2015-11-21 06:00

2015-11-21 06:00

Overklig nyhet om vården

Det känns overkligt att rapportera nyheten om att landstinget (ja, jag vet att det heter regionen) lägger ned vårdcentralen i Åmål. Den offentliga sjukvården drar sig ur, lämnar w.o, försvinner bort.

Åmål är ju ändå en centralort... Eller?

Den moderatledda primärvårdsstyrelsen har kommit fram till att fem av Närhälsans vårdcentraler ska läggas ned, bland dem alltså Åmåls. Det skulle alltså inte finnas någon offentlig vårdcentral kvar här. I Åmål har Närhälsan och den privata vårdcentralen Balderkliniken ungefär lika många listade patienter. Men de äldsta och sjukaste, de mest vårdkrävande, finns hos Närhälsan.

Vad händer med dem nu?

Primärvårdsstyrelsens ordförande Ann-Sofie Alm säger att privata aktörer står på kö för att ta över, när det offentliga sviker. Men vad finns det för garantier att dessa ska lyckas bättre med att driva vårdcentral i Åmål?

Är det kanske enklare att komma undan med en vårdcentralnedläggelse, där det redan finns konkurrerande vårdcentraler på orten? Eller är det till och med så att landstinget passar på att lägga ned en vårdcentral i ett område, där de redan försäkrat sig om att det finns privata aktörer som är villiga att ta över?

För som huvudman för sjukvården har landstinget faktiskt ansvar för att erbjuda vård – om ingen annan gör det.

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) är snabbt ute och fördömer, ska göra allt för att stoppa beslutet, säger han. Det är förstås ett regionalpolitiskt utspel. Rent av populistiskt. Socialdemokraterna kan ju knappast slå sig för bröstet, eftersom de delvis är med på privatiseringståget. Men S i Åmål kunde väl aldrig tänka sig att landstinget skulle lägga ned vårdcentralen HÄR.

Centerpartisten Anne Sörqvist är mer rak och följer sin linje. Ekonomiskt bär det sig inte att driva en vårdcentral i Åmål. Då ska landstinget heller inte göra det.

Det är förstås paradoxalt att Åmålspolitiker av olika färger nu tänker göra vad de kan för att förhindra avlövningen och nedmonteringen av den offentliga sektorn. När den drabbar Åmål.

De flesta betalar skatt för att de vill att sånt här ska fungera. Oavsett offentlig eller privat vård borde fortsatt hög vårdkvalitet kunna garanteras.

Det har med Åmålsbornas trygghet att göra.

Det känns overkligt att rapportera nyheten om att landstinget (ja, jag vet att det heter regionen) lägger ned vårdcentralen i Åmål. Den offentliga sjukvården drar sig ur, lämnar w.o, försvinner bort.

Åmål är ju ändå en centralort... Eller?

Den moderatledda primärvårdsstyrelsen har kommit fram till att fem av Närhälsans vårdcentraler ska läggas ned, bland dem alltså Åmåls. Det skulle alltså inte finnas någon offentlig vårdcentral kvar här. I Åmål har Närhälsan och den privata vårdcentralen Balderkliniken ungefär lika många listade patienter. Men de äldsta och sjukaste, de mest vårdkrävande, finns hos Närhälsan.

Vad händer med dem nu?

Primärvårdsstyrelsens ordförande Ann-Sofie Alm säger att privata aktörer står på kö för att ta över, när det offentliga sviker. Men vad finns det för garantier att dessa ska lyckas bättre med att driva vårdcentral i Åmål?

Är det kanske enklare att komma undan med en vårdcentralnedläggelse, där det redan finns konkurrerande vårdcentraler på orten? Eller är det till och med så att landstinget passar på att lägga ned en vårdcentral i ett område, där de redan försäkrat sig om att det finns privata aktörer som är villiga att ta över?

För som huvudman för sjukvården har landstinget faktiskt ansvar för att erbjuda vård – om ingen annan gör det.

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) är snabbt ute och fördömer, ska göra allt för att stoppa beslutet, säger han. Det är förstås ett regionalpolitiskt utspel. Rent av populistiskt. Socialdemokraterna kan ju knappast slå sig för bröstet, eftersom de delvis är med på privatiseringståget. Men S i Åmål kunde väl aldrig tänka sig att landstinget skulle lägga ned vårdcentralen HÄR.

Centerpartisten Anne Sörqvist är mer rak och följer sin linje. Ekonomiskt bär det sig inte att driva en vårdcentral i Åmål. Då ska landstinget heller inte göra det.

Det är förstås paradoxalt att Åmålspolitiker av olika färger nu tänker göra vad de kan för att förhindra avlövningen och nedmonteringen av den offentliga sektorn. När den drabbar Åmål.

De flesta betalar skatt för att de vill att sånt här ska fungera. Oavsett offentlig eller privat vård borde fortsatt hög vårdkvalitet kunna garanteras.

Det har med Åmålsbornas trygghet att göra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.