2015-12-12 09:18

2015-12-12 09:18

Elevflytt irriterar föräldrar

I tisdags satt jag på skolbänken igen. Den här gången lärde jag mig om sociala medier. Samtidigt som det är ett fantastiskt kontaktmedium, så är sociala medier lite av en kloak. I informationsflödet rinner faktiskt en hel del föroreningar förbi.

Men numera är det en viktig kanal för medieföretag. Så många som 70 procent av alla invånare i Sverige använder sig av sociala medier och hälften av oss är inne på någon sida varje dag. Bland 16–25-åringar är siffran 94 procent!

Alltid nyttigt att lära sig något nytt. Från grunden. Så se upp för mig på Fejsbuuk.

Det verkar som om tjänstemän i Åmåls kommun på nytt försökt ta ett beslut lite smidigt, för att skynda på processen. Men beslutsfattarna borde kanske ha förstått att en flytt av skolelever både engagerar och irriterar. Och att förslaget ändå någon gång måste poppa upp till ytan.

Beslutsprocessen borde förstås ha varit bättre förankrad. Inte ens lärarna kände till planerna. Nu verkar de anställda ändå inse att något måste göras, men jag förstår inte att förvaltningschef Catrin Eriksson inte såg till att få med sig lärarna på tåget först.

Då hade hon åtminstone sluppit utkämpa kriget på två fronter.

Skolungdomarna i Umeå agerade smart och fick måltidschefen att ändra sig. Hon hade först strukit julmusten från elevernas traditionella jullunch, med hänvisning till den höga sockerhalten. Men hon ändrade sig sedan eleverna skrivit en debattartikel i Västerbottens-Kuriren, där de hotade med att i framtiden ”ta bort kaffet från era ålderdomshem”. Motiveringen till att musten nu är tillbaka på julbordet: ”Vi vill ju inte förstöra julstämningen”.

Denna helg avslutas klimatförhandlingarna i Paris och där har politikerna kanske jordens svåraste uppdrag. Något måste göras för att åtminstone minska den globala uppvärmningen. Fast nog känns det mer som väderutjämning, än som uppvärmning. I Sverige är det samma väder vid jul som i juli...

I Stockholm i söndags var det lika varmt som på midsommarafton i år, nämligen tolv grader. Om jag inte minns fel så var det likadant i fjol.

Själv kan jag tänka mig snö och kyla i jul ­– om vi får en varmare sommar nästa år.

Nästa vecka rapporterar jag från Skåne, där julefriden då väntas ha infunnit sig.

I Skåne gillar di mad och där var det en gång en dräng som var väldigt imponerad av utbudet på lasarettet i Lund:

”Darr feck en smör pau bröed å smör i gröden och smör pau terrmomedaren!”

 

 

Men numera är det en viktig kanal för medieföretag. Så många som 70 procent av alla invånare i Sverige använder sig av sociala medier och hälften av oss är inne på någon sida varje dag. Bland 16–25-åringar är siffran 94 procent!

Alltid nyttigt att lära sig något nytt. Från grunden. Så se upp för mig på Fejsbuuk.

Det verkar som om tjänstemän i Åmåls kommun på nytt försökt ta ett beslut lite smidigt, för att skynda på processen. Men beslutsfattarna borde kanske ha förstått att en flytt av skolelever både engagerar och irriterar. Och att förslaget ändå någon gång måste poppa upp till ytan.

Beslutsprocessen borde förstås ha varit bättre förankrad. Inte ens lärarna kände till planerna. Nu verkar de anställda ändå inse att något måste göras, men jag förstår inte att förvaltningschef Catrin Eriksson inte såg till att få med sig lärarna på tåget först.

Då hade hon åtminstone sluppit utkämpa kriget på två fronter.

Skolungdomarna i Umeå agerade smart och fick måltidschefen att ändra sig. Hon hade först strukit julmusten från elevernas traditionella jullunch, med hänvisning till den höga sockerhalten. Men hon ändrade sig sedan eleverna skrivit en debattartikel i Västerbottens-Kuriren, där de hotade med att i framtiden ”ta bort kaffet från era ålderdomshem”. Motiveringen till att musten nu är tillbaka på julbordet: ”Vi vill ju inte förstöra julstämningen”.

Denna helg avslutas klimatförhandlingarna i Paris och där har politikerna kanske jordens svåraste uppdrag. Något måste göras för att åtminstone minska den globala uppvärmningen. Fast nog känns det mer som väderutjämning, än som uppvärmning. I Sverige är det samma väder vid jul som i juli...

I Stockholm i söndags var det lika varmt som på midsommarafton i år, nämligen tolv grader. Om jag inte minns fel så var det likadant i fjol.

Själv kan jag tänka mig snö och kyla i jul ­– om vi får en varmare sommar nästa år.

Nästa vecka rapporterar jag från Skåne, där julefriden då väntas ha infunnit sig.

I Skåne gillar di mad och där var det en gång en dräng som var väldigt imponerad av utbudet på lasarettet i Lund:

”Darr feck en smör pau bröed å smör i gröden och smör pau terrmomedaren!”

 

 

  • Ove Rydh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.