2015-11-14 06:00

2015-11-14 06:00

Skrämmande om nätmobbning

KRÖNIKA

Läser i Journalistförbundets tidning att Annika Lantz och kompani i redaktionen för Lantzkampen i P1 slår sig för bröstet med att de var först med nyheten om att koltrasten utsetts till Sveriges nationalfågel.

Blev lite förvånad. Jag är nämligen ganska säker på att det var jag – det vill säga PD. Men hur många känner till det? Och spelar det någon roll?

Ja, för mig gör det fortfarande det. Jag är nyhetsknarkare och går igång när jag kan få vara med i hetluften på riktigt. Som när Sveriges nationalfågel utses.

För oss på PD är det inget ovanligt att vi är först med en nyhet – inte när det gäller Åmål. Men det räcker kanske inte längre. Numera slåss vi också med sociala medier. Därifrån hämtar allt fler sin information. Där hamnar ”nyheter” snabbt, nästan innan de hänt, och ”sanningar” slås fast. Farligt snabbt ibland.

Jag ser lokaltidningen som ett plank mitt i byn, som en anslagstavla. Vi samlar information om vad som händer på bygden och serverar det sedan i stort och smått till våra läsare. En bra sammanfattning. Och det ska vara sant och relevant. Annars går vi inte ut med det.

Jag tror fortfarande att det finns en marknad för lokala medier som PD.

 

Men hur var det nu med nyheten om koltrasten? Jo, jag hade ett lagom hål i tidningen för texten den fredagen, främst för att berätta hur det gått för Dalslands landskapsfågel korpen. Jag trodde beskedet skulle komma under dagen, men det dröjde. Jag gav mig inte utan ringde runt i Sveriges ornitologiska förening och fick till slut tag på ordföranden. Som precis klev ut från mötet där beslutet tagits.

Naturligtvis webbade jag direkt.

 

Sms och kommentatorsfält i sociala medier är de vanligaste kanalerna för näthat och digital mobbning. Enligt en anonym undersökning som Länsförsäkringar genomfört på västsvenska grundskolor, så är det vanligaste ordet som västsvenska barn kallar varandra vid nätmobbning:

”Hora.”

Därefter kommer ”fitta”, ”du är tjock”, ”kuk” och ”bögjävel”.

Jag använder vanligtvis inte fula ord i mina texter och jag var här noga med att bädda in dem i citationstecken. Men jag väljer ändå att vara tydlig för att visa en verklighet som våra barn och ungdomar lever med varje dag.

Vi vuxna är skrämmande ovetande om mobbningen på nätet. Det inser vi nu, vi vuxna som tittat på Morgans mission. Det allra värsta, som ingen skulle drömma att konfrontera en levande människa med, skrivs på nätet. Barn som uppmanar andra barn att ta livet av sig...

Den första frågan som kommer till en: Är det ens lagligt?

Ove Rydh

 

 

Blev lite förvånad. Jag är nämligen ganska säker på att det var jag – det vill säga PD. Men hur många känner till det? Och spelar det någon roll?

Ja, för mig gör det fortfarande det. Jag är nyhetsknarkare och går igång när jag kan få vara med i hetluften på riktigt. Som när Sveriges nationalfågel utses.

För oss på PD är det inget ovanligt att vi är först med en nyhet – inte när det gäller Åmål. Men det räcker kanske inte längre. Numera slåss vi också med sociala medier. Därifrån hämtar allt fler sin information. Där hamnar ”nyheter” snabbt, nästan innan de hänt, och ”sanningar” slås fast. Farligt snabbt ibland.

Jag ser lokaltidningen som ett plank mitt i byn, som en anslagstavla. Vi samlar information om vad som händer på bygden och serverar det sedan i stort och smått till våra läsare. En bra sammanfattning. Och det ska vara sant och relevant. Annars går vi inte ut med det.

Jag tror fortfarande att det finns en marknad för lokala medier som PD.

 

Men hur var det nu med nyheten om koltrasten? Jo, jag hade ett lagom hål i tidningen för texten den fredagen, främst för att berätta hur det gått för Dalslands landskapsfågel korpen. Jag trodde beskedet skulle komma under dagen, men det dröjde. Jag gav mig inte utan ringde runt i Sveriges ornitologiska förening och fick till slut tag på ordföranden. Som precis klev ut från mötet där beslutet tagits.

Naturligtvis webbade jag direkt.

 

Sms och kommentatorsfält i sociala medier är de vanligaste kanalerna för näthat och digital mobbning. Enligt en anonym undersökning som Länsförsäkringar genomfört på västsvenska grundskolor, så är det vanligaste ordet som västsvenska barn kallar varandra vid nätmobbning:

”Hora.”

Därefter kommer ”fitta”, ”du är tjock”, ”kuk” och ”bögjävel”.

Jag använder vanligtvis inte fula ord i mina texter och jag var här noga med att bädda in dem i citationstecken. Men jag väljer ändå att vara tydlig för att visa en verklighet som våra barn och ungdomar lever med varje dag.

Vi vuxna är skrämmande ovetande om mobbningen på nätet. Det inser vi nu, vi vuxna som tittat på Morgans mission. Det allra värsta, som ingen skulle drömma att konfrontera en levande människa med, skrivs på nätet. Barn som uppmanar andra barn att ta livet av sig...

Den första frågan som kommer till en: Är det ens lagligt?

Ove Rydh