2016-04-05 06:00

2016-04-05 06:00

Gustav V blev aldrig kung

KRÖNIKA:

Om allt hade gått väl skulle han blivit Gustav V. Men först några rader om gamle bekantingen Sven Yrvind.

Första gången han dök upp i Åmål hette han ännu Lundin. Väl 25 år sen? Ett par besök till har det blivit. Senast för några år sen, då han berättade om tremetersbåten han byggde för en ny långsegling.

Men nu har jag förstått att han överger detta projekt och i stället satsar på ett storbygge. Hela 4,5 meter lång. Farkosten ska småningom ta honom till Nya Zeeland.

Vår intressante vän Sven har åren för sig, så allt talar för ännu en långsegling. Han ska ju bara fylla 77 år. Vi följer noga fortsättningen.

Som ni säkert minns håller Yrvind numera till i Västervik. Film finns på sittbrunnen.se.

 

Senaste tiden har svenska kungarna Burislev, Kol och Edmund Slemme förekommit i denna spalt. För att skapa balans – alla gillar ju inte kungar – blir det i dag några rader om en som inte blev svensk kung. Att inte bli svensk regent är i och för sig ytterst vanligt, men ändå.

Hursomhelst är det en intressant historia. Prins Gustav var som son till Gustav IV Adolf Sveriges kronprins. Men när fadern 1809 störtades, blev hela kungliga familjen landsförvisad. Materiellt led den ingen nöd. Släktingar i Europas kungahus hjälpte de sina. Kejsaren i Österrike gav kronprinsen titeln ”prins av Wasa”.

I Stockholm styrde Karl Johan. Denne kände sig hotad av de krafter som ville återinsätta Vasaätten. En lag kom som stipulerade dödsstraff för den som bara nämnde prins Gustav. Senare hotade Bernadotte Nederländerna med krig för att man där kallat Gustav ”prins av Sverige”. Lite förföljesemani hade nog eljest kloke Jean Baptiste.

 

1877 avled Gustav. Strikt var han rättmätig arvtagare till konungatiteln i Sverige. Inte mindre än fem gånger kunde han vid tronskiften göra anspråk på kronan. Fast när Oscar II blev kung 1872 kom ingen protest från Vasaprinsen.

1884 tillät Oscar II att Gustavs kista fick komma till Sverige och placeras i Riddarholmskyrkan.

Vid något tillfälle hade tidningen ”Söndags-Nisse” (skämttidning som gavs ut 1862–1924) en satir om den sjukliga rädslan i Sverige för att ha med Gustav att göra.

– Bra skrivet. Men vad betyder egentligen ”nisse”? undrade gamle prinsen av Wasa.

Första gången han dök upp i Åmål hette han ännu Lundin. Väl 25 år sen? Ett par besök till har det blivit. Senast för några år sen, då han berättade om tremetersbåten han byggde för en ny långsegling.

Men nu har jag förstått att han överger detta projekt och i stället satsar på ett storbygge. Hela 4,5 meter lång. Farkosten ska småningom ta honom till Nya Zeeland.

Vår intressante vän Sven har åren för sig, så allt talar för ännu en långsegling. Han ska ju bara fylla 77 år. Vi följer noga fortsättningen.

Som ni säkert minns håller Yrvind numera till i Västervik. Film finns på sittbrunnen.se.

 

Senaste tiden har svenska kungarna Burislev, Kol och Edmund Slemme förekommit i denna spalt. För att skapa balans – alla gillar ju inte kungar – blir det i dag några rader om en som inte blev svensk kung. Att inte bli svensk regent är i och för sig ytterst vanligt, men ändå.

Hursomhelst är det en intressant historia. Prins Gustav var som son till Gustav IV Adolf Sveriges kronprins. Men när fadern 1809 störtades, blev hela kungliga familjen landsförvisad. Materiellt led den ingen nöd. Släktingar i Europas kungahus hjälpte de sina. Kejsaren i Österrike gav kronprinsen titeln ”prins av Wasa”.

I Stockholm styrde Karl Johan. Denne kände sig hotad av de krafter som ville återinsätta Vasaätten. En lag kom som stipulerade dödsstraff för den som bara nämnde prins Gustav. Senare hotade Bernadotte Nederländerna med krig för att man där kallat Gustav ”prins av Sverige”. Lite förföljesemani hade nog eljest kloke Jean Baptiste.

 

1877 avled Gustav. Strikt var han rättmätig arvtagare till konungatiteln i Sverige. Inte mindre än fem gånger kunde han vid tronskiften göra anspråk på kronan. Fast när Oscar II blev kung 1872 kom ingen protest från Vasaprinsen.

1884 tillät Oscar II att Gustavs kista fick komma till Sverige och placeras i Riddarholmskyrkan.

Vid något tillfälle hade tidningen ”Söndags-Nisse” (skämttidning som gavs ut 1862–1924) en satir om den sjukliga rädslan i Sverige för att ha med Gustav att göra.

– Bra skrivet. Men vad betyder egentligen ”nisse”? undrade gamle prinsen av Wasa.

  • Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.