2016-04-02 06:00

2016-04-02 06:00

Värdens måsvänligaste stad

GÄSTKRÖNIKÖREN: Bibbi Moberg

Nu är det snart våren och våra måsar vaknar till liv och bildar familjer. Jag lämnade i höstas in ett medborgarförlag, vi som bor i Åmål kommun kan göra detta.

Förslaget var att det skulle sättas upp så kallade spikmattor runt hustaken för att förhindra att måsarna bygger sina bon. Nu vet jag att det tar lång tid att få ett medborgarförslag besvarat, och förslaget kanske inte var så välskrivet, men jag tror att det framkom vad jag menade.


Det ska bli spännande att få se hur våren med måsarna kommer att bli. När måsarna bildar familj så blir de som förbytta. De flaxar och skriker och vem skulle inte göra det när det gäller ens egna ungar. Vi skyddar ju också våra ungar. Ja, inte alla föräldrar gör det, men förhoppningsvis de flesta.

Jag tänker ibland att inte alla föräldrar skyddar den sina, man ser ju exempel på barn som springer vind för våg. Ofta är det hunden som är den viktigaste i familjen.

Nu är det ju så att vi människor inte är att betrakta som en sanitär olägenhet, men det är ju måsarna. Vi skiter ju inte från himlen, men vi skräpar ner på marken, med diverse saker som vi bara kastar från oss. Och vi skränar inte så mycket. Ja, det skränas kanske en del under helgkvällarna, av ungdomarna som tillbringar kvällar och nätter runt torget.


Tänk när sommaren kommer och om den blir solig, måste då stadens innevånare gå omkring med paraply under sina promenader, för att skydda sig för måsarnas avföring. Och ha hörselskydd mot oväsendet och något att försvara sig med.

Det vore också lämpligt att vår turistbyrå informerar de turister som kan tänkas besöka vår stad, så att de vet hur de ska skydda sig. Skulle tänka mig att korvkioskerna är de som är mest nöjda, för de får sälja mer korv, det har berättats att måsarna är så fräcka, att de dyker ner och nappar åt sig korvarna från deras kunder.

Det är troligen dags att döpa om Åmål till värdens måsvänligaste stad.

 

Nu är det snart våren och våra måsar vaknar till liv och bildar familjer. Jag lämnade i höstas in ett medborgarförlag, vi som bor i Åmål kommun kan göra detta.

Förslaget var att det skulle sättas upp så kallade spikmattor runt hustaken för att förhindra att måsarna bygger sina bon. Nu vet jag att det tar lång tid att få ett medborgarförslag besvarat, och förslaget kanske inte var så välskrivet, men jag tror att det framkom vad jag menade.


Det ska bli spännande att få se hur våren med måsarna kommer att bli. När måsarna bildar familj så blir de som förbytta. De flaxar och skriker och vem skulle inte göra det när det gäller ens egna ungar. Vi skyddar ju också våra ungar. Ja, inte alla föräldrar gör det, men förhoppningsvis de flesta.

Jag tänker ibland att inte alla föräldrar skyddar den sina, man ser ju exempel på barn som springer vind för våg. Ofta är det hunden som är den viktigaste i familjen.

Nu är det ju så att vi människor inte är att betrakta som en sanitär olägenhet, men det är ju måsarna. Vi skiter ju inte från himlen, men vi skräpar ner på marken, med diverse saker som vi bara kastar från oss. Och vi skränar inte så mycket. Ja, det skränas kanske en del under helgkvällarna, av ungdomarna som tillbringar kvällar och nätter runt torget.


Tänk när sommaren kommer och om den blir solig, måste då stadens innevånare gå omkring med paraply under sina promenader, för att skydda sig för måsarnas avföring. Och ha hörselskydd mot oväsendet och något att försvara sig med.

Det vore också lämpligt att vår turistbyrå informerar de turister som kan tänkas besöka vår stad, så att de vet hur de ska skydda sig. Skulle tänka mig att korvkioskerna är de som är mest nöjda, för de får sälja mer korv, det har berättats att måsarna är så fräcka, att de dyker ner och nappar åt sig korvarna från deras kunder.

Det är troligen dags att döpa om Åmål till värdens måsvänligaste stad.

 

  • Bibbi Moberg