2015-10-27 06:00

2015-10-27 06:00

Obehagligt minne i Tittersrud

KRÖNIKA

Varken i Trollhättan eller på andra håll borde det kännas så trevligt att fira Halloween i år. Det avskyvärda hade ju lite Halloweenstämpel över sig. Lokala polisen har faktiskt gått ut med en varning och uppmanat folk att vara försiktig med maskeringar som kan misstolkas.

Det är ödets grymma ironi att skolan Kronan diskuterades i Trollhättans fullmäktige bara några dagar innan dådet. Frågeställningen var bland annat om det är lämpligt att ha en skola som även rymmer kafé och bibliotek öppna för allmänheten.

En del talar för att det blir en centralskola även i Åmål. Men håll för all del borta väsensskilda verksamheter från undervisningen. En skola är en arbetsplats för lärare och elever. Inte ett öppet ställe där folk kan tillbringa dagen över en kopp kaffe.

 

Hin håle blir religiös när han blir gammal, sägs det. För förre statsministern Göran Persson sker en liknande åldersförändring framgår av en intervju i senaste numret av Land.

Sen Göran Persson blivit något slags bonde på Övre Torp i Sörmland, har han förvandlats till en förkämpe för de agrara näringarna. Inte minst ligger det öppna landskapet honom varmt om hjärtat.

– Den som säger att man kan ha en levande landsbygd utan aktivt jordbruk har fel, säger den gamle statsmannen likt en inbiten centerpartist.

– Och vad händer om det blir kris? Var kommer maten ifrån då?

Persson har också sin uppfattning klar om vargen. Han slår fast att vargen inte är en utrotningshotad art.

– Vi kan inte ha en situation där vargen tillåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien.

Nog skulle det varit rätt svårt för GP att regera ihop med Åsa Romson & co?

 

Vi drar så sakta norrut i jakten på dansbanor. Ett överraskande stopp blir det vid Sannerud. Kerstin i Berg, allestädes närvarande Kerstin Edvinsson, minns den lilla dansbanan vid Tittersrud. Familjen Källvik hade där byggt en privat bana på tomten, dit traktens danssugna var välkomna.

Det var lite nykterhetsstuk, så buteljer förekom väl inte. Karl och Herman Magnusson spelade livemusik. Men det kunde hända att Sigurd Källvik tog fram vevgrammofonen och bjöd på Thory Bernhards eller rent av Sven-Olof Sandberg.

Ett obehagligt Tittersrudsminne för Kerstin är när hon blev uppbjuden av en 40-års gubbe.

Sune Tholin

Det är ödets grymma ironi att skolan Kronan diskuterades i Trollhättans fullmäktige bara några dagar innan dådet. Frågeställningen var bland annat om det är lämpligt att ha en skola som även rymmer kafé och bibliotek öppna för allmänheten.

En del talar för att det blir en centralskola även i Åmål. Men håll för all del borta väsensskilda verksamheter från undervisningen. En skola är en arbetsplats för lärare och elever. Inte ett öppet ställe där folk kan tillbringa dagen över en kopp kaffe.

 

Hin håle blir religiös när han blir gammal, sägs det. För förre statsministern Göran Persson sker en liknande åldersförändring framgår av en intervju i senaste numret av Land.

Sen Göran Persson blivit något slags bonde på Övre Torp i Sörmland, har han förvandlats till en förkämpe för de agrara näringarna. Inte minst ligger det öppna landskapet honom varmt om hjärtat.

– Den som säger att man kan ha en levande landsbygd utan aktivt jordbruk har fel, säger den gamle statsmannen likt en inbiten centerpartist.

– Och vad händer om det blir kris? Var kommer maten ifrån då?

Persson har också sin uppfattning klar om vargen. Han slår fast att vargen inte är en utrotningshotad art.

– Vi kan inte ha en situation där vargen tillåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien.

Nog skulle det varit rätt svårt för GP att regera ihop med Åsa Romson & co?

 

Vi drar så sakta norrut i jakten på dansbanor. Ett överraskande stopp blir det vid Sannerud. Kerstin i Berg, allestädes närvarande Kerstin Edvinsson, minns den lilla dansbanan vid Tittersrud. Familjen Källvik hade där byggt en privat bana på tomten, dit traktens danssugna var välkomna.

Det var lite nykterhetsstuk, så buteljer förekom väl inte. Karl och Herman Magnusson spelade livemusik. Men det kunde hända att Sigurd Källvik tog fram vevgrammofonen och bjöd på Thory Bernhards eller rent av Sven-Olof Sandberg.

Ett obehagligt Tittersrudsminne för Kerstin är när hon blev uppbjuden av en 40-års gubbe.

Sune Tholin