2016-04-19 06:00

2016-04-19 06:00

I dag lite PK-fritt

KRÖNIKA

En vanlig uppfattning – nog välgrundad – är att PK har erövrat Sverige. Inte PKK utan bara PK. Det är som ni vet en förkortning av ”politiskt korrekt”, dvs. att man inte får tala om saker som det allra minsta kan uppfattas som utpekande och/eller kränkande mot grupper av människor.

I grunden är det säkert en förnuftig begränsning. Men ibland känns det kvävande när PK hämmar diskussion om livsviktiga företeelser i vårt samhälle.

Förra veckan sa polischefen Tomas Jansson i Borås att man där gjort en kartläggning och är säker på att man i hans område finns ett hundratal IS-sympatisörer.

– Det ser nog likadant ut i hela landet, menar han.

Låter inte bra. Så oroande att jag struntar i PK och ställer tre raka frågor till polis och kommunens invandringsansvarige: Hur är läget i Åmål? Har ni koll? Vad gör ni?

Det har gått några år. Så nu kan jag berätta att det även ute på till synes laglydiga Vänern kan hända hemska saker. Döm själva..

Lillbrorsan hade mönstrat på en liten fraktbåt som jungman med uppgift att även jobba som kock. Det blåste friskt när man lämnade Lidköping. Sen man rundat Kållandsö slog skepparn stopp i maskin. Fartyget rullade kraftigt i den höga sjön.

Från land stack en roddbåt ut med ett par gubbar vid årorna. Efter stort besvär kom dom långsides fartyget. Ombord hissades en stor korg med gädda, vilket återgäldades med två helflaskor Koskenkorva och en limpa cigaretter.

Närmaste veckan var det i mässen gädda på matsedeln varje dag. Kockjungmannen försökte variera. Ute på Nordsjön började fisken enligt brorsan smaka tvål. Då var myteriet nära.

Förra veckan talade vi ju om kungen som på en väg i Småland knyckte blommorna från gumman. Som alla uppmärksamma PD-läsare såg slarvade jag med ordningsnumret. Den Gustaf Adolf det gällde var VI. Såna misstag hade aldrig de gamla romarna aldrig gjort.

I förra årets utgåva av Örnäsposten berättade Lasse Lundin om utvandrare för längesen från Tösse till Söderhavet. På Tonga finns därför ännu i dag folk som heter Johansson

När ni nästa gång besöker Tongas huvudstad – den heter som väl alla vet Nuku’alofa –besök konsulatet. På väggen där hänger en inramning av konsulns utnämning signerad av vår konung Carl XVI Gustaf. Samt Tösse IF:s klubbvimpel.

I grunden är det säkert en förnuftig begränsning. Men ibland känns det kvävande när PK hämmar diskussion om livsviktiga företeelser i vårt samhälle.

Förra veckan sa polischefen Tomas Jansson i Borås att man där gjort en kartläggning och är säker på att man i hans område finns ett hundratal IS-sympatisörer.

– Det ser nog likadant ut i hela landet, menar han.

Låter inte bra. Så oroande att jag struntar i PK och ställer tre raka frågor till polis och kommunens invandringsansvarige: Hur är läget i Åmål? Har ni koll? Vad gör ni?

Det har gått några år. Så nu kan jag berätta att det även ute på till synes laglydiga Vänern kan hända hemska saker. Döm själva..

Lillbrorsan hade mönstrat på en liten fraktbåt som jungman med uppgift att även jobba som kock. Det blåste friskt när man lämnade Lidköping. Sen man rundat Kållandsö slog skepparn stopp i maskin. Fartyget rullade kraftigt i den höga sjön.

Från land stack en roddbåt ut med ett par gubbar vid årorna. Efter stort besvär kom dom långsides fartyget. Ombord hissades en stor korg med gädda, vilket återgäldades med två helflaskor Koskenkorva och en limpa cigaretter.

Närmaste veckan var det i mässen gädda på matsedeln varje dag. Kockjungmannen försökte variera. Ute på Nordsjön började fisken enligt brorsan smaka tvål. Då var myteriet nära.

Förra veckan talade vi ju om kungen som på en väg i Småland knyckte blommorna från gumman. Som alla uppmärksamma PD-läsare såg slarvade jag med ordningsnumret. Den Gustaf Adolf det gällde var VI. Såna misstag hade aldrig de gamla romarna aldrig gjort.

I förra årets utgåva av Örnäsposten berättade Lasse Lundin om utvandrare för längesen från Tösse till Söderhavet. På Tonga finns därför ännu i dag folk som heter Johansson

När ni nästa gång besöker Tongas huvudstad – den heter som väl alla vet Nuku’alofa –besök konsulatet. På väggen där hänger en inramning av konsulns utnämning signerad av vår konung Carl XVI Gustaf. Samt Tösse IF:s klubbvimpel.