2016-04-26 06:00

2016-04-26 08:41

Oro för både MP och trana

KRÖNIKA

Miljöpartiet är i gungning. Just när detta skrivs har Åsa Romson och Gustav Fridolin vid en blixtinkallad presskonferens meddelat att de i princip ställer sina platser till förfogande. Partikongressen om tre veckor får ta ställning.

Krisen utlöstes av att bostadsministern Mehmet Kaplan haft ytterst olämpliga kontakter, samt misstankar om att Miljöpartiet blivit en tummelplats för islamiska fundamentalister och rent är utsatt för organiserad infiltration.

Noll koll från Romson och Fridolin? Lite betänksam blir man över hur Yasri Khan – han som vägrar ta kvinnor i hand – ens kunde bli nominerad till MP:s partistyrelse. I en paneldebatt för några månader sen fick han frågan om det var rätt av Saudiarabien att avrätta ateister. Han kunde inte ge ett bestämt svar, bara komma med galet svammel. Tack och lov att han inte väljs in i MP:s partistyrelse.

Mesta folket i Miljöpartiet är naturligtvis goda och välmenande. Och partiet har onekligen betytt en hel del i viktiga samhällsfrågor. Därför är vad som nu utspelas sorgligt.

För ett par veckor sen anlände gårdens tranpar från vintervistet i Spanien eller kanske Tunisien. Så till oron för vad allt trassel inom Miljöpartiet kan medföra, ska nu läggas funderingar om vad räv och hök har för planer den här sommaren.

Våra tranor är i år ovanligt närgångna. De struttar omkring bara någon meter utanför köksfönstret. Intressant och grant. Fast nu är där bara en åt gången. Partnern ruvar säkert två ägg någonstans. Jag har för mig att båda makarna hjälps åt med varmhållningen.

Under häckningsperioden lär tranorna vara extremt uppmärksamma. Ständigt är en på vakt. Förr trodde folk att vakttranan höll en sten i sitt uppdragna ben. Somnade fågeln fungerade den fallande stenen som väckarklocka.

Förr nöjde sig inte folk med att titta på grannlåten. Trankött ansågs vara en delikatess. Till en festmåltid hos en engelsk biskop lär det ha gått åt ett par hundra tranor.

I Västergötland var man mer restriktiv. Man tyckte fågelns högersida smakade tran (hade transmak, höll jag på att skriva). Därför åt man på Västgötaslätten bara vänstra delen.

Efter denna historiska rundsväng vill jag bara önska att vi får se åtminstone en unge klara sig över sommaren. Men åtgången är stor även utan biskopar.

Krisen utlöstes av att bostadsministern Mehmet Kaplan haft ytterst olämpliga kontakter, samt misstankar om att Miljöpartiet blivit en tummelplats för islamiska fundamentalister och rent är utsatt för organiserad infiltration.

Noll koll från Romson och Fridolin? Lite betänksam blir man över hur Yasri Khan – han som vägrar ta kvinnor i hand – ens kunde bli nominerad till MP:s partistyrelse. I en paneldebatt för några månader sen fick han frågan om det var rätt av Saudiarabien att avrätta ateister. Han kunde inte ge ett bestämt svar, bara komma med galet svammel. Tack och lov att han inte väljs in i MP:s partistyrelse.

Mesta folket i Miljöpartiet är naturligtvis goda och välmenande. Och partiet har onekligen betytt en hel del i viktiga samhällsfrågor. Därför är vad som nu utspelas sorgligt.

För ett par veckor sen anlände gårdens tranpar från vintervistet i Spanien eller kanske Tunisien. Så till oron för vad allt trassel inom Miljöpartiet kan medföra, ska nu läggas funderingar om vad räv och hök har för planer den här sommaren.

Våra tranor är i år ovanligt närgångna. De struttar omkring bara någon meter utanför köksfönstret. Intressant och grant. Fast nu är där bara en åt gången. Partnern ruvar säkert två ägg någonstans. Jag har för mig att båda makarna hjälps åt med varmhållningen.

Under häckningsperioden lär tranorna vara extremt uppmärksamma. Ständigt är en på vakt. Förr trodde folk att vakttranan höll en sten i sitt uppdragna ben. Somnade fågeln fungerade den fallande stenen som väckarklocka.

Förr nöjde sig inte folk med att titta på grannlåten. Trankött ansågs vara en delikatess. Till en festmåltid hos en engelsk biskop lär det ha gått åt ett par hundra tranor.

I Västergötland var man mer restriktiv. Man tyckte fågelns högersida smakade tran (hade transmak, höll jag på att skriva). Därför åt man på Västgötaslätten bara vänstra delen.

Efter denna historiska rundsväng vill jag bara önska att vi får se åtminstone en unge klara sig över sommaren. Men åtgången är stor även utan biskopar.

  • Sune Tholin