2015-09-19 06:00

2015-09-19 06:00

Harrys låg i Sannerud

KRÖNIKA

Kanske inte Boy, men väl Toy, fanns att köpa i kiosken i Sannerud i Ånimskog. Det minns Björn Lindblom, född och uppväxt i Vingens hamn, som hört av sig till mig.

En kiosk mitt ute i skogen, som han sa. Tänk att sånt fanns. Detta var åren runt 1960. Kiosken låg alldeles vid E45.

Kiosken bemannades oftast av Harry Jansson, sedermera mångårig ordförande i Synskadades förening i Åmål. Hans pappa, Wille i Skogen, ägde marken. En närmast blind kioskföreståndare, kunde det funka? Ja, busungarna rådde inte på Harry i Epadalen, som han senare kom att kallas. Det gick inte att lura honom.

– Jag minns söndagarna när jag och min pappa tog en tur till kiosken. Pappa köpte en ny bil 1960. Jag minns disken och jag minns Toy-paketen i kallvit färg och med ett band rakt över i rött och guld, säger Björn Lindblom.

Harry sålde glass också, i Sannerud.

Senare, när Björn kom i moppeåldern, korsade han och hans kompisar kommungränsen och åkte till Klassons i Snäcke för att handla. Det var mellanölstider och Klassons affärer i den gamla bygdegården gick strålande. Reglementet var sådant, att man fick sälja mellanöl, bara man sålde dem över disk. Så Klasson gjorde sig en disk. Genom ett hål i väggen sålde han öl till traktens ungdomar. Det gick bra att handla klockan två på natten, också. Man bara knackade på stupröret, så kom Klasson ned och öppnade luckan.

På vintern genade moppegänget över Ånimmen för att köpa öl. Det var rena motorvägen i snön över isen, så ganska snart anade en pimplande pappa till en av medlemmarna i moppegänget, var ungdomarnas favorittillhåll låg.

Hur köper man en skiva nuförtiden?

Förr i världen visste jag månader i förväg att Jerry Williams var på gång med en ny skiva. Lp, hette det då. Nu för tiden hänger jag inte med alls och får i tidningen läsa att en ny platta är klar. Men hur får jag tag på den? Och var ska jag spela den? Jag menar allvar. Finns det fortfarande cd-skivor och i så fall, finns det butiker som saluför sådant?

Mina skivor – både lp och cd – står där som museiföremål. Lyssnade mycket på Spotify ett tag, men orkade inte i längden. Tappar förresten ideligen bort mina hörlurar.

Jerrys senaste fick en fyra i betyg. Med så bra recensioner är det tveksamt om det är något för mig.

En kiosk mitt ute i skogen, som han sa. Tänk att sånt fanns. Detta var åren runt 1960. Kiosken låg alldeles vid E45.

Kiosken bemannades oftast av Harry Jansson, sedermera mångårig ordförande i Synskadades förening i Åmål. Hans pappa, Wille i Skogen, ägde marken. En närmast blind kioskföreståndare, kunde det funka? Ja, busungarna rådde inte på Harry i Epadalen, som han senare kom att kallas. Det gick inte att lura honom.

– Jag minns söndagarna när jag och min pappa tog en tur till kiosken. Pappa köpte en ny bil 1960. Jag minns disken och jag minns Toy-paketen i kallvit färg och med ett band rakt över i rött och guld, säger Björn Lindblom.

Harry sålde glass också, i Sannerud.

Senare, när Björn kom i moppeåldern, korsade han och hans kompisar kommungränsen och åkte till Klassons i Snäcke för att handla. Det var mellanölstider och Klassons affärer i den gamla bygdegården gick strålande. Reglementet var sådant, att man fick sälja mellanöl, bara man sålde dem över disk. Så Klasson gjorde sig en disk. Genom ett hål i väggen sålde han öl till traktens ungdomar. Det gick bra att handla klockan två på natten, också. Man bara knackade på stupröret, så kom Klasson ned och öppnade luckan.

På vintern genade moppegänget över Ånimmen för att köpa öl. Det var rena motorvägen i snön över isen, så ganska snart anade en pimplande pappa till en av medlemmarna i moppegänget, var ungdomarnas favorittillhåll låg.

Hur köper man en skiva nuförtiden?

Förr i världen visste jag månader i förväg att Jerry Williams var på gång med en ny skiva. Lp, hette det då. Nu för tiden hänger jag inte med alls och får i tidningen läsa att en ny platta är klar. Men hur får jag tag på den? Och var ska jag spela den? Jag menar allvar. Finns det fortfarande cd-skivor och i så fall, finns det butiker som saluför sådant?

Mina skivor – både lp och cd – står där som museiföremål. Lyssnade mycket på Spotify ett tag, men orkade inte i längden. Tappar förresten ideligen bort mina hörlurar.

Jerrys senaste fick en fyra i betyg. Med så bra recensioner är det tveksamt om det är något för mig.