum med de följder det skulle få för ryska staten och ryska samhället, är inte sannolikt.

– Att Ryssland oprovocerat skulle rikta ett isolerat förstahandslag mot Sverige – eller Finland – framstår som helt osannolikt och verklighetsfrämmande.

I debattinlägget påminner man också om att det inte går att jämföra dagens Ryssland med den totalitära militärmakten Sovjetunionen. Den gången handlade det om en strävan att vi alla skulle bli kommunister.

Slutsatsen är att ett Natomedlemskap inte skulle ge Sverige ökad säkerhet som en skara skjutglada killar tycks tro. (Ja förresten även tjejerna Lööf och Busch Thor.)

 

Mjölk blir det nu. I Färgelanda har lilla getmejeriet Dalsspira oförväget tagit upp kampen om även komjölken. Och dessutom blivit börsnoterat. Själv har jag en liten aktiepost. Investeringen styrdes mer av hjärtat än hjärnan, ska erkännas. Mjölkmarknaden är hård och det är svårt att i längden slåss mot stora Arla.

Redan har Dalsspiramjölk mjölk synts till Åmålsbutiker. Man har lovat att bönderna ska få lite mer betalt. Hoppas det håller.

Fast å andra sidan behöver traktens hårt prövade Arlabönder också ha konsumenternas stöd. Så det är inte alldeles lätt för en gammal mjölkälskare att välja.

 

Förr var det vanligt med små mejerier. Jag kollade med gamle PD-journalisten och Tössekännaren Sten Lindström hur det varit i hans barndsomstrakter. Jodå, i Tösse har funnits två mejerier. Ett i Slängom och nära stationen. Ni får läsa mer detta och allt annat som timat i Lindströms Tössebok, som är på gång.

 

I dag är det dan före dan före doparedan, sa Kal ett par dagar före invigningen av OS.

I debatten nämns ofta att det kan bli farligt för Sverige om Ryssland militärt ger sig på de små baltländerna.

– Men det är mycket svårt att se vad Ryssland skulle tro sig vinna, menar debattörerna. Ryssland har inget strategiskt behov dessa länders territorier med en befolkning som är avogt inställd till Ryssland.

De baltiska länderna har militärt skydd av både USA och Nato. Att Ryssland skulle ta risken av ett krig med Nato för Baltikum med de följder det skulle få för ryska staten och ryska samhället, är inte sannolikt.

– Att Ryssland oprovocerat skulle rikta ett isolerat förstahandslag mot Sverige – eller Finland – framstår som helt osannolikt och verklighetsfrämmande.

I debattinlägget påminner man också om att det inte går att jämföra dagens Ryssland med den totalitära militärmakten Sovjetunionen. Den gången handlade det om en strävan att vi alla skulle bli kommunister.

Slutsatsen är att ett Natomedlemskap inte skulle ge Sverige ökad säkerhet som en skara skjutglada killar tycks tro. (Ja förresten även tjejerna Lööf och Busch Thor.)

 

Mjölk blir det nu. I Färgelanda har lilla getmejeriet Dalsspira oförväget tagit upp kampen om även komjölken. Och dessutom blivit börsnoterat. Själv har jag en liten aktiepost. Investeringen styrdes mer av hjärtat än hjärnan, ska erkännas. Mjölkmarknaden är hård och det är svårt att i längden slåss mot stora Arla.

Redan har Dalsspiramjölk mjölk synts till Åmålsbutiker. Man har lovat att bönderna ska få lite mer betalt. Hoppas det håller.

Fast å andra sidan behöver traktens hårt prövade Arlabönder också ha konsumenternas stöd. Så det är inte alldeles lätt för en gammal mjölkälskare att välja.

 

Förr var det vanligt med små mejerier. Jag kollade med gamle PD-journalisten och Tössekännaren Sten Lindström hur det varit i hans barndsomstrakter. Jodå, i Tösse har funnits två mejerier. Ett i Slängom och nära stationen. Ni får läsa mer detta och allt annat som timat i Lindströms Tössebok, som är på gång.

 

I dag är det dan före dan före doparedan, sa Kal ett par dagar före invigningen av OS.

  • Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.