2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Rätt – men inte lätt beslut

KRÖNIKA

Så blev det då ett beslut i frågan om flytt av elever mellan grundskolorna Rösparksskolan och Södra skolan. Frågan om skolflytten har egentligen inget med frågan om vi ska ha en eller två grundskolor i centrala Åmål i bakvattnet av mögelskandalen på Rösa, att göra.

Skolflytten blev akut i takten med att tillströmningen av nytillkomna ökade. Därtill finns akut lokalbrist och lärarbrist.

Även den här frågan kan kännas ha varit lite taffligt hanterat av både tjänstemän och politiker, men ett snabbt beslut krävdes och helt enligt på förhand givna förutsättningar togs beslutet så i onsdags. Och det blev som det för det mesta blir: enligt förslaget.

För politikerna i barn- och utbildningsnämnden var det säkert inget lätt beslut att ta. Nu togs beslut om en flytt av elever och det var bra. Alternativet hade varit värre.

Apropå skolan. Veckans blodtryckshöjare för min del, var lundaprofessorn Dick Harrisons öppna brev om situationen på historiska institutionen vid Lunds universitet.

Han pressas av rektorer och chefer att sänka nivån på uppsatserna, sänka kraven när det gäller tentamen och till och med dela ut frågorna i förväg – för att få igenom så många elever som möjligt. Eftersom universiteten får betalt efter hur många studenter som bakas.

Det är ju inte klokt! Det fattar ju vilken småunge som helst att med den ordningen urholkas kunskapsnivån. Universiteten tävlar med varandra om att examinera så många studenter som möjligt.

Gymnasiet har blivit det nya högstadiet – alla måste gå – och universitetet har blivit det nya gymnasiet.

Tydligen vad gäller utbildningsnivå också.

För att sätta det hela i perspektiv så gick 15 000 studenter på Lunds universitet på 1940-talet. Nu är de 40 000! Lägg därtill alla elever på andra klassiska universitetsorter. Dessutom alla andra universitet som ploppat upp runt om i landet, bland annat i Karlstad. Går alla unga på universitet eller högskola?

Själv har jag gått livets universitet.

Ni har också säkert hört om den 17-åring som övningskörde i nästan 200 kilometer i timmen med sin mamma. Som handledare räknas hon som förare vid en övningskörning. När polisen stoppade bilen utanför Skövde satt mamman dessutom och pratade i mobil.

Men hon friades i tingsrätten. Rätten menade att hon inte kunde ingripa i situationen och jämställde situationen med ett tekniskt fel på bilen.

Hur kan det bli så?

Enligt EU-direktiv ska det bli 16-årsgräns för sociala medier.

Det kan ju va nåt!

Så blev det då ett beslut i frågan om flytt av elever mellan grundskolorna Rösparksskolan och Södra skolan. Frågan om skolflytten har egentligen inget med frågan om vi ska ha en eller två grundskolor i centrala Åmål i bakvattnet av mögelskandalen på Rösa, att göra.

Skolflytten blev akut i takten med att tillströmningen av nytillkomna ökade. Därtill finns akut lokalbrist och lärarbrist.

Även den här frågan kan kännas ha varit lite taffligt hanterat av både tjänstemän och politiker, men ett snabbt beslut krävdes och helt enligt på förhand givna förutsättningar togs beslutet så i onsdags. Och det blev som det för det mesta blir: enligt förslaget.

För politikerna i barn- och utbildningsnämnden var det säkert inget lätt beslut att ta. Nu togs beslut om en flytt av elever och det var bra. Alternativet hade varit värre.

Apropå skolan. Veckans blodtryckshöjare för min del, var lundaprofessorn Dick Harrisons öppna brev om situationen på historiska institutionen vid Lunds universitet.

Han pressas av rektorer och chefer att sänka nivån på uppsatserna, sänka kraven när det gäller tentamen och till och med dela ut frågorna i förväg – för att få igenom så många elever som möjligt. Eftersom universiteten får betalt efter hur många studenter som bakas.

Det är ju inte klokt! Det fattar ju vilken småunge som helst att med den ordningen urholkas kunskapsnivån. Universiteten tävlar med varandra om att examinera så många studenter som möjligt.

Gymnasiet har blivit det nya högstadiet – alla måste gå – och universitetet har blivit det nya gymnasiet.

Tydligen vad gäller utbildningsnivå också.

För att sätta det hela i perspektiv så gick 15 000 studenter på Lunds universitet på 1940-talet. Nu är de 40 000! Lägg därtill alla elever på andra klassiska universitetsorter. Dessutom alla andra universitet som ploppat upp runt om i landet, bland annat i Karlstad. Går alla unga på universitet eller högskola?

Själv har jag gått livets universitet.

Ni har också säkert hört om den 17-åring som övningskörde i nästan 200 kilometer i timmen med sin mamma. Som handledare räknas hon som förare vid en övningskörning. När polisen stoppade bilen utanför Skövde satt mamman dessutom och pratade i mobil.

Men hon friades i tingsrätten. Rätten menade att hon inte kunde ingripa i situationen och jämställde situationen med ett tekniskt fel på bilen.

Hur kan det bli så?

Enligt EU-direktiv ska det bli 16-årsgräns för sociala medier.

Det kan ju va nåt!

  • Ove Rydh