2016-02-06 06:00

2016-02-06 06:00

Sluta håna Anna Book

Beslutet i Västra Götalansregionens fullmäktige i tisdags var det väntade. Offentliga sektorn vill inte driva vårdcentral i Åmål, utan lämnar över ansvaret till privata aktörer.

De anställda på Närhälsans vårdcentral i Åmål har visat styrka och professionalism och jobbat på oklanderligt under den här svåra perioden. Hittills finns inget som tyder på att en övergång skulle bli något annat än smärtfri. Vårdförbundet är heller inte direkt emot privatiseringsövergången.

Men nu krävs av hälso- och sjukvårdnämnden att den ger klara, tydliga och helst snabba besked om vårdcentralens framtid. Dels för de anställdas skull, men framför allt för alla de 6100 patienter som är listade. Oron skulle dämpas med garantier från nämnden.

Jag trodde annars det var det man använde skattepengar till, att ta in pengar inom på förhand givet område – säg en region – för att sedan fördela pengarna inom området så att alla medborgare kan få en likvärdig service, säg inom exempelvis vårdsektorn.

Det som i den offentliga sektorn klarat av på många år, ska nu alltså privata aktörer fixa på ett kick. Att döma av vårdkoncernen Praktikertjänst är trollformeln delägarskap. Deras vårdcentraler drivs av en eller flera läkare som jobbar där – och de är också delaktiga i koncernen.

Veckans roligaste jobb: Ragga bild och snacka med Åmåls fotbollsexporter David Johannesson och Egzon Binaku efter matchen mellan Häcken och Gais. Ska bli fantastiskt kul att följa deras framfart i allsvenskan respektive Superettan i sommar.

Gais är en klassiker, en klubb med lite skit under naglarna, vars fans andas morgonluft inför säsongen. Det får mig att minnas en ramsa jag hört från Gårda från förr i tiden:

Gais spelar boll, spelar 8-0, spelar utan boll, spelar ingen roll.

Till sist måste jag rycka ut till Anna Books försvar. Varför är just hon lovligt villebråd efter diskvalificeringen i Melodifestivalen? Eller är det för att det handlar om musik?

Det finns kanske viktigare saker än Mello här i världen, men varför jämföra med krig och cancer som en del gjort? Jämför i stället med idrott. Jag skulle vilja hör hur tongångarna gått om en svensk idrottsstjärna som förberett sig i fyra månader för något denne sett fram emot i flera år, diskats två dagar före start på grund av ett fel som det moldaviska förbundet gjort sig skyldig till.

Då skulle vi från press, radio och tv hört ren indignation.

Beslutet i Västra Götalansregionens fullmäktige i tisdags var det väntade. Offentliga sektorn vill inte driva vårdcentral i Åmål, utan lämnar över ansvaret till privata aktörer.

De anställda på Närhälsans vårdcentral i Åmål har visat styrka och professionalism och jobbat på oklanderligt under den här svåra perioden. Hittills finns inget som tyder på att en övergång skulle bli något annat än smärtfri. Vårdförbundet är heller inte direkt emot privatiseringsövergången.

Men nu krävs av hälso- och sjukvårdnämnden att den ger klara, tydliga och helst snabba besked om vårdcentralens framtid. Dels för de anställdas skull, men framför allt för alla de 6100 patienter som är listade. Oron skulle dämpas med garantier från nämnden.

Jag trodde annars det var det man använde skattepengar till, att ta in pengar inom på förhand givet område – säg en region – för att sedan fördela pengarna inom området så att alla medborgare kan få en likvärdig service, säg inom exempelvis vårdsektorn.

Det som i den offentliga sektorn klarat av på många år, ska nu alltså privata aktörer fixa på ett kick. Att döma av vårdkoncernen Praktikertjänst är trollformeln delägarskap. Deras vårdcentraler drivs av en eller flera läkare som jobbar där – och de är också delaktiga i koncernen.

Veckans roligaste jobb: Ragga bild och snacka med Åmåls fotbollsexporter David Johannesson och Egzon Binaku efter matchen mellan Häcken och Gais. Ska bli fantastiskt kul att följa deras framfart i allsvenskan respektive Superettan i sommar.

Gais är en klassiker, en klubb med lite skit under naglarna, vars fans andas morgonluft inför säsongen. Det får mig att minnas en ramsa jag hört från Gårda från förr i tiden:

Gais spelar boll, spelar 8-0, spelar utan boll, spelar ingen roll.

Till sist måste jag rycka ut till Anna Books försvar. Varför är just hon lovligt villebråd efter diskvalificeringen i Melodifestivalen? Eller är det för att det handlar om musik?

Det finns kanske viktigare saker än Mello här i världen, men varför jämföra med krig och cancer som en del gjort? Jämför i stället med idrott. Jag skulle vilja hör hur tongångarna gått om en svensk idrottsstjärna som förberett sig i fyra månader för något denne sett fram emot i flera år, diskats två dagar före start på grund av ett fel som det moldaviska förbundet gjort sig skyldig till.

Då skulle vi från press, radio och tv hört ren indignation.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.